Начало Актуално Актуално НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В СУ “ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В СУ “ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ ПДФ Печат Е-мейл

С участие на най-малките от СУ "Вичо Грънчаров", които се включиха в маратона на четенето бе сложено началото на Националната седмица на четенето от 22-25.10.2018 г.

1 23 10 2018 nНа 23.10.2018 г. учениците от начален етап на СУ "Вичо Грънчаров" се включиха в маратона на четенето. Събитието се състоя в СУ "Георги Измирлиев", а участие взеха всички училища от Горна Оряховица.

Мероприятието е част от програмата за национална седмица на четенето. Кампанията се провежда за поредна година от МОН, като тази година домакин е РУО - Велико Търново.

Учениците от начален етап представиха любима приказка и стихотворения. Възпитаниците на СУ "Вичо Грънчаров" четоха приказката "€žДядовата ръкавичка" от Елин Пелин.

С участието си в четенията учениците показаха любовта си към книгата и споделиха с участниците и гостите на събитието любимата си детска книга. Официалните гости на маратона също се включиха в четенето.

Събитието завърши с поздравления към участниците. Учениците получиха грамота за участие и детски книжки.

В училищната библиотека

З2 22 10 2018а четвърта поредна година учениците от ІV"€žв" клас дариха на училищната библиотека от своите книжки с надеждата, че и други деца ще имат възможността да ги прочетат.

Учениците на г-жа Велчева са приятели на училищната библиотека и редовно ползват от там необходимата допълнителна информация за обогатяване на урочния процес. Библиотека е неизчерпаем източник за мъдрости и г-жа Панова изненада отново своите читатели, като им разказа любопитни факти за книгите. В продължение на час заедно четоха от подготвената презентацията мъдрости, посветени на книгите, беседваха за смисъла от четенето и необходимостта от натрупване на знания чрез книгата.

Своята среща и дарението учениците посветиха на Националната седмица на четенето, в която те се включват активно и я свързаха с наближаващия Ден на народните будители.

Читателски клуб към библиотеката на СУ "€žВичо Грънчаров"

1 BisercheIMG 3565Чрез първата си сбирка новосформираният читателски клуб към училищната библиотека се включи в Националната седмица на четенето. Участниците чуха"€žВажното приключение на важната готварска книга", откъса от "Весел гъделичкащ смях" на Маргарит Минков, прочетен от режисьора на младежкия театър в града Симеон Христов. Децата обсъдиха визията и очакванията за своята дейност. Направиха правила за работа и си избраха име на клуба. От 12 предложения с най-много гласове се оказа предложението "Млади оценители".

В групата на ПГ- Големи четат на малки

3 23 10 2018И тази година Раховчетата гостуваха на малките си приятели от ПГ, за да им почетат приказки, като част от инициативата за стимулиране на четенето при най-малките, посветени на Националната седмица на четенето.

Четвъртокласниците прочетоха на малчуганите българската народна приказка "Как воденичарят се ожени за царската дъщеря". След като и малки, и големи установиха, че тази приказка много прилича на приказката "Котаракът в чизми", заедно направиха импровизирана драматизация по приказката. А накрая тяхната среща завърши като в българската приказка - смяха се, забавляваха се и извиха кръшно хоро.

Учениците от ІІ клас

С прочит на приказката "€žЦветята на малката ида" от режисьора на младежкия театър Симеон Христов и запознаване с живота на Ханс Кристиян Андерсен, учениците от първи и втори клас организирани от госпожа Ваня Недкова отбелязаха Националната седмица на четенето.

Учениците от IV"а"€ клас

1 kremeaУчениците от IV"€а" клас се включиха в Националната седмица на четенето,като участваха в състезанието "Пиша вярно и четливо"€, организирано от г-жа Кремена Витанова.
Седмицата на четенето приключи в училищната библиотека, където г-жа Росица Илиева помощник-директор на училището връчи грамоти на победителите. Г-жа Панова представи на четвъртокласниците различни детски енциклопедии и енциклопедии за възрастни, като показа по интересен начин как да намират информация в тях.

Петокласници от СУ "€žВичо Грънчаров" четоха приказки на деца в три горнооряховски детски градини

3 snimka2Възпитаниците на СУ "€žВичо Грънчаров" се включиха в Националната седмица на четенето с представянето на български народни приказки пред децата от ДГ "€žЗдравец"€, ДГ "€žАлен мак"€ и ДГ"€žБодра смяна". Петокласниците бяха посрещнати с нетърпение от малчуганите, които слушаха с интерес избраните приказки.

2 snimka2 1Децата посрещнаха гостите си със задаване на гатанки и много усмивки. Най-малките от ДГ "Бодра смяна"€ също се включиха в маратона на четенето, като с интерес изслушаха приказката "Болен здрав носи" и изпяха песен, с която поздравиха своите гости.

Децата получиха и рисунки, направени по сюжети от прочетените творби.

1 snimka1

Учениците на СУ "Вичо Грънчаров"€ дариха ръчно изработени книжки с гатанки и детски книги за библиотечните кътове на детските градини.

Посланието на учениците към по-малките бе да се докосват по- често до вълшебния свят на приказката и да черпят любопитство и вдъхновение към света и човека.

Под наслов "€žКнигата е прозорец към света и човека" петокласниците заедно с родителите си четоха любими произведения. Възпитаниците на СУ "€žВичо Грънчаров"€ продължиха маратона на следващия ден извън училищната сграда. Те посетиха Градската библиотека, като зададоха любопитни въпроси за библиотечното дело и мястото на книгата в миналото и в съвременното българско общество. Учениците имаха възможност да се докоснат до стари печатни книги в хранилището на библиотеката. Посещението завърши с четене на стихове от Валери Петров и Георги Константинов. Училището дари книги за детския отдел на библиотеката.

1 Lukanova snimka9Гост на шестокласниците бе г-жа Румяна Луканова. Тя им разказа интересни факти от живота на Иван Вазов. Срещата завърши с четене на любими творби на Вазов.

Посланието на ученици и учители бе:"Добрите книги имат едно общо нещо€-те са по-истински, отколкото ако се бяха случили наистина".

Изява на литературен клуб "€žКалиопа" с участието на ученици от 6 до 12 клас в Националната седмица на четенето.

4 snimka uchastniciНа 24.10.2018г. се проведе разговор-дискусия на тема "€žКнигата, която няма да забравя"€ по инициатива на литературен клуб "Калиопа"€ при СУ "Вичо Грънчаров". Приятелите на книгата представиха свои презентации на любими книги и коментираха избрани цитати от тях. Десетокласниците впечатлиха гостите на мероприятието с голяма, ръчно изработена, с красиво изписани цитати книга. Всеки участник отбеляза на предварително изготвено табло свои мисли и впечатления от прочетеното,като ги свърза със стила, сюжета и героите.

Посланието на младите творци бе "Добрите книги имат едно общо нещо-те са по-истински, отколкото ако се бяха случили наистина"€.

5 snimka knigaIMG 20181026 161828