Начало Актуално Актуално Фолклорен календар – „Магията на Еньовден“

Фолклорен календар – „Магията на Еньовден“ ПДФ Печат Е-мейл

11 muzei IMG 9217На 13.02.2020г. се проведе поредната съвместна изява на СУ ,,Вичо Грънчаров$"€ и Исторически музей град Горна Оряховица по Национална програма ,,Осигуряване на съвременна образователна среда -€ Модул ,,Културните институции като образователна среда"€. Гости на инициативата бяха Аделина Николова - експерт по български език и литература в РУО - Велико Търново, Пламен Мадемов - зам.кмет на Община Горна Оряховица, г-жа Нели Атанасова- директор на СУ,,Вичо Грънчаров"€ учители от Велико Търново , колеги, родители и приятели.

Урокът бе посветен на фолклорния традиционен календар. Той започна с космическата песен ,,Излел Дельо хайдутин€, в изпълнение на талантливата Ивета Попхристова. Учениците от Vв клас, с преподавател по български език и литература Пепа Колева, представиха презентации за есенните, зимните и пролетните празници. Акцент в урока бе пресъздаване на Еньовден – един от най-красивите и щедри празници, скътал в душата на хората почитта към природата и нейната чудодейна сила. Залата на Историческия музей се изпълни със звуци, светлина и цветни венци, вплели магията на билките.

В своето приветствие г-жа Аделина Николова благодари на учениците за огромното желание да се представят най-добре и за пламъка в техните очи. Тя пожела този пламък никога да не угасва, защото без него те ще бъдат като дърво без корени.

Участниците бяха поздравени и от директора на училището.

Ентусиазмът получи своите овации и похвали от гостите, а за участниците в урока имаше грамоти, цветя и торта. Поредната проява на проекта беше едно незабравимо преживяване!

Огромна благодарност за труда на децата и подкрепата на родителите.111 Pokana Vb1264 n