Начало Профили Чуждоезиков

Профил "Чуждоезиков"
Гости на Столична библиотека ПДФ Печат Е-мейл
  

 

  Театралният колектив “Мелпомена” на СОУ “Вичо Грънчаров”, представящ спектакли на руски език,  на 21 юни 2010 година беше гост на Столична библиотека. Поводът – участие в месеца на руската култура в столицата и 150 години от рождението на А.П.Чехов. Поканата идва от Руския камерен театър при Руския културно-информационен център.
продължава>
 
Лауреати и победители в международното езиково състезание “Лингвистично кенгуру” ПДФ Печат Е-мейл
 

 

  Тази учебна година СОУ “Вичо Грънчаров” като първо и единствено училище от област Велико Търново се включи в международното езиково състезание “Лингвистично кенгуру” на фондация “Млада България”. Същата фондация организира и известното вече “Математическо кенгуру”. В езиковата и занимателна надпревара от нашето училище участваха ученици по три от петте езика, на които се провежда състезанието – руски, английски и немски. Нашите 10 участници от всички 254 от цялата страна се включиха на 5 юни 2010 г. в Националния тур. Същият се проведе в 35-то СОУ “Добри Войников”- София. С грамоти “Лауреат”, паметни сувенири  и със следния резултат се завърнаха: Калина Хаджиниколова – 115 т., Никола Граматиков – 190 т., Кристиан Диксоков – 140 т., Денислав Пенов – 150 т., Александра Тодорова – 145 г., Диана Енева -135т., Яна Енева - 125 т. Класирането на лауреатите от Националния кръг на състезанието е основано на принципа за насърчаване на любознателността, знанието и постигнатите резултати. Следвайки този принцип, Националната комисия “Лингвистично кенгуру” решава победителите да имат минимален резултат от 120 точки или 60% успеваемост. За да бъде класиран на І място, даден участник трябва да има постигнат резултат не по-малко от 150 точки или 75% успеваемост.
продължава>
 
“Обречени на дълга към Отечеството” – това наистина не бива да се забравя! ПДФ Печат Е-мейл
 Това е заглавието на книгата, която излезе от печат в навечерието на 9 май – Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа. На организираната от Инициативния комитет за честване на бележитата 65 годишнина презентация присъстваха и участничките в Националния ученически конкурс “Приносът на българския народ в победата над хитлерофашизма” Виолина и Мария. Методически ръковадител на техните разработки ( интервю с живи участници от Горна Оряховица във Втората световна война и есе “Открих те, земляко”) е госпожа Невянка Личева.
продължава>
 
Гости на центъра към Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий” ПДФ Печат Е-мейл
 

  Гости на руския център “Дмитрий Лихачев” към Великотърновския университет “Св.Св. Кирил и Методий” бяха ученици от СОУ “Вичо Грънчаров”, членове на училищния театрален колектив “Мелпомена”. С това си посещение те отбелязаха 5 годишнина от създаването му. Учениците от гимназиалния курс, изучаващи руски език, поставят спектакли на руски език по произведения на руски писатели. Техен ръководител е госпожа Невянка Личева. В руския център младите театрали се запознаха  с богатата библиотека с научна и справочна литература, с дейността му, представена от неговия директор Красимира Ковачева. Всички с интерес слушаха разказа й  за чая и чаепитието, разпространено най-вече в трите държави: Англия, Русия, Япония, с особеностите на чаепитието в Русия. За спомен от пребиваването си в Руския център те се снимаха в кътовете с руски сувенири.

 

 
Благодарност за презентацията на кимоно и юка ПДФ Печат Е-мейл
  

От нас:

  Благодарим ви за отделеното време и за наистина прекрасната презентация на кимона пред нашите ученици и колеги. Всички ние бяхме много впечатлени от красивите кимона и аксесоарите към тях, и особено от възможността да се докоснем до далечната и пленителна японска култура. Впечатлени бяхме и от вашето владеене на български език, който е много труден, за да се научи. През следващите дни учениците продължаваха да говорят за презентацията, изразяваха възхищението си и желание да има още такива ваши презентации. Още веднъж ви благодарим за чудесно прекараното време и се надяваме да продължим сътрудничеството си с вас и за в бъдеще.

продължава>
 


Страница 6 от 11