Начало Актуално Актуално Киберскаути на СУ „Вичо Грънчаров“ Горна Оряховица

Киберскаути на СУ „Вичо Грънчаров“ Горна Оряховица ПДФ Печат Е-мейл

11skauti nСУ "€žВичо Грънчаров" -Горна Оряховица също може да се похвали със свои киберскаути, след като 37 ученика преминаха през двудневно обучение на 30 септември и 1 октомври 2019 г.. Учениците се запознаха с основните рискове в интернет и с начините за предпазване и реакция при онлайн проблеми и бяха подготвени да изпълняват новата си роля на киберскаути.

През първия ден от обучението, чрез интерактивни методи, децата се запознаха с опасностите в Мрежата (както с техническите - вируси, "хакнат профил", как да се направи силна парола, настройки за поверителност в социалните мрежи, така и с тези, свързани с комуникацията онлайн - как да разберат дали онзи, който се свързва с тях, е този, за когото се представя, как да се предпазват от педофили). Петокласниците научиха и подходящите начини за спрявяне в проблемни ситуации в мрежата и към кого могат да се обърнат за помощ и съвет. Учениците се запознаха и с основните начини за оценка на информация онлайн и за разпознаване на фалшиви новини.

През втория ден от обучението петокласниците бяха подготвени да изпълняват трите основни роли на киберскаута: да бъде за пример за отговорно и безопасно поведение онлайн, да съветва връстниците си при проблеми в мрежата и да организира публични дейности, чрез които да информира повече връстници за опасностите в мрежата и начините за предпазване и реакция при възникнали проблеми. Сертифицираните киберскаути получиха правото да формират киберскаутски отряди, които да планират и проведат такива дейности, с които да се включат в националното състезание между киберскаутите от различни населени места, преминали обучението .

Отличителният белег са специалните ключодържатели на участвалите в обучението ученици.

Успоредно с обучението на децата се проведе и обучение на 22 учители от СУ "Вичо Грънчаров" по темата за рисковете в Мрежата, начините за превенция и развиването на дигитално-медийната грамотност на децата. Те бяха запознати с основните принципи и цели на обучителната програма "Киберскаут", така че да могат да подкрепят своите ученици в подготовката и провеждането на дейност, насочена към техни връстници, за участие в националното състезание.

Учители и ученици получиха и сертификати.

Успешната програма "€žКиберскаут" се провежда вече за четвърта година с подкрепата на Теленор България.