Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
Отлично представяне ПДФ Печат Е-мейл

1 Slaveikov94720 nНа официална церемония в Регионална библиотека във Велико Търново на 20 март бяха наградени Василена Колева и Светла Александрова от IV "а" клас, участници в регионалния конкурс за детско - юношеско творчество под наслов "Моят роден град" на тема: "Търновград: царе и слава". Конкурсът бе посветен на 130 години от основаването на Първата публична библиотека във Велико Търново и 815 години от коронацията на Калоян от папския пратеник кардинал Лъв.

Василена Колева се изяви в категория "Поезия" и заслужено зае второ място. Наградата и бе връчена от г-жа Розалия Личева- началник на РУО гр.Велико Търново.

Специална награда за участие получи Светла Александрова в категория "Изобразително изкуство"€. Наградата бе връчена от г -н Станимир Борисов - директор на Изложбени зали.

Поздравяваме нашите малки участници за отличното им представяне и им пожелаваме много бъдещи успехи в областта на литературата и изобразителното изкуство!

 
Мартеничките на второкласниците от СУ "Вичо Грънчаров" отлетяха до далечна Испания ПДФ Печат Е-мейл

1 mart 20190221 104105Червено-бяла нишка на приятелството вече свързва учениците от II В клас с децата от българското училище "Родна реч" в Тудела, Испания.

Второкласниците се трудиха цяла седмица и с много обич и старание направиха мартенички за своите връстници. Те са в цветовете- на българския трибагреник и прелетяха близо 3 000 км, за да зарадват точно за 1 март нашите малки сънародници и техните учители.
Българско училище " Родна реч" е създадено преди 1 година към и с подкрепата на Културна асоциация на българите в Навара "Орфей БГ".
В него учат около 40 деца на възраст от 3 до 18 години от региона на гр. Тудела, провинция Навара. Изучават се български език и история на България.
Часовете се провеждат всяка събота. Освен изучаване на българския език възпитаниците му съхраняват българските традиции и обичаи. Отбелязват с богата
програма с български стихове, песни и танци всеки празник, украсяват сурвачки, боядисват яйца. На 2 март предстои да отбележат Националния празник
на Република България на тържествен фестивал, който ще продължи с инициативата "Пробуждане с хоро". Възпитаник на СУ"Вичо Грънчаров" е преподавателят по българска история и изобразително изкуство Цветелин Панев.
Мило писмо придружава мартеничките. С него второкласниците подават ръка за приятелство на своите връстници. То ще продължи и в бъдеще със съвместни конферентни видеоразговори, още празнични инициативи и споделени моменти от училищния живот. Защото българският дух е жив и е навсякъде по света, където се чува българска реч и където туптят български сърца!
Честита Баба Марта, сънародници! Бъдете здрави и щастливи, съхранявайте нашия език, традиции и дух навсякъде по света!
 
Дъжд от медали за учениците от начален етап в състезанието на Многознайко "Родна реч" ПДФ Печат Е-мейл
1medali znaikoТова е поредното отлично представяне на учениците от начален етап. В провелото се на 13 февруари 2019 г. състезание "Родна реч" участваха 34 ученици, които показаха отлични знания по български език и литература.
Златни медали за първо място получиха трима първокласници: Кристина Енчева, Сияна Първева и Християн Димитров; шест второкласници: Виктория Иванова, Евгения Крусева, Елица Иванова, Йоана Славчева, Мария Костадинова,Ясмин Живкова. Златните медалисти в трети клас са Елеонора Петкова и Зорница Стефанова.Сребърни медалисти в състезанието са‚ първокласникът Михаел Григоров, второкласникът Даниел Иванов и четвъртокласниците Рая Панова и Румен Попов. Бронзови медали за трето мястоот първи клас получиха Пламен Петров и Теодора Иванова. Всички състезатели бяха наградени с грамоти за достойно представяне.
Браво, знаещи и можещи момичета и момчета! Успех в предстоящите състезания!
 
Призови места за децата от подготвителна група при СУ “Вичо Грънчаров” ПДФ Печат Е-мейл

Светослава Неделчева 001Призови места от Втори кръг на Десети международен Конкурс за Детска Рисунка "Обичам Моята Родина"€, организиран от Национално движение РУСОФИЛИ и СБУ

Темата на конкурса е - Любовта към Родината, дружбата между децата от цял свят и борбата за мир на планетата Земя, а целта - насърчаване творческото развитие и създСтанислав Стефанов 001аване интерес и желание на децата и родителите им за запознаване с поводите на конкурса: 1155 години от рождението на цар Симеон I и 310 години от Полтавската битка.

В конкурса се включиха четири деца от подготвителна група при СУ "Вичо Грънчаров" гр.Горна Оряховица с учител Стефка Маркова. Светослава Светлинова Неделчева, Станислав Мирославов Стефанов, Никол Тихомирова Вълчеваи Стелиана Стефанова Дабева се състезаваха със свои рисунки впърва възрастова група-деца в предучилищна възраст /до 7-годишна възраст/.

За наша гордост, призовото ПЪРВО място е за Светослава Неделчева, а почетното ВТОРО място за СтаниславСтефанов.

Пожелаваме вдъхновение и нестихващ творчески ентусиазъм на малките творци и бъдещи първокласници.

 
Нетрадиционна Книга изработена чрез квилинг техника ПДФ Печат Е-мейл

kniga 1 588736512 n origУчениците от IV"в" клас на СУ "Вичо Грънчаров" преди 3 години започнаха да се занимават с квилинг - познат още като хартиен филигран. Квилингът е форма на изкуството, която включва използването на лентички от хартия, плат, кожа и други материали, които се навиват, сгъват в определени форми, слепват се заедно като по този начин се създава красив и интересен декоративен дизайн.Началото на работа с тази техника е поставено чрез участието в клуб "В света на квилинга" по проект "Твоят час". След приключване на проекта, децата продължават своите занимания в свободното си време. Изработените картички, картини, обемни фигури периодично подреждат в изложби. В конкурсите "С очите си видях бедата" и "€žС аромат на кафе или чай, но без цигара", спечелиха специалните награди.

kniga 2 n origСъздавайки множество картини и овладявайки тънкостите в уменията за работа с квилинг техниката учениците преминаха на по-високо ниво. Решиха да направят книга чрез този интересен и нетрадиционен за книга метод. Естествено спряха се на един от най-българските празници и направиха уникална книга за "Рождество".Решение каква да е книгата, какви ще са илюстрациите и с какво ще се изпълнят, четвъртокласниците вземаха, заедно със своята учителка госпожа Даниела Велчева. В продължение на 2 месеца 11 деца от класа се трудиха над реализирането на нестандартната книга. Тя е изработена от картон с размери 60 на 40 см, а илюстрациите в нея са с размер А4. Книгата има 8 страници, на които Раховчетата разказват историята на Рождеството с илюстрации изпълнени с техника квилинг. Всеки желаещ може да се докосне до този уникат посещавайки подредената изложба във фоайето на училището.

 


Страница 4 от 22