Начало Актуално Актуално Национална седмица на четенето - 07-12.12.2015 г.

Национална седмица на четенето - 07-12.12.2015 г. ПДФ Печат Е-мейл

Инициативи в определената съгласно на "Национален план за насърчаване и повишаване на грамотността през 2015-2016 учебна година" за провеждане на Национална седмица на четенето - 07-12.12.2015 г.

1 cheteneTУчениците от трети "Б" клас с класен ръководител Татяна Георгиева обогатиха направения в началото на учебната година кът на читателя "Книголандия" с нови книжки. Заедно откриха важни 10 причини, за да се чете. С приятели от десети клас зачетоха първите страници на Българската история и коментираха наученото. Въведоха и лексикон на класа, в който споделят прочетеното от книгите, любимите си литературни герои, свои първи лични опити в писането на гатанки.

knihi1knigi2 origЗа учениците от първи в клас с класен ръководител Даниела Велчева в четвъртък 10.12.2015 г., бе обявен от тях за "Маратон на четенето - четене на приказки или разкази от родители, баби и дядовци на децата". Всеки бе добре дошъл при тях, за да чететат заедно любимите приказки от Вашето детство. Петък, 11.12.2015 г., бе обявен за "Ден на книгата - инициативи за подаряване на детски и юношески книжки". на училищната библиотека, за да подпомогне обогатяването на библиотечния й фонд.

Учениците от ІІ "а" клас с класен ръководител Ваня Недкова проведоха състезания за "Най-сладкодумен разказвач", "Най-добър краснопис и правопис", "Най-изразителен прочит на любима приказка или откъс от нея"; маратон на четенето, в който участие взеха майки и баби. На 11.12. в ДЕНЯ НА КНИГАТА класът получи две нови книги за класната библиотека от Веселина Василева и Йорданка Илиева, родители на Траян и София. .

Cheteneto DSC 0030Разказът "Снежният човек и врабчето" на Станислав Минков представиха чрез техниката на японския картинен театър камишибай децата от ІІ "а" клас на СОУ "Вичо Грънчаров". Така учениците завършиха маратона на четенето, който проведоха в рамките на Националната седмица на четенето. Инициативата се организира от МОН като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността.
В рамките на Седмицата на четенето второкласниците проведоха анкета "Обичам да чета, защото"¦,организираха състезания за най-сладкодумен разказвач, най-добър краснопис и правопис, най-изразителен прочит на любима приказка или откъс от нея. Проведоха маратон на четенето, в който взеха участие майки и баби, обогатиха и класната си библиотека с нови книжки, подарени от родители, разказа класният ръководител Ваня Недкова. Седмицата на четенето децата завършиха с коледен поздрав към родителите, на които представиха разказа "Снежният човек и врабчето" чрез камишибай -форма на визуално повествование и споделяне, която комбинира използването на ръчно рисувани изображения и разказ.
Маратонът на четенето бе закрит от заместник-кмета Йорданка Кушева, която прочете приказката "Три желания" и подари на децата книгата "Приказна съкровищница" с която те да попълнят фонда на класната си библиотека. Гости на празника бяха и директорът на СОУ "Вичо Грънчаров" Николинка Попйорданова и секретарят на Общината Анелия Димитрова. В края на празничната вечер всички отличили се ученици в Седмицата на четенето получиха грамоти от директора.

1 chetenetoSНа 11.12.2015 г. учениците от IV "б" клас с класен ръководител Славка Иванова, посетиха ПИГ в училището по случай "Национална седмица на четенето" и "Ден на книгата". Прочетоха им интересни приказки. Подариха им книга с приказки и игри. За да стане още по-интересно на малчуганите, получиха за оцветяване илюстрация от любима приказка. Госпожа Маркова и децата от групата им утроиха чудесно посрещане.Четвъртокласниците им оставиха книгата под елхата като първия им коледен подарък с пожелание да са здрави, трудолюбиви и упорити.

1 chetene IMG 2178За учениците V-XII клас Националната седмицата на четенето в СОУ ,,Вичо Грънчаров" започна с награждаването на участниците в Националното състезание ,,Стъпала на знанието", организирано от Сдружение ,,10 книги" и с подкрепата на Софийски университет ,,Св. Климент Охридски" . За втора поредна година нашите ученици се включват в това състезание. Право да продължат във втория кръг получиха седмокласниците Любомира Нанева, Стелиана Димитрова, Димитър Иванов, Надежда Стефанова и Симона Тодорова. Към тях се присъединяват и учениците от шести клас Йоанна Генкова и Георги Кръстев.

Учениците от V и IX клас изготвиха и представиха презентация на тема: ,,В света на древните митове".

knigi5 nОсобено вълнуваща беше срещата на VIбв Детския отдел на Общинската библиотека Те се запознаха с творчеството на Елин Пелин и с интерес изгледаха филма на журналистката Мира Добрева за родното място на писателя и срещата й с неговия син Боян Иванов.

Седмица преди това под ръководството на своя учител по български език и литература г-жа Пепа Колева учениците от VIв клас организираха литературно четене на творби от Елин Пелин. Техни гости бяха съучениците им от шестите класове и родители. Прочетени бяха разказите ,,Печената тиква", ,,На браздата", ,,Ветрената мелница", ,,Занемелите камбани".

Учениците от VIа и VIв клас през тази седмица също бяха гости на Детския отдел на Общинската библиотека. Тяхното посещение беше свързано с живота и творчеството на Йордан Йовков.

khigi8 nНа 11.12.2015 г. учениците от петите класове с ръководител Нина Величкова и учениците от седмите класове с ръководител Росица Генова организираха литературно четене, на което представиха любимите си творби. В жанрово отношение те бяха разнообразни. Петокласниците представиха фолклорни и вълшебни приказки, митове, наъчна фантастика и стихотворения. Техните по- големи приятели четоха и рецитираха любими творби от Иван Вазов.

kniga6 nИнтересна бе и изявата на най- големите, нашите дванадесетокластници с ръководител Красимир Александров. Те представиха презентация за живота и творчеството на Елисавета Багряна. След това рецитираха творби от българската поетеса.

Дейността ни за приобщаване на учениците към магията насловото ще продължи с много нови и интересни срещи. През следващата седмица ще се организира благотворителна акция за набавянето на книги, който ще бъдат предоставени на дом за деца

Aнкетата на МОН "Чета, защото ..."- 35 ПРОЦЕНТА ОТ УЧАСТНИЦИТЕ В АНКЕТАТА ЧЕТАТ ЗА УДОВОЛСТВИЕ