Начало Профили Чуждоезиков С пиесата “Юбилей” на Чехов се представиха учениците от СОУ “В. Грънчаров” -Г. Оряховица

С пиесата “Юбилей” на Чехов се представиха учениците от СОУ “В. Грънчаров” -Г. Оряховица ПДФ Печат Е-мейл

 

Деца от 9 училища участваха в прегледа на руския театър

Най-добрите млади театрали ще участват в националния кръг, който ще се проведе в Руския културно-информационен център в София.

С драматизацията на “Юбилей” по Чехов се представиха учениците от СОУ “Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица

Учениците във възрастовата група над 16 г. мериха сили като победители са децата от СОУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица и СОУ „Димитър Благоев” в Свищов.


Тази година празникът на руския театър и изявите на учениците са посветени на темата “Ние можем всичко” по повод на 65-ата годишнина от Великата отечествена война. Организиран е от Руския културно-информационен център и Министерството на образованието, науката и младежта и под патронажа на руското посолство в България.


Всички театрализирани версии на руски народни приказки, песните и танците, които децата показаха, бяха оценявани от жури. Юлия Диханова от Руския културно-информационен център в София, доц. Лиляна Цонева и Светлана Шандрова, председател на руския клуб „Заедно”, изгледаха всички спектакли, за да изберат най-достойните да представят областта в националния кръг, който ще се състои през април в София. РУСКИЯТ ЕЗИК Е ВТОРИЯТ НАЙ-ЧЕСТО ИЗБИРАН ЕЗИК ОТ ДЕЦАТА ЗА ИЗУЧАВАНЕ В УЧИЛИЩЕ. Той изостава от английския, но изпреварва по интерес дори немския език. Общо 7957 ученици изучават Пушкин в оригинал. От тях 4800 го учат като първи чужд език, 3000 като втори и има 135 момчета и момичета, които усвояват руски като трети чужд език. Учителите в областта са 110. „Голяма част от тях работят с децата и в извънкласните форми – клубове, театри, кръжоци по художествено слово. Затова и нашата област е безапелационен победител в националното състезание на руските театри вече години наред”, обяснява старши експертът по чуждоезиково обучение Милка Михайлова.