Начало Актуално Актуално Как отбелязахме Деня за борба с трафика на хора

Как отбелязахме Деня за борба с трафика на хора ПДФ Печат Е-мейл

nenasilieDSCI0996В изпълнение на проект, финансиран от Европейската комисия, Център „Мария” в партньорство с Общинската администрация и Младежкия парламент, организира в Горна Оряховица кампания под надслов:„По-добре информиран, отколкото - експлоатиран!”. Най-активни бяха младежите от СОУ”В. Грънчаров” Екипи от Младежкия парламент влязоха във всяка паралелка и проведоха дискусии с младите хора, раздадоха много и разнообразни информационни материали. Лилавите панделки, които ученици и учители носеха през този ден, бяха своеобразен знак за съпричастност към идеята за ненасилие, знак, че те осъждат трафика на хора като най-ужасното престъпление на новото време.

nenasilie DSCI1004На 18 октомври за седми път Европа се отбеляза Деня за борба с трафика на хора.  На този ден всички ангажирани институции, неправителствени организации и гражданското общество обръщат сериозно внимание на престъплението "трафик на хора".

Трафикът е организирана криминална дейност, чиято цел е висока печалба чрез сексуална и трудова експлоатация на хора.

За по-голямата част от нашето общество проблемът „трафик на жени и деца” звучи нереално или далечно, но тъжната статистика сочи, че през последните три години броят на идентифицираните българки - жертви на трафик на хора с цел сексуална експлоатация непрекъснато се увеличава.  През 2010 г. те са били 375, през 2011 – 404, а през 2012 – 574! Това е официалната статистика, но според неправителствените  организации около 10 000 български момичета по целия свят са насилствено принуждавани да проституират.

nenasilieDSCI0997Слабата информираност е сред основните фактори България да бъде на едно от първите места в Европа по трафикиране на жени и деца!

Трафикът на хора е съвременното определение за робство.

Трафикът на хора  е  ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!