Начало Актуално Актуално 1 юни - Международен ден на детето

1 юни - Международен ден на детето ПДФ Печат Е-мейл

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето.

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони.По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве. 

История Учреден 1949 г. е Международен ден за защита на децата. Това става с решение на сесията на Съвета на Международната демократична федерация на жените през ноември 1949 г. За първи път 1 юни е честван през 1950 г. в 51 страни по света.
На 20 ноември 1959 г. Генералната асамблея на ООН приема Декларация за правата на детето, която провъзгласява равни права на децата в областта на възпитанието, образованието, социалната защита, физическото и духовното развитие независимо от цвета на кожата, националната принадлежност, имущественото състояние и др. Декларацията призовава родителите, обществените организации, правителствата да признаят правата на децата и да съдействат за тяхното осъществяване .

Община Горна Оряховица  организира детски празник за 1 юни. Малки и големи ще се забавляват заедно с артистите от театър "Весел". Смехът, забавленията и доброто настроение са гарантирани. Празникът ще започне от 17,00 ч. в парк "Градската градина".