Начало Актуално Актуално Дарение от книги

Дарение от книги ПДФ Печат Е-мейл

111 IMG 4289С дарение от Анка Тодорова Байнова-Досева започна своята дейност в новата 2020 година училищната библиотека на СУ "Вичо Грънчаров". Байнова дари многотомното издание на Елин Пелин, детска и специализирана литература по изобразително изкуство и история.

С огромно вълнение преподавателката Василка Стоянова разгледа дарената специализирана литература по химия. Идеята за това дарение идва след разговор за положителното отношение на учителите в училището към нейните две деца. Мая Досева е продължила своето образование в Трявна и сега е художник дърворезбар, а Добрил Досев е компютърен специалист. И двамата са получили началния старт в живота в училището.

€"Изключителната роля на библиотеката е важна част от възпитанието и оформянето на децата като интелектуалци"- споделя дарителката.

Неслучайно са организираните седмици на четенето и на книгата в училището.

Фондът на библиотеката е събиран, обработван и съхраняван през десетилетията, за да достигне днес 14 500 единици - художествена, детска, философска, педагогическа, научнопопулярна литература, свързана с всички видове изкуства, както и грамофонни плочи, ноти, аудио и видео касети, дискове.

Сбирката от ценни книги е впечатляваща - "Гръцка и римска митология", преведена от френски от Йордан Иванов и издание 1895; "Татко Песталоци" - превод от третото немско издание през 1900 година; два броя от "Великата дидактика" на Ян Амост Коменски, издадена 1905 г., Старобългарска граматика от 1912 г., "Читанка за трето отделение" от 1910, дарена от Донка Владова; съчинение на Иван Вазов от 1922 година; "€žДетски игри", издадени 1904 г.; геометрия от 1903 г.; "€žИстория славянобългарска" от 1924 г., последвани от фототипно издание от 1998 и 2012 г., издание, посветено на 250-годишния юбилей; фототипно издание на"Букваръ съ различни поучения" от Петър Берон, издание 1939 г. и по случай 150 г.от първото отпечатване на буквара - юбилейното фототипно издание от 1974 г., "Сетивният свят в картинки" от Ян Амос Коменски в превод от латински на Г. Кр. Радев, издание от 1957 г. и още дузина стари учебници, които са гордост и реално доказателство за възрастта на училищната библиотека.

Разбира се, всичко остарява, изхабява се и има нужда от възстановяване и модернизиране. Новото време изисква и нова техника, затова на разположение на учители и ученици в библиотеката има компютри с интернет връзка. Днес училищната библиотека има вече друга визия - модерна, светла, топла, атрактивна. Тук учениците учат по всички съвременни методи и участват в занимания, различни от учебните часове - пълнокръвни и разнообразни. Читалнята, превърната в мултифункционална зала, осигурява богата възможност за информиране и срещи: библиотечни срещи с деца и учители за отбелязване на важни дати и събития. Въпреки това обогатяване на фонда с нови произведения е също необходимо, особено детската художествена литература. "Затова сме особено благодарни на хората, които пристъпват към даряване на своята домашна библиотека", споделя училищният библиотекар Виолета Панова.

Хармоничното съчетание на технологии с хартиени носители и библиотечното обслужване с желание, настроение и авторитет - това е рецептата, която следва училищният състав и библиотекарят, а резултатите винаги са налице. Разбира се, винаги има още какво да се желае - закупуването на нова литература (учебна, детска художествена, научна). Както и статутът на училищния библиотекар, за който се говори и пише от години... Важното в случая е, че училището разполага с библиотека, която е достоен партньор в учебния процес. Тя е едно кътче, което предлага топлина и достъп до света на книгата за всеки - учител, ученик, родител.

https://regnews.net/news/15791714567917/s-darenie-zapochna-2020-g-za-bibliotekata-v-su-vicho-grancharov-