Начало Начално образование и ПГ Мартеничките на второкласниците от СУ "Вичо Грънчаров" отлетяха до далечна Испания

Мартеничките на второкласниците от СУ "Вичо Грънчаров" отлетяха до далечна Испания ПДФ Печат Е-мейл

1 mart 20190221 104105Червено-бяла нишка на приятелството вече свързва учениците от II В клас с децата от българското училище "Родна реч" в Тудела, Испания.

Второкласниците се трудиха цяла седмица и с много обич и старание направиха мартенички за своите връстници. Те са в цветовете- на българския трибагреник и прелетяха близо 3 000 км, за да зарадват точно за 1 март нашите малки сънародници и техните учители.
Българско училище " Родна реч" е създадено преди 1 година към и с подкрепата на Културна асоциация на българите в Навара "Орфей БГ".
В него учат около 40 деца на възраст от 3 до 18 години от региона на гр. Тудела, провинция Навара. Изучават се български език и история на България.
Часовете се провеждат всяка събота. Освен изучаване на българския език възпитаниците му съхраняват българските традиции и обичаи. Отбелязват с богата
програма с български стихове, песни и танци всеки празник, украсяват сурвачки, боядисват яйца. На 2 март предстои да отбележат Националния празник
на Република България на тържествен фестивал, който ще продължи с инициативата "Пробуждане с хоро". Възпитаник на СУ"Вичо Грънчаров" е преподавателят по българска история и изобразително изкуство Цветелин Панев.
Мило писмо придружава мартеничките. С него второкласниците подават ръка за приятелство на своите връстници. То ще продължи и в бъдеще със съвместни конферентни видеоразговори, още празнични инициативи и споделени моменти от училищния живот. Защото българският дух е жив и е навсякъде по света, където се чува българска реч и където туптят български сърца!
Честита Баба Марта, сънародници! Бъдете здрави и щастливи, съхранявайте нашия език, традиции и дух навсякъде по света!