Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
Кампания "Пролетни четения" ПДФ Печат Е-мейл


1chetene На 13.04.2018 г. в рамките на кампанията "Пролетни четения", насърчаваща четенето сред ученицитеи стимулиране на интереса към книгата, организирана от РУО гр. Велико Търново на учениците от I "в" клас гостува поетесата Таня Мезева. Авторката на книжката "Палитра за децата, с поуки от гората" прочете няколко от своите най-нови детски стихотворения. В интересната дискусия учениците откриваха поуката в тях, разговаряха за обичта към четенето и книгите, споделиха своите мечти и гордостта си, че вече всички могат да четат. Те показаха това и на останалите гости - директора на училището г-жа Нели Атанасова, г-жа Захаринка Чакалова - старши експерт за обучението в начален етап и д-р Марта Николова, старши експерт по български език и литература. Първокласниците отправиха и музикален поздрав към гостите си, а мил жест на благодарност - грамота и букет красиви лалета зарадваха в края на срещата поетесата.

Доказателство за ползотворността на срещата и интереса на децата към книгите и четенето стана спонтанно написаното в момента на дискусията стихче от Ивалин Генчев, което той с радост подари на г-жа Мезева. От своя страна тя изненада своите нови малки приятели с няколко от своите книжки за класната библиотека и ги покани на представянето на новата си книжка с детски стихове. Зароди се и нов тандем - един от талантливите художници на класа Атанас Чанчев получи покана да илюстрира някои от бъдещите произведения на поетесата.
Отредените минути бързо отлетяха и една мила снимка запечата вълнуващото преживяване, докоснало малките любознателни ученици.
 
Открито занимание по интереси ПДФ Печат Е-мейл

1 29019310 1704342706255346 110935870 nНа 22.03 групата за целодневно обучение при 2б клас, с учител госпожа Емилия Димитрова, посрещна снежната пролет с открит урок "Занимания по интереси" В Актовата зала на училището деца и родителите заедно се забавляваха, състезавайки се в различни игри. Занятието беше част от седмицата "Здравословни занимания" в часовете за занимания по интереси в групата, през която второкласниците разговаряха и спориха на тема: "Здравословно хранене", състезаваха се в различни игри. Заедно с медицинската сестра Жанета Николаева се запознаха с хранителната пирамида. Проведе се и конкурс за приказка. "В плодовото кралство" и "€žВ зеленчуковото царство". Приказките на второкласниците бяха прочетени и оценени в различни категории от безпристрастно жури от ученици от 3в клас. Отличените автори на приказки бяха наградени на откритото занятие, а всички участници получиха награда за старанието си плодови шишчета. В края на вечерта гостите се почерпиха със здравословни бонбони, направени с много любов от децата. В заниманията участваха и децата от класа, които не посещават целодневното обучение.

 
Kулинарeн конкурс ГЛАДНИЯТ ГОТВАЧ. ПДФ Печат Е-мейл

1 IMG 2592"€žВ кухнята с Ути" е тема от учебния предмет ДОМАШЕН БИТ И ТЕХНИКА в ІV клас. Във връзка с нея в ІV"а" клас с класен ръководител Ваня Недкова се проведе кулинарният конкурс ГЛАДНИЯТ ГОТВАЧ. Домакин на събитието бе фирмата, която стопанисва училищния стол, където се приготвя ВИНАГИ топла и вкусна храна: ЕТ "Русев"€, с управител Анелия Русева. Екипът, който се грижеше за положителната атмосфера на вечерта бяха Стела Акиванова -учител по музика и Жанета Николаева -медицинска сестра в училището. Гост на конкурса бе госпожа Пепа Колева -учител по български език и литература.

Учениците се състезаваха в три категории: салати, коктейлни хапки и десерти. Всеки главен готвач (ученик от класа) имаше до себе си помощник-готвач (член от семейството), който му асистираше. Трудът им беше възнаграден с аплодисментите на публиката и грамоти от компетентното жури, уловили духа на всяко кулинарно изделие. След трудни, дълги и оспорвани дебати, четирима от участниците бяха короновани с класически готварски шапки.

1 MG 2681Но най-голямата награда за всички присъстващи остава милият спомен от преживяното, блясъкът на лъчезарните усмивки и топлината от близостта на семейството и училището. Отново заедно, ръка за ръка, учители и родители дадоха увереност на децата, че при всяко тяхно начинание, при всяка тяхна крачка напред - понякога плаха, друг път - смела и сигурна, имат пътеводна светлина от любов, грижовност и подкрепа.

 
Ученици, родители и учители, заедно в час по Човекът и обществото ПДФ Печат Е-мейл

5 o origУчениците от трети "в" клас, в присъствието на своите родители и учители от училището, представиха открит урок по Човекът и обществото. Целта на урока бе родителите да придобият представа за работата на децата си в тези часове, а децата да демонстрират знанията си за Първото и Второто български царства.

Третокласниците показаха знанията придобити от началото на учебната година. Представиха изработените от тях лапбуци за българските царе и важни събития от нашата история. Учениците разказаха и показаха завидни знания и изненадаха присъстващите. Свободно боравиха с електроните тестове от образователния портал "€žУча се", работиха с контурни карти, решаваха тематични кръстословици и разказваха. Надпреварваха се да покажат колко много са научили за славната история на родината си, редиха електронни пъзели. Учениците представиха пред съучениците и родителите си много интересни факти и легенди по темата, които сами са издирили.

Раховчетата демонстрираха и работа с образователното приложение Kahoot, което те редовно използват във всички часове за обобщение и проверка на усвоените знания по отделните предмети.

Възхитените родители и гости с интерес наблюдаваха урока и изказаха задоволството си от видяното в часа, от умението на децата да боравят едновременно с историческата материя и съвременните технологии.

 
МОЯ СТРАНА, МОЯ БЪЛГАРИЯ ПДФ Печат Е-мейл

IMG 2357Открит урок по РОДОЛЮБИЕ "Моя страна, моя България" изнесоха учениците от ІV-клас "ЛЪВСКИТЕ СРЪЦА", с класен ръководител Ваня Недкова и участието на ФОЛКЛОРЕН КЛУБ "БАЛКАНИКА" към Народно читалище "Напредък 1869г." с ръководител Петър Петърчев.

На 31.01. петте туроператорски екипа, предварително сформирани от учениците в класа, направиха съпричастни своята публика към специфичните за природните географски области на България природни забележителности, исторически обекти, традиционни ястия и разядки. С особеностите и красотата на българските хора от всички фолклорни области, изпълнени от "БАЛКАНИКА", с изяществото на мъжката и женска народна носия, в които бяха облечени самодейците от клуба, ни запозна господин Петър Петърчев. Екипите представиха презентациите си за природните области, показаха своите рекламни табла, баджове и кътчета. В тях освен книжки, магнитчета и предмети, показващи трудовата дейност на хората, бяха подредени някои специфични за природните области разядки и ястия, приготвени от сръчните ръце на майки и баби. Ароматът на топли питки и шарена сол (презентирани от всяка природна област, защото от хляба по-голям, няма); паелята от Черноморското крайбрежие; пататника от Рило-Родопската природна област; салатата и бобената чорба от Дунавската равнина; пресните домати, краставици и червени чушки, карнобатското грозде и вино, розовата вода, карловската ракията, карловската луканка и трите вида салати от Преходната област (най-богато представената), изкушаваха всички присъстващи.

Изненадата на вечерта бе рожденият ден на Никол. С ръченица Петър Петърчев внесе тортата, направена с вкус и изящество от сладкарска къща Деметра, на която танцуваха, облечени в народни носии моми и момци, под звуците на български народни инструменти. Фолклорен клуб "Балканика" изпълни специално за рожденичката шопско хоро. Съучениците й подариха своите пожелания в балони.

IMG 2339В края на вечерта госпожа Ивалинка Рачева и госпожа Евдокия Карагеоргиева - учители по география, излъчиха победителите, които бяха определени от публиката чрез гласуване. Госпожа Нели Атанасова - Директор на училището, връчи приз за "НАЙ-ДОБЪР ТУРОПЕРАТОР"и приз "С БЪЛГАРИЯ В СЪРЦЕТО" на екипите, които успяха да съберат най-много усмихнати човечета и запалиха искрата на любопитството в присъстващите. Всички ученици получиха грамоти за активно участие в урока по родолюбие "Моя страна, моя България".

Урокът по РОДОЛЮБИЕ завърши с право хоро, на което се хванаха деца, родители, учители!

А ето и някои от коментарите за урока в интернет:

"€žВ търсене на българското", съчетано с рожден ден на Никол... и получен приз на нашата група.. Госпожо Недкова..БЛАГОДАРИМ!!!" сподели Веселина Василева, родител

"Чудесно изнесен панел.. Поздравления за Вас и за децата! Има надежда! - Сергей Добрев, Докторант във ВТУ "€žСв. Св. Кирил и Методий", катедра "Историческо богословие"

 


Страница 4 от 18