Начало Проекти Проекти Екология и околна среда -проекта SPARE

Екология и околна среда -проекта SPARE ПДФ Печат Е-мейл

Ekologia-Spare4Учебни материали за работа получиха ученици  и  учители  от СОУ”Вичо Грънчаров” работещи по най-големия образователен проект в областта на енергийната ефективност, ВЕИ и промени в климата – SPARE.

SPARE е най-големия международен образователен проект  за устойчива енергия, климат и околна среда - SPARE (School Project for Application for Resources and Energy. В ролята на национален координатор за България  е Тодор Тодоров, които активно подпомага учителката по биология Даниела Хинкова.

Ekologia-Spare

Проектът помага учениците да осъзнаят глобалните проблеми и впоследствие със собствени усилия и с помощта на учителите да намерят начини за спестяване на енергията вкъщи и училище, като използват най-простите методи на енергоспестяването и достъпните възобновяеми източници на енергия. Работата по проекта стимулира фантазията на децата и им дава възможност за самостоятелно мислене.След това те предават своя  опит на родителите си, съседите, местните власти и по този начин съдействат за внедряването на принципите на устойчивата енергетика в обществото. Това е обща задача за всички 17 страни, участващи в проекта.

Ekologia-Spare2Целта на проекта е възпитание на екологично съзнание у децата и привличане вниманието на обществото към проблемите на енергопотреблението, спестяването на енергия и енергийни ресурси, и опазване на околната среда. Проекта SPARE  дава на учениците не само знания за енергията и нейната взаимовръзка с околната среда, но възпитава екологично устойчив и безопасен начин на живот свързан със създаването на мотивацията за спестяване на ресурси и енергия, тъй като днешните ученици са специалистите, които утре ще вземат решенията.

Ekologia-Spare3Новата актуална задача на проекта е привличане на вниманието към проблемите свързани с изменението на климата и възможните последствия. В рамките на този проблем е особено важно  да се разясни една от причините за ускорените промени в  климата – засилването на парниковия ефект и действията свързани с намаляване на емисиите на парникови газове.11-11-2010