Начало Начално образование и ПГ Седмица на детската книга и изкуствата за деца

Седмица на детската книга и изкуствата за деца ПДФ Печат Е-мейл

cheteneУчениците от 1 а клас с ръководител Миглена Димитрова, изучили вече всички букви,  в седмицата на детската книга посетиха за първи път училищната библиотека. Разговаряха за книжките в библиотеката и ползите от тях. Pазбраха разликата между библиотека и книжарница. Получиха своите читателски картони и „молбата на книгата”. Зададоха много въпроси и обещаха да водят своите читателски дневници през лятото.

От 1967 г. по инициатива и решение на Литературния съвет на детската книга (УВВУ) всяка година един от популярните световни писатели пише послание към децата от целия свят, а един от най-известните художници създава оригинален плакат за Международния ден на детската книга. Книгата и срещата ни с нея е една приказка, която се разказва по целия свят. Тя пълни света с думи, знания, герои; тя кара света да се смее, удивлява, да получава щастие и радост.

Някога, когато даже няма да мислим за това, една от приказките ще се върне в нашия живот, предлагайки ни нестандартно решение на трудностите, които ще срещнем в своя житейски път.

На 2 април 1805 г. в Дания се е родил един от приказните вълшебници на перото – Ханс Кристиан Андерсен. Поколения наред го наричат „приказник“, защото вълшебството на неговия свят докосва всичко, което заобикаля човека – природа, животни, играчки. Той разказва като приказка историята на своя живот и няма човек по света, който да не познава и да не обича приказките на Андерсен. В негова чест рождения му ден поставя началото на Седмицата на детската книга и е обявен за Международен ден на детската книга.