Начало Актуално Актуално СУ „Вичо Грънчаров“ще участва в танцовия рекорд за ГИНЕС и "€žРозите на България"

СУ „Вичо Грънчаров“ще участва в танцовия рекорд за ГИНЕС и "€žРозите на България" ПДФ Печат Е-мейл

Точно в 12.00 ч. на 18 май на пл. "Георги Измирлиев" ученици от СУ "Вичо Грънчаров" заедно с горнооряховските танцьори ще се присъединят към своите колеги от Европа, танцувайки кадрил от оперетата "Прилепът" на Йохан Щраус. Музиката и хореографията са еднакви за всички танцьори. Над 200 танцьори от Горна Оряховица, на възраст от 9 до 79 години, ще се включат на 18 май в общ европейски танцов проект "SQuadrille". Той се организира от Словенската национална танцова асоциация и се провежда в сътрудничество с танцови асоциации, училища, школи, факултети от различни европейски градове. Горна Оряховица е единственият български град, който ще се включи в общото танцуване на 18 май. Инициативата за присъединяването му е на балетна школа "Грация"и се реализира със съдействието на Община Горна Оряховица.

Европейският танцов проект е кандидатствал за Рекордите на Гинес и апликационната форма е получила одобрение. През 2017 г. в общия танц са се включили 33 202 танцьори от 51 града на 8 европейски държави. Идеята на организаторите е да привлекат над 50 000 танцуващи.

1 IMG 3510

1 roziШест дена преди това на 11 май учениците на училището ще се включат в Инициатива на МОН "€žРозите на България".Тя е посветена на 11 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий. Инициативата "Розите на България" е в партньорство с Министерството на външните работи и съответните дипломатически представителства, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.Избраната музика за инициативата е "Празнична сюита", изпълнена от оркестъра за народна музика на Българското национално радио, хор на Фолклорен ансамбъл "Тракия" и хор "Космически гласове", на която ще танцуват всички участници в страната и в чужбина.

Убедени сме, че с тези инициативи през май ние, българите, можем да покажем своя патриотичен дух и единство по целия свят, да предизвикаме все повече хора да мислят, да преживяват и да обичат България.