Начало Проекти Национални Финал на проекта "Единни и толерантни към интеграция" с кръгла маса

Финал на проекта "Единни и толерантни към интеграция" с кръгла маса ПДФ Печат Е-мейл

Заключителна кръгла маса, на която се отчитат и обсъждат дейностите по проекта "€žЕдинни и толерантни към интеграция", се провежда днес в СУ "€žВичо Грънчаров" в Горна Оряховица. Проектът, по който горнооряховското училище си партнира с ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в добричкото с. Дончево, започна през учебната 2017/ 2018 г. Той е защитен пред ЦОИДУЕМ, а негов ръководител е директорът на СУ "Вичо Грънчаров" - Нели Атанасова.

Основната цел на проекта бе да покаже, че ученици от различни етноси могат да творят, танцуват и спортуват в екип. Ето защо в двете училища бяха създадени по няколко клуба с аналогични имена, в които децата се изявиха като много по-мъдри от възрастните - те постигнаха истинска симбиоза, без да се делят по етнос и религия.

Освен дейностите на клубовете, две големи срещи бяха проведени по проекта. През 2018 г. общо 107 деца от СУ "Вичо Грънчаров" гостуваха в Дончево, а визитата бе върната през май 2019 г. Гостуванията бяха именувани Фестивали на приятелството.

Изумихме се от реакцията на децата и от двете училища - "те се държаха едни с други като с истински приятели", разказа Вяра Ненова, ръководител на Клуб "€žЗанаятчийница" в ОУ "Св. св. Кирил и Методий". Ненова сподели още, че по проекта голяма част от децата в училището в Дончево са имали възможността за пръв път да контактуват с връстници от населени места извън региона, в който живеят. Така те разбират, че не са аутсайдери, придобиват повече вяра в себе си и създават дълготрайни приятелства.

Всяка от срещите завършила със спортен празник, който още веднъж показал, че различните могат да бъдат единни и толерантни, по-човечни и неагресивни, че могат заедно да търсят корените си, опознавайки историята, бита и традициите си.

По проекта бе работено и с родителии с учители. В началото на проекта бе проведен тренинг с ръководителите на клубовете. От своя страна пък те проведоха тренинг с родителите на деца, участващи в проекта и учителите в съответното училище. Интересът бе огромен.


На кръгла маса в Добрич и Горна Оряховица бе направен отчет за извършените дейности и изпълнените цели. Коментирани бяха варианти за продължаване на дейността.
Съвместната работа на СУ "Вичо Грънчаров" и ОУ "Св. св. Кирил и Методий" ще продължи и след края на проекта. Двете страни се ангажират да поддържат редовна видеоконферентна връзка, като така, контактувайки, ще надграждат постигнатото с проекта "€žЕдинни и толерантни към интеграция".

http://regnews.net/bg/su-vicho-grancharov-priklyuchva-rabota-po-proekt-za-tolerantnostta/?fbclid=IwAR3-tO5yFLa2I2kfKmlXBcEnJVda1hPsJAgARO-tMT0V7IyWgPnuyLP6DdE#.XWj2ay4zbcu

за Дончево

http://dobrudjabg.com/novina/zakliuchitelna-krygla-masa-po-proekt-edinni-i-tolerantni-kym-integraciq-se-provede-v-uchilishteto-v-donchevo/54450