Начало Актуално Актуално Честита Баба Марта!

Честита Баба Марта! ПДФ Печат Е-мейл

DSC 0042Честита Баба Марта!

mDSC 0030В дните преди настъпващия месец март учениците от начален етап на СУ "Вичо Грънчаров" и техните учители съчетаха символиката на мартениците с традициите на българската шевица и изработиха с много любов пана, които поставиха в коридорите на училището. Шевиците са с елементи от символа "Дървото на живота", което олицетворява цикличния характер на битието и от композицията "Елбетица", показваща посоките на света и неизменността в кръговрата на живота и природата.

Untitled collage

Шевицата е декоративен елемент в носии, но и наследство, което надхвърля сантименталните чувства и любовта към фолклора. Във всеки бод и нишка са втъкани мъдрост, ритуали, познания и послание. Един знак казва повече от хиляди думи и трябва да умеем да го разчитаме, за да знаем откъде идваме и какво ще оставим на тези след нас. Червеният цвят се свързва с кръвта и продължението на живота. Белият е символ на чистотата и младостта. Зеленият е израз на вечно възраждащия се живот. Жълтият се свързва със слънцето, даряващо светлина.

Мартеницата е един от най-емблематичните и обичани символи на България. Бяло-червеният конец е това, което в един ден свързва всички българи, независимо къде се намират. Пожелаваме Ви честита Баба Марта, здраве и много успехи!