Начало Профили Чуждоезиков

Профил "Чуждоезиков"
„Лингвистично кенгуру 2013” ПДФ Печат Е-мейл

LOGO21На 14 април 2013 година единствен организатор в област Велико Търново на международното състезание „Лингвистично кенгуру” на фондация „Млада България” за четвърта поредна година отново е само СОУ „Вичо Грънчаров”! Ние не се отказваме от възможността нашите ученици от ІІІ до ХІІ клас да разкриват езиковите и граматическите си знания съответно по английски, немски и руски език, както и знанията си за историята, културното и литературно наследство, традициите и бита, характерни за Англия, Германия и Русия. Състезанието представя общите познания на участниците в съответната култура и език, развива тяхното логическо мислене, мотивира ги за бъдещи по-задълбочени лингвистични и литературно-исторически занимания. Участниците бяха 48. Чуждите езици, по които се проведе състезанието, са тези, които се изучават в училище: английски, немски, руски. Работи се в 5 групи. Максималният брой точки е 200. Всички решаваха тест с 40 въпроса с пет избираеми отговора, от които единият е верният. Резултатите от проведения регионален кръг ще бъдат обявени на 17 април. Резултатите за класираните за участие в националния кръг ще бъдат обявени на сайта на  фондация „Млада България” в периода 13 -15 май http://www.mladabg.org/  Чуждите езици и културите на техните народи са ключът към света! С чуждите езици ставате по-добри!

 
Достойнo представяне в националния кръг на олимпиадата по руски език ПДФ Печат Е-мейл

olimpiada RuskiЗа осма поредна година СОУ „Вичо Грънчаров” има достойно присъствие и значимо представяне в националния кръг на олимпиадата по руски език. Тази година нашите „олимпийци” са седем! На 23 март 2013 година заедно със своите 170 връстници от цялата страна премериха знания и умения по руски език най-малките - петокласникът Мартин и шестокласниците Калина и Маринела; от ІІ възрастова група – Кристиан; от ІІІ – Михаела, а от ІV - Любослава и Рафаел. И както всяка година, така и тази, резултатите са много добри и отлични! Много силен старт имат участващите за първи път в национален кръг на олимпиадата по руски език -  състезателите от І група: Калина – отличен (54 точки от максимум 60) и Маринела - 52 точки от максимума 60. С много добър резултат са Михаела, Кристиан и Мартин. Рафаел е с отличен 5.50. Този резултат зрелостникът ни може да използва при кандидатстване във ВУЗ. През юни 2013 година, когато вече ще бъде издадена дипломата му за средно образование,  за постижението си ще получи удостоверение от МОМН. Любослава също е с отличен резултат – 70 точки от максимални 80. В протокола на МОМН тя заема трето място. Люси е включена от Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ) със седалища в Санкт Петербург в  предстоящото провеждане на дистанционен кръг сред победителите на олимпиадата по руски език, с цел излъчване на 10 победители. През новата учебна година се дава възможност за шеста поредна година да се работи по националната програма „С грижа за всеки ученик” – модул „Подготовка на талантливи ученици за участие в националната олимпиада”. На всички пожелаваме отлично представяне на предстоящото състезание „Лингвистично кенгуру” и нови успехи в следващите издания на олимпиадата по руски език!

 
За националният кръг на олимпиадата по английски език ПДФ Печат Е-мейл

kartinka AEОтборът по английски език за националния кръг на олимпиадата тази учебна година е от трима ученици: Александра, Светослав, Деян. Предстоящото участие на нашите ученици след допускането им от националната комисия  е най-голямото постижение от досегашните участия в националните кръгове на олимпиадата!  Нашето достойно представяне от 2010 година ще защитят и тази година изучаващите английски език.  От всички седем участници от област Велико Търново три са на СОУ „Вичо Грънчаров”! Имаме представители във втора и трета възрастови групи. Своите знания и компетентности нашите ученици ще доказват сред останалите 370 от цялата страна. След високото постижение в Кърджали пожелаваме достойно представяне и на 23 март 2013 година в град Монтана! На добър час, наши възпитаници!

 
Руски език ПДФ Печат Е-мейл

1.Учители по руски език:

Невянка Димитрова Личева - помощник-директор по учебната дейност; учител по руски език, специалност - руска филология, ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий” – г. ВеликоТърново, І ПКС.

Пенка Радева Узунова - учител по руски език, специалност - руска филология, ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий” -  г. Велико Търново.

 

2. Училищен театрален колектив „Мелопомена”. Създаден през 2004 година. В репертоара на колектива са спектаклите на руски език:
*2005 г. -  „А зори здесь тихие” – по Б. Васильев
*2006 г. -  „Я сердцем никогда не лгу” – по С. А. Есенин
*2007 г. -  „Союз сердец – святое братство” – А. С. Пушкин
*2007 г. -  “Чудные мгновения в жизни Пушкина” – по А. С Пушкин
*2008 г. - „ Накануне” – по романа на И. С. Тургенев „ В навечерието”

*2009 г. – “Сапоги” – по разказа на А. П. Чехов “Ботуши”

*2010 г. – “Юбилей” – едноактна пиеса на А. П. Чехов


3. Награди от  участията на театралния колектив “Мелпомена” в Националния фестивал на  детско – юношеските театрални колективи, поставящи спектакли на руски език, организиран ежегодно от РКИЦ - София, с подкрепата МОМН и под патронажа на Посолството на Русия в България:
*2005 г. – Диплом за II място и Диплом за подкрепа и популяризиране на руския език в България за спектакъла “А зори здесь тихие”.
*2006 г. – Диплом за I място, Грамота за популяризиране на руския език в България за спектакъла “Я сердцем никогда не лгу” и Диплом за “Най-добра мъжка роля” на Руслан Драганов за ролята на С.Есенин.
*2007 г. – Грамота за „Най-добър сценарий” за спектакъла “Союз сердец – святое братство” и Грамота за „Най-добър руски език” за спектакъла „Чудные мгновения в жизни Пушкина”.
*2008 г. – Диплом и плакет за III място за спектакъла “Накануне”.

*2009 г. – Диплом и плакет за ІІІ място за спектакъла “Сапоги” и Диплом  “Най-добра мъжка роля” на Евгений Драганов за ролята на Муркин. Интервю в  TV  Наши под наименование “У дружбы нет границ” на  линк: http://rusmedia.rutube.ru/

*2010 г. – Диплом  и статуетка за І място за спектакъла “ Юбилей”; награда от Федерацията за дружба и  приятелство с Русия и народите на ОНД.  (Репортаж на БНТ Такси – 24.04. 2010 г.)

* 2010 г. – Грамота за участие в Дните на руската култура в София от Директора на Столична библиотека, юни 2010 година


4. В репертоара на групата, с която театралният колектив работи съвместно в периода 2004 – 2008 година,  са песните: „Позови меня тихо по имени”, „Московичи”, „Белорусский вокзал”, „Если б не было войны”, “Смуглянка”, „Широки под Рязанью просторы родные”, „Отговорила роща золотая”, ”, „Я вас любил”, „Как упоительны в России вечера”, “Подмосковные вечера”, „Прекрасное далеко”, „Давайте восклицать”.

Ръководител на театралния състав: Невянка Личева. Ръководител на групата за песни : Марко Марков

5. Национална олимпиада по руски език – участие на най-добрите ученици по руски език в националния кръг и техните постижения, оценени от Националната комисия:

*2006 г. – участвал 1 ученик, който е класиран на  ІІІ място в група А1.

*2007 г. – участвали 6 ученика, които са класирани както следва: 1 ученик на ІV място в група А1; 2 ученика на І и ІV място в група А2; 2 ученика на VІ място в група Б1; 1 ученик на V място в група Б2.

*2008 г. – участвали 4 ученика, които са класирани както следва: 1 ученик на ІІІ място в група А2 и включване в разширения отбор на България за Международния кръг на олимпиадата в Москва;   1 ученик на ІV място в група А2; 2 ученика на VІ място в група В2.

*2009 г. – участвали 3 ученика, които са класирани както следва: 1 ученик на І място от група Б1; 1 ученик на ІІІ място в група Б1; 1 ученик в група Б2.

*2010 г. – участвали 4 ученика, които са класирани както следва: 1 ученик на ІІІ място в група Б1; 2 ученика на V място в група Б1; 1ученик на ІV място в група А2.

6. Международно лингвистично кенгуру, организирано от Фондация “Млада България” и МОМН на България: СОУ “Вичо Грънчаров” е първото училище в областта, което през 2010 година реши да се включи  и проведе самостоятелно областния кръг на състезанието, като участващите по руски език от ІІІ до Х клас са 23 ученици. В Националния кръг, който  се проведе на 5 юни 2010 година  в София, взеха участие 9 ученика, както следва: 2 от ІІІ клас; 1 от ІV клас; 3 от 6 клас; 3 от 10 клас. Постижения от националния кръг: Денислав Пенов от 6 клас – І място; Диана Енева от 10 клас – ІІ място; Яна Енева от 10 клас – ІІІ място. Наградите са грамоти от Министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и председателя на УС на фондация “Млада България” Сашо Дончев, материални награди, а за І място – детски приключенски лагер в Пампорово.

7. Европейски фестивал “Русское слово”, организиран и проведен от Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература

(МАПРЯЛ)в град Санкт-Петербург от 29.ІХ. 2009  до 4.Х. 2009 г.

*В първия интернет-кръг (ноември 2008 година ) – решаване на езиков тест участват 15 ученици и всички са допуснати до втория кръг;

*Във втория интернет-кръг (до януари 2009 година ) – написване на есе “Лицо России” участват по желание 10 ученици, от които до финалния тур са допуснати 7 ученици;

*В третия финален тур ( от 29. ІХ 2009 г- до 4. Х. 2009 г. ) участват 7 ученика в категорията “Учащиеся, которые изучают русский язык как иностранный”. Те са лауреати на конкурса. Стават лауреати и в конкурса “Исполнение русской песни”.

8. Национален ученически конкурс за есе на тема: “Россия, ее язык и культура в моей жизни”, който е организиран от РКИЦ –София и МОМН в България

* 1 ученик на 2 място в конкурса, сред 30 участвали от цялата страна.

9. Национален ученически конкурс за ученици “София-Москва; България-Русия: вчера – днес – утре”, организиран от Фондация “Устойчиво развитие за България” и МОМН:

*2007 г. – 2 ученика на ІІ място за мултимедийната презентация “Русско-турецкая война на полотнах Верещагина”;

*2007 г. – 1 ученик на ІІ място за есето “Я горжусь подвигом двух братских народов”;

* 2007 г. - 3 ученика на ІІІ място за мултимедийната презентация “Освобождението на българските градове от турско робство от Руската армия през войната от 1877/1878 г.”;

*2008 г. – 2 ученика на ІІІ място за мултимедийната презентация “Памятники Освобождения 1878 года в Великотырновской области”;

*2008 г. – 2 ученика са с  “Отличена творба” са есета, посветени на българо-руските дипломатически отношения и българо-руската дружба;

*2009 г. – 1 ученик на І място за мултимедийната презентация “Московия -2008”;

*2009 г. – 1 ученик на І място за мултимедийната презентация “Българи с две родини”;

*2009 г. - 2 ученика на І място за мултимедийните презентации “Современные молодежные движения в России” и “Киприян – българинът, който беше светило за цяла Русия”;

*2009 г. – 1 ученик с “Отличена творба” за есето “ Лев Николаевич Толстой в моей родине”;

*2010 г. – участват 4 ученика с мултимедийни презентации - спомени на живи ветерани от Великата отечествена война от град Москва, 1 интервю с 4 участници във Втората световна война от Горна Оряховица и 1 есе по темата на конкурса “Помним подвига на дедите”. Виолина Йорданова е класирана на ІІ място в раздел «Проза».

10. Национален ученически конкурс “Съзидатели на дружбата”, организиран от Национално движение Русофили” и МОМН:

*2009 г – 4 отличени творби с грамоти за мултимедийни презентации от раздела “В помощ на учебния процес”.

11. Национален ученически конкурс “Приносът на българския народ в борбата с хитлерофашизма”, организиран от Националния съюз на военноинвалидите и ветераните от войните в България: след успешно представяне в областния кръг на конкурса работите на 2 ученика са удостоени с грамоти и предметни награди и изпратени за участие на национално ниво. Същите са класирани на 4място и са наградени с екскурзия “По пътя на І и ІV българска армия през 1944-1945 г.” – Виолина Йорданова и Мария Симеонова.

12. Национален конкурс “Гимнастьорка” за рецитатори на стихове от руски поети за Великата Отечествена война, организиран от РКИЦ в град София и Посолството на Руската федерация в България:

*2010 г. – участват 4 ученика, които са удостоени с грамоти за участие.

13. Лятно езиково училище “Московия” (2-26. 07. 2008 г.), организирано от Департамента по образование на Правителството на Москва и МОМН:

*2008 г. – участва 1 ученик в състава на българската група деца, определени от 9 базови училища от Националната мрежа на училищата по изучаване на руски език – Стефан Караиванов. Ръководител на българската група – Невянка Личева

14. Зимно езиково училище “Лингвосфера” (26. 12. 2009 – 07.2010 г.), организирано от Департамента по образование на Правителството на Москва, Центъра за междунационално образование “Этносфера” и МОМН:

*2009 – 2010г. – участва 1 ученик в състава на българската група деца, определени от 20 базови училища от Националната мрежа на училищата по изучаване на руски език – Стоян Георгиев.  Ръководител на българската група – Невянка Личева.

15. Международен ученически конкурс за написване на есе на тема “Фашизму “Нет!” на языке русского мира”, организиран от Центъра за междунационално образование “Этносфера” към Департамента по образование на Правителството на Москва – април 2010 г.

2010 г. – участва 1 ученик – Регина Ремезова.

16. Фестивал “Здравствуй, Россия!”, проведен от 2 до 8 август 2010 в град Санкт-Петербург, Русия:

*2010 г. – участват 2 ученика в състава на българската група деца, определени от Българската асоциация на руските съотечественици в България – Диана и Яна Еневи. Изборът да пътуват именно тези момичета е за активното им участие и постижения в Националната олимпиада по руски език и в извънкласната дейност по руски език през учебната 2009/2010 година.

17. Трети спортен фестивал ”Салют, Москва!”, проведен от 23 до 31 август 2010 година в град Москва, Русия:

*2010 г. – участва 1 ученик, определен от Българската асоциация на руските съотечественици в България – Стоян Георгиев, който се състезава по тенис на маса и футбол. Изборът му е за неговото активно участие и постижения в извънкласната дейност по руски език през учебната 2009/2010 година.

18. Международен конкурс “Русский медвежонок – языкознание для всех”, организиран от Центъра за допълнително образование на деца "Одаренный школьник", г. Киров (ЦДООШ), ООО "Слово", ООО "Игра" и под Научното ръководство на Института по  лингвистики на Руския държавен хуманитарен  университет в  г. Москва – 25.11.2010 г.: СОУ “Вичо Грънчаров” е единсвеното училище от България, решило да участва в международното лингвистично състезание по руски език.

*2010 г. – участват 9 ученика: 1 от група 2-3 клас; 1 от група 4-5 клас; 4 от група 6-7 клас; 3 от група 10-11 клас.  Включването в системата на състезанието стана възможно чрез www.russisch-fuer-kinder.de . Резултатите от участието се очакват през февруари 2011 г.

19. Международен конкурс за написване на есе на тема “Лицо России”, организиран от www.russisch-fuer-kinder.de .  Участие имат 2 ученици от 10 клас –Диана Енева и Яна Енева.

20. Национален конкурс за написване на есе на руски език на тема: “Спортът – арена на мира и красотата”, организиран от МОМН за ученици от  училищата-членове на Националната мрежа базови училища по изучаване на руски език – 6.Х. 2010 г. – Руски център на Фонд “Русский мир” в Пловдивския университет “Св. Паисий Хилендарски”:

*2010 г. – участва 1 ученик – Любослава Христова. Удостоена е с грамота.

21. Световен фестивал на руския език “Русское слово” (2010 – 2011 година), организизиран от Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ):

*В първия интернет-кръг (15 06. - 01.12. 2010 година ) – решаване на езиков тест - участват 8 ученици и всички са допуснати до втория кръг;

*Във втория интернет-кръг (03.12 2010 г. – 28. 02. 2011 година ) – написване на есе “Чего я жду от встречи с Россией (на финале Всемирного фестиваля русского языка)?”  - участват 8 ученици (Галина Драганова, Евгений Драганов, Диана Енева, Яна Енева, Стоян Георгиев, Мария Симеонова, Любослава Христова, Денислав Пенов).

 
Ден на благодарността в 8а и 8б класове ПДФ Печат Е-мейл

88_thanksgiving_1Нарочването на един ден в годината за отдаване на благодарности и за преброяване на благословенията е станало неразделна част от американската култура, една традиция, за която много хора вярват че е била отбелязвана без прекъсвания още от времето, когато пилигримите от Колонията в залива на Масачусетс са я започнали през есента на 1621 година. Подобно на други традиции, закоренени в историята и културата, същността й е по-сложна от това, което традиционните вярвания описват.

Денят на благодарността бе отбелязан от 8а и 8б класове с голяма обща почерпка, включваща и традиционни за празника и сезона домашно приготвени сладкиши. Всеки ученик каза за какво е благодарен и какво би искал да има на трапезата на този ден. Учениците от 8а клас изработиха табло

Отбелязването на Деня на Благодарността по начина, по който са го отбелязвали пилигримите от седемнадесети век – важно уточнение, понеже хората по целия свят са празнували ден на жътвата откогато е започнала да съществува историята – води потеклото си от пътуването на кораба Мейфлауър, който напуснал пристанището на Плимут в Англия на 6 септември 1620 година. На борда на кораба имало сто и двама човека, които искали да придобият повече религиозна и гражданска свобода в Новия Свят. Корабът акостирал в Америка на 11 декември на мястото, наречено Плимутска скала (Plymouth Rock). Противно на това, което повечето хора мислят, първата колония на пилигримите не е била на това място – някои от тях слезли на брега да съберат малко храна и вода на това място, но не били посрещнати с отворени обятия от местните жители. Виждайки това, те се завърнали на кораба и тръгвайки на юг, стигнали до нос Код (Cape Cod), който им предложил по-удобен пристан и по-доброжелателно настроени местни жители от племената Уампаноаг и Патукстет.

Пилигримите се оказали на стотици мили по на север от мястото, където възнамерявали да се установят. Документът, който били получили от Англия, ги задължавал да се заселят в земите, дадени на компанията Вирджиния от Плимут, но те решили да се заселят на мястото, където излязли на сушата, вместо да продължат в ново откривателско пътешествие, за да открият точното място, определено им в документа. Поради тази причина те изобщо не били подготвени за първата си зима и около половината от първите заселници измрели.

продължава>
 


Страница 5 от 11