Начало Актуално Актуално Денят 14-ти февруари в историята

Денят 14-ти февруари в историята ПДФ Печат Е-мейл

На 14 февруари 868 г. умира св. Константин - Кирил Философ. Той е погребан в римската църква “Сан Клементе”. Днес е Трифон Зарезан, празник на лозарите и винопроизводителите. Католическата църква и влюбените по цял свят отбелязват св. Валентин. През 1878 г. се състои първата среща между генерал Николай Игнатиев и Сaфет паша. През 1893 г. на този ден е изнесена проповедта да “неделя на православието” от митрополит Климент Търновски (Васил Друмев). Той изразява неодобрение от предстоящите промени в конституцията за вярата на престолонаследника. През 1939 г. завършва първата конференция на българските православни църкви в Северна Америка. 

Цялата статия порчетете тук:http://www.infobulgaria.info/news.php?itm=20730

 

18 интересни факта за Деня на влюбените Св. Валентин

 

  1. 1.Повече от 1 милиард валентинки се изпращат в САЩ всяка година.

  2. 2.Жените са по-активни по време на празника – над 85% от закупените картички са от дами.
  3. 3.По ред на популярност картичките за Св. Валентин се дават на учители, деца, майки, жени, възлюбени и животни.
  4. 4.73% от хората, които подаряват цветя за празника, са мъже.
  5. 5.През този ден се купуват над 110 млн. рози.
  6. 6.В италианския град Верона, където се развива действието на Шекспировата драма за двамата влюбени Ромео и Жулиета, се получават над 1000 писма всяка година по повод Св. Валентин.
  7. 7.Името на човека, изобретил бонбониерата с форма на сърце за празника на влюбените, е Ричард Кадбъри. Това се случва през 1880 г.
  8. 8.Александър Греам Бел подава заявка за лиценз на изобретения от него телефонен апарат на 14 февруари 1876.
  9. 9.Най-старата любовна поема е написана върху глинена плочка от ерата на Шумерия, 3500 години преди раждането на Христос.
  10. 10.В някои страни, ако жена получи дреха от мъж за празника и я задържи, това е знак, че той е нейният възлюбен.
  11. 11.Французите – тази нация, известна със специалното си отношение към любовта, организират церемония за незадомените. Те трябва да се нарисуват (или да се снимат) и да окачат рисунката/снимката на вратата на своите възлюбени. Ако половинката не ги харесва, трябва да изгори портрета до залез слънце.
  12. 12.Специални поздравителни картички (cartes d'amities) се разменят по английски тертип.
  13. 13.В някои страни хората гадаят колко деца ще има една жена по глухарчетата – колкото семена паднат на земята, когато девойката духне цветчето, толкова деца я очакват :).
  14. 14.Според китайския лунен календар Денят на влюбените се пада на седмия ден от седмия месец. Красивият ден на влюбените е познат под много имена – Qi Xi, Рожденият ден на седемте сестри и Нощта на уменията.
  15. 15.В Словакия на 14 февруари заливат младите момичета с парфюм или вода – за да са ухайни като рози и свежи като пролетен цвят.
  16. 16.Над 3% от притежателите на домашен любимец дават подарък за празника на своето животно. САЩ, Канада, Мексико, Франция, Австралия и Ве-я са единствените страни, обявили Св. В. за национален празник. Това, обаче не пречи в много други държави да има различни обичаи.
  17. 17.В Торино все още се спазва традицията годежите да се правят на 14 февр.
  18. Шотландците организират фестивал по случай Св. Вал. Мл. хора пишат имената си на лист и след това се тегли жребий, който събира самотните мъже и жени в двойки.
  19.