Начало Проекти Проекти Да разчупим стереотипа!

Да разчупим стереотипа! ПДФ Печат Е-мейл

Да разчупим стереотипа с проектна дейност.

Проектът се нарича "УСПЕХ". Това е абревиатура и означава "училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти". Реализира се по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

На 07.02.2012 бе сложено началото на проект „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ). Стартът бе даден от просветния министър по това време Сергей Игнатов с благодарност към екипа на министерството за усърдната работа по проекта.

Това е проект, с общата цел  – „Да се осмисли свободното време на учениците в държавните и общински училища в една по-интересна насоченост. Мотивацията се повишава, когато на учениците  им става интересно”. 

Алтернативен метод за справяне с проблемните ученици и задържането им в училище предлаган от Министерството на образованието. Това  става под формата на различни извънкласни дейности.

Подобно на някогашните кръжоци извънкласните занятия  са в различни области - от туризъм до мода и са част от европроекта "Успех". По него може да кандидатства всяко едно училище като условието е учителите да предложат тема за извънкласна дейност и да съберат група от 6 до 15 деца.

Целта е учениците да уплътняват свободното си време и да се занимават с интересни за тях дейности абсолютно безплатно.

"Ваучерът" за безплатен кръжок, който министерството на образованието гарантира за всеки ученик, е най-смисленият европодарък, който можеше да се измисли за новата година. А възможността трудните момчета и момичета да се запишат на толкова места, колкото искат - супер.

Ангажирането на децата с дейности според интересите им е перфектната форма да се оползотвори напиращата като гейзер енергия на подрастващите. Оставена на самотек, тя задвижва едно безумно перпетуум мобиле на агресия и пороци. Справка - новините, инцидентите в махалата, разказите на познати.

Колкото повече смислени занимания станат достъпни за всяко българче, независимо от заплатите на родителите му и отдалечеността от културни и спортни средища, толково по-голяма е надеждата да избегнем поредните изгубени поколения.

Защото сега всяко трето българско дете е участвало в сбиване, половината удрят по едно питие поне два пъти в седмицата, като правило с цигара, всяко четвърто от време на време "си маха главата" с дрога...

Към обобщения портрет може да се добавят и печалните резултати от международни сравнения, според които 40 на сто уж могат да четат, но се затрудняват да разберат смисъла, а мнозина не владеят дори елементарни сметки.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1172884

Za proekta USPEX v SOU "Vicho Grancharov" ot nachalo do sega