Начало Профили Чуждоезиков

Профил "Чуждоезиков"
За победителите в Националния ученически конкурс на ПДФ Печат Е-мейл

Конкурсът е посветен на Годината на България в Русия, на 75-годишнината от рождението на първия космонавт в света Юрий Гагарин, на Годината на младежта в Русия и е част от дългосрочния международен проект “Заедно в ХХІ век”. Конкурсът се организира от Фондация “Устойчиво развитие за България”, Синдиката на българските учители, Централния съвет на Българския антифашистки съюз, МОМН, Национално движение “Русофили”, Федерацията за приятелство с Русия”, Федерацията “Союз соотечественников”, РКИЦ, Посолство на Русия в България, “Сдружение “Александър Невски” и е включен в календара на дейностите на МОМН.

продължава>
 
Като финалисти в европейски фестивал – в Санкт-Петербург! ПДФ Печат Е-мейл

За първи път 7 ученици от СОУ “Вичо Грънчаров” посетиха Санкт-Петербург
като победители в Европейския фестивал на руския език, организиран от Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ). Това са: Теодора от VІІІ клас, Яна, Виолина и Мария от Х клас, Галина и Пламена от ХІ клас. Нашите ученици се състезаваха в една от 7-те категории, а именно: “Ученици, които изучават руски език като чужд”, а тяхната учителка и помощник-директор на училището Н.Личева - в категорията – “Преподаватели-русисти”.

продължава>
 
С пиесата “Юбилей” на Чехов се представиха учениците от СОУ “В. Грънчаров” -Г. Оряховица ПДФ Печат Е-мейл

 

Деца от 9 училища участваха в прегледа на руския театър

Най-добрите млади театрали ще участват в националния кръг, който ще се проведе в Руския културно-информационен център в София.

С драматизацията на “Юбилей” по Чехов се представиха учениците от СОУ “Вичо Грънчаров” в Г. Оряховица

Учениците във възрастовата група над 16 г. мериха сили като победители са децата от СОУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица и СОУ „Димитър Благоев” в Свищов.


Тази година празникът на руския театър и изявите на учениците са посветени на темата “Ние можем всичко” по повод на 65-ата годишнина от Великата отечествена война. Организиран е от Руския културно-информационен център и Министерството на образованието, науката и младежта и под патронажа на руското посолство в България.


Всички театрализирани версии на руски народни приказки, песните и танците, които децата показаха, бяха оценявани от жури. Юлия Диханова от Руския културно-информационен център в София, доц. Лиляна Цонева и Светлана Шандрова, председател на руския клуб „Заедно”, изгледаха всички спектакли, за да изберат най-достойните да представят областта в националния кръг, който ще се състои през април в София. РУСКИЯТ ЕЗИК Е ВТОРИЯТ НАЙ-ЧЕСТО ИЗБИРАН ЕЗИК ОТ ДЕЦАТА ЗА ИЗУЧАВАНЕ В УЧИЛИЩЕ. Той изостава от английския, но изпреварва по интерес дори немския език. Общо 7957 ученици изучават Пушкин в оригинал. От тях 4800 го учат като първи чужд език, 3000 като втори и има 135 момчета и момичета, които усвояват руски като трети чужд език. Учителите в областта са 110. „Голяма част от тях работят с децата и в извънкласните форми – клубове, театри, кръжоци по художествено слово. Затова и нашата област е безапелационен победител в националното състезание на руските театри вече години наред”, обяснява старши експертът по чуждоезиково обучение Милка Михайлова.

 

 
Ученици организираха кулинарна изложба на традиционни ястия ПДФ Печат Е-мейл

Ден преди Коледа за всички ученици беше организирана кулинарна изложба на традиционни ястия на страните, чиито езици се изучават в училище. Бяха изложени голям брой ястия, представящи английската, руската и немската кухня. Донесените лакомства бяха истинско произведение на изкуството. Освен на примамливия външен вид, ученици и учители се насладиха и на вкусовите качества на специалитетите, направени от учениците, решили да участват в изложбата. Журито беше много затруднено да прецени кои са най-сполучливите и оригинални ястия и затова не бяха обявени първо, второ и трето място - всички ученици получиха грамота за участие.

 
Деня на благодарността ПДФ Печат Е-мейл

Четвъртият четвъртък на ноември е друг празник, особено популярен в англоезичните страни – Деня на благодарността. 8 а и 8 б клас отново празнуваха заедно. В актовата зала на училището за тях бяха организирани игри, свързани с произхода, традициите, ястията на Деня на благодарността. Учениците бяха разделени на 6 отбора, за отбора победител, събрал най-много точки от всички игри, имаше награди. Отрупаната с лакомства трапеза допълни празничното настроение на учениците.

На 16 ноември се отбелязва Деня на толерантността. За 4 поредна година в училище се организира конкурс за написване на есе на тема, свързана с толерантността. Радостен е фактът, че с всяка година участниците в конкурса се увеличават. Учениците бяха разделени в 3 възрастови категории- 7 и 8 клас, 9 и 10 клас, 11 и 12 клас. Най-добрите есета във всяка от категориите получиха награди- речници и книги. За всички участници имаше грамота.

 


Страница 10 от 11