Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
На седянка в СУ „Вичо Грънчаров" ПДФ Печат Е-мейл

1sedjanka VelchevaОбичаят "€žседянка" е традиционен ритуал, който се правел при приключване на активния селскостопански сезон."Заклаждали се"- от момите по махали в дългите есенни и зимни нощи. Имено тогава те правели своя чеиз - предели, шиели, бродирали и се веселели. В шегите и закачките участвали и ергените, които използвали възможността да бъдат близо до своите изгори. На седенките присъствали и възрастни жени, които искали да подберат работливи моми за снахи.

Учениците от IV"в" клас на СУ "Вичо Грънчаров", с класен ръководител Даниела Велчева, направиха възстановка на обичая "€žСедянка" в неговия автентичен вид, водени от желанието си да покажат и съхранят традициите и фолклора на Горнооряховския край. Техни гости бяха народният певец, гайдар и пазител на традициите Петър Георгиев и Групата за изворен фолклор към Клуба на пенсионера от с. Писарево.

Подготовката на ритуала включваше аранжиране на "€žсцената" с традиционния за селото интериор-“ автентични черги, престилки, стомни, хурки, вретена, възглавници, софра, столчета, газеничета и др. Всички участници бяха облечени в народни носии, а "писаревските баби"- носеха автентични всекидневни носии от Горнооряховския край. Демонстрирани бяха типичните за седенките дейности - чепкане на вълна, предене, плетене и бродиране. Малчуганите, с помощта на бабите, чепкаха вълна, предоха, плетоха чорапи. Бабите пък им разказаха как са се "клали" седенките в нашия край. Петър Георгиев и групата от с. Писарево изпълниха песни под съпровод на гайда, а Раховчетата им изпяха "Седенчица","Огън гори на планина", "€žСеднало е Джоре дос" и "Прочуло се малко момче".

Родителите също се включиха в седянката, като се бяха пременили в носии или елементи от тях.

Седянката завърши със северняшки хора, изсвирени на живо от гайдаря и заиграни от всички присъстващи. Събитието успя да докосне малчуганите, техните гости и родители в духа на българските традиции и напомни за богатството на фолклора на нашия народ, сръчността и трудолюбието на предците ни.

http://regnews.net/bg/na-sedyanka-v-su-vicho-grancharov/#.XAT0WNszbcs

 
Седмицата на Бащата в І“а“ клас ПДФ Печат Е-мейл

1sedmica na baschtataПо време на Седмицата на Бащата на 09 ноември в І"а" клас с класен ръководител госпожа Ваня Недкова, се организира кулинарна изложба от здравословни вкусотии, приготвени от бащи и деца. Екипите представиха своите шедьоври, които бяха съпътствани от кулинарни 2 IMG 20181109 113742рецепти. Рецептите ще бъдат събрани в Кулинарна книга на класа.

Разговорът за здравословното хранене и ролята на бащите в създаване на здравословни навици за живот бе продължен от госпожа Жанета Николаева - медицинска сестра в СУ "Вичо Грънчаров", която запозна присъстващите с хранителната пирамида, препоръчана от Министерство на здравеопазването и Националния център по опазване на общественото здраве.

Инициативата "Истински Chef" завърши с връчването на поименни сертификати на всички участници от директора на СУ "Вичо Грънчаров" госпожа Нели Атанасова за приноса им към кулинарната изложба. Трудът на бащите и децата бе възнаграден с аплодисментите и възхищението на публиката от невероятните вкусове на приготвените здравословните храни.

Отново заедно, ръка за ръка, учители и родители дадоха увереност на децата, че ще ги подкрепят във всяко тяхно начинание.

 
"Майсторете ръчички за радост на всички ПДФ Печат Е-мейл

1 srachniНа 29.10.2018 г., в навечерието на Деня на народните будители, в Музикално-изложбената зала на СУ"Вичо Грънчаров" се проведе първата от поредицата срещи между учениците от първи клас на училището и деца от 5 до 7 години от град Горна Оряховица и техните родители. Работилничката по приложни изкуства "Майсторете ръчички за радост на всички" предостави възможност на всяко дете да изработи красив предмет.

1 rabotilnica nЗайчета, ежковци, кошници с плодове, апликации с есенни листа и природни материали, забавни пъзели бяха само част от нещата, които малчуганите изработиха в десетте тематични къта, подпомогнати от учителите в начален етап и първокласниците. Много настроение създаде и арт-сцената, на която всяко желаещо дете можеше да се изяви. Певци и рецитатори зарадваха гостите със своя талант. Най-много овации събра Христиан Ивайлов Димитров, ученик от I"а" клас, с вдъхновеното изпълнение на поемата "Хаджи Димитър" от Христо Ботев.

Това е първата от поредицата срещи в Деня на отворените врати на училището. В края на месец ноември нашите малки приятели ще се състезават и забавляват в състезанието "Бързи, смели, сръчни". Очакваме Ви!

 
Работилница по приложно изкуство ПДФ Печат Е-мейл

За учениците от начален етап - "майсторете ръчички за радост на всички"

plakat1 2

 
Среща с детски автор имаха учениците от II "в" клас ПДФ Печат Е-мейл

IIv FB IMG 1538576651409Поредна среща с детски автор имаха учениците от II "в" клас. На 3 октомври те посетиха Общинска библиотека гр. Горна Оряховица, където своята първа детска книга "Обичливко в Сънеландия" представи писателката-Моника Атанасова. Второкласниците заедно с класния си ръководител Мариета Панева и своите родители се потопиха във вълшебната страна Сънеландия, в която могат да попаднат само деца с добри сърца. Авторката умело поведе децата в чудния свят на добротата и приятелството, а те слушаха с интерес историята за Обичливко и неговите приятели.

Това няма да е последна среща с книгата и нейните герои. За Деня на народните будители второкласниците отново ще посетят Детския отдел на библиотеката, като този път ще проведат своеобразна читателска щафета и ще‚ покажат своите умения за четене с разбиране.
 


Страница 6 от 22