Начало Актуално Актуално Проектът "Твоят час"

Проектът "Твоят час" ПДФ Печат Е-мейл

Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020 г. 

Процедура на директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG05M20P001-2.004 "РАЗВИТИЕ НА СПОСОБНОСТИТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ И ПОВИШАВАНЕ НА МОТИВАЦИЯТА ИМ ЗА УЧЕНЕ ЧРЕЗ ДЕЙНОСТИ, РАЗВИВАЩИ СПЕЦИФИЧНИ ЗНАНИЯ, УМЕНИЯ И КОМПЕТЕНТНОСТИ (ТВОЯТ ЧАС) – ФАЗА 1"

http://tvoiatchas.mon.bg/About.aspx

Цели

Основна цел на проекта е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.

Специфични цели на проекта са:

  1. Развитие на уменията за учене, компетентностите, творческите и спортните способности на учениците в тематични области, които са извън включените в задължителната училищна подготовка;
  2. Преодоляване на образователните дефицити на учениците, които срещат затруднения в подготовката си по задължителните дейности в училище и повишаване на мотивацията им за учене;
  3. Повишаване на образователните постижения на учениците в определени научни области;
  4. Включване на по-голям брой ученици в извънкласни дейности посредством създаване на условия за провеждане на междуучилищни изяви и инициативи, при които ще се обединят образователните ресурси на повече училища;
  5. Превръщане на училището в по-привлекателно място за учениците, с което да се намали преждевременното им напускане на образователната система, и изграждане на по-висока увереност в собствените им сили, с което да се насърчи бъдещата им социална, професионална и личностна реализация;
  6. Създаване на ефективни механизми за участие на общността и родителите/близките на учениците в дейностите на училищата, с което ще се подпомогне изборът на ефективен набор от извънкласни дейности по интереси и дейности за преодоляване на образователните дефицити на учениците;
  7. Изграждане и прилагане на единен модел за обществен мониторинг на извънкласни дейности по интереси и на дейности за преодоляване на образователните дефицити на учениците, с което ще се осигури прозрачност на избора и провеждането им и разнообразие от възможности за развитие на способностите на учениците.
  8. Прилагане в извънкласните дейности на електронни/мултимедийни/продукти за постигане на достъпно знание, устойчивост на интересите на учениците и мотивираща, позитивна среда.

Индикатори

  1. Намаление на дела на преждевременно напусналите училище (ПНУ) от лицата на възраст между 18 и 24 г., включени в дейности по ОП: МОН ще отчита всяка година обхванатите ученици в дейности по процедурата.
  2. Дял на училищата, предлагащи дейности за повишаване мотивацията за учене, чрез развитие на специфични знания, умения и компетентности: 70%.
  3. Ученици, включени в дейности за повишаване мотивацията за учене, чрез развитие на специфични знания, умения и компетентности: 320 000.

Твоят час': как ще се реализира финансирането и дейностите по проекта

Проект „Твоят част” си поставя амбициозни цели, които да постигне не само на национално ниво, но и във всяко училище. Вече са ясни и основните параметри на финансиране – поне през първата година. Как по-конкретно ще бъде финансирано изпълнението на училищните програми „Твоят час” и доколко то ще позволи постигането на заложените цели?

I. Финансирането на училищните програми „Твоят час” ще следва три основни принципа:

1. Ежегодният бюджет за извънкласни  дейности ще бъде формиран на базата на всички ученици в дневна форма на обучение в съответното училище, макар че не се очаква всички ученици да бъдат включени в дейностите.

Голямото предизвикателство за всяко училище е да предложи подходящите дейности, които ще помогнат на идентифицираните ученици да преодолеят обучителните затруднения. Стандартните допълнителни занимания по български език и математика едва ли ще имат друг ефект, освен да отегчат учениците и да ги накарат да намразят  училището. А и в крайна сметка „Твоят час“ не е за няколко допълнителни часа ЗИП БЕЛ или ЗИП Математика, а за иновативни форми, които могат да доведат до повишаване на мотивацията и преодоляване на обучителните затруднения. Необходими са иновативни форми: напр. български език може да се изучава и чрез занимания по театър, фолклор на етносите и т.н. Училищата в рамките на програмата „Всеки ученик ще бъде отличник“, в които се обучават деца, чийто майчин език не е български, имат вече натрупан достатъчно опит за подобни иновативни практики. Една от тях е на ОУ Ã¢€žГ.С.Раковски“ – с. Голямо Ново и изготвения от тях през годината „Учебник по доброта“. Още такива практики могат да бъдат намерени на 

Важно е да се има предвид също така, че се предвижда поне 5 часа от дейностите за преодоляване на обучителни затруднения трябва да се провеждат съвместно с родителите, т.е родител може да влезе в час и да разкаже за своята професия, за традициите, практикувани в неговото/нейното семейство в миналото, да се включи във форум театър, който организират в часовете. За тази дейност на родителите също няма да се заплаща – тя е на доброволен принцип.

Възможно е в рамките на тези часове да се провеждат и индивидуални консултации с деца и родители.