Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
РОДИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ЗАЕДНО В УЧИЛИЩНИ ПРАКТИКИ ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ЧЕТЕНЕТО ПДФ Печат Е-мейл

1zarka501c6 VВ рамките на кампанията "Пролетни" четения,€ насърчаваща четенето сред учениците и стимулиране на интереса към книгата, се проведе среща с родителите на 2"А"€ клас под надслов "СРЕЩА НА ПОКОЛЕНИЯТА С КНИГА - В РЪКА"€. Децата слушаха с интерес увлекателния разказ на техните родители. Заедно извеждаха поуките от разказаното.Разговаряха за литературните герои и техните преживявания. Обсъждаха прочетените интересни детски книги, разговаряха за авторите им. Родителите споделиха интересни случки, свързани с тяхното детство, които оставиха траен спомен в децата.

Съвместното участие на родители и деца в различните мероприятия допринася за подобряване на общуването по различни теми.Благодаря на родителите!- Класен р-л: Зарка Гайдарова

 
Награждаване в конкурса на РИОСВ "Пластмасово чудовище" ПДФ Печат Е-мейл

1 panevaСпециалната награда на журито в категория "Най-голямо пластмасово чудовище" бе присъдена днес на СУ "Вичо Грънчаров".

Творбата участва в обявения от РИОСВ гр.Велико Търново конкурс, посветен на Деня на Земята - 22 април. Той
премина под мотото "Нека спрем замърсяването с пластмаса". Целта на конкурса е да промени отношението на младите хора към консумацията,да постигне промяна в мисленето в посока предотвратяване и намаляване на отпадъците, тяхното рециклиране, оползотворяване и обезвреждане.
В същото време даде възможност за изява на творческите заложби на учениците и стимулира техния интерес към темата.
В осъществяването на нашата идея се включиха учениците от II "а" клас, които изработиха идейния проект, Михаил Еленски от I "в" клас,
осигурил най-много отпадъчни материали и София Георгиева и Никол Савова от IV "а" клас, които с помощта на своите класни ръководители изработиха гигантското пластмасово чудовище, високо над 1,70 м. Посланието на малките ученици беше ясно - "Пластмасата унищожава природата" и то,
заедно с мащабите на фигурата, впечатлиха компетентното жури.
На специална церемония днес в РИОСВ - Велико Търново  нашите ученици получиха индивидуални награди и грамоти от директора на
регионалната инспекция Елена Стефанова и научиха интересни факти за употребата на пластмасата в световен мащаб.
 
Национална конференция „Приобщаващи образователни практики“ 2018 ПДФ Печат Е-мейл

allvt 800x533

В град Велико Търново се проведе Национална конференция "€žПриобщаващи образователни практики"2018г. На нея директори, учители, логопеди, психолози от цялата страна презентираха свои добри практики, свързани с екипната работа и приобщаващото образование.

Особено внимание се обърна на приобщаващите практики, разкриващи нови възможности за привличане на родителите в училищния живот: "€žПрофесионална училищна общност с активното и равнопоставено участие на родителите", "€žНетрадиционни родителски срещи.Интерактивна родителска среща на тема: "Какво е да си родител, ученик и учител в XXI век"; "Как училището може да си партнира с родителите, НПО, бизнеса и местната общност".

Истинско удоволствие беше общуването с хора, отдадени на работата с децата.Техните опит и стремеж към откривателство зареждат в оптимизъм и разкриват нови идеи за работа.

На тази конференция г-жа Славка Иванова представи училище "€žВичо Грънчаров" с добра практика, свързана с "Националната стратегия за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността", под надслов "Четящото влакче". В нея се акцентира върху привличане интереса на учениците към четенето и възможността да се използват различни подходи това да става по интересен и приятен за учениците начин.

Гост на тази конференция беше Ерин Макрайт -учител ментор на учители, САЩ, Грузия.Тя сподели идеи на тема:"€žКак да се случва ученето вътре в екипа. Професионална общност за учене и развитие".

Присъстващите колеги споделиха опит както в начален, така и в гимназиален етап и отнесоха със себе си нови идеи за работа, станаха част от един голям приобщен екип, извор на новото, на подкрепата, на желанието да откриваш нови.

"Скъпи колеги,

Благодаря Ви сърдечно за прекрасните презентации по време на конференцията. Тя имаше успех благодарение на Вас.
Благодаря Ви, че толкова сърцато и отдадено работите с българските деца и Ви благодаря за щедростта, с която споделяте своя труд, за да може повече хора да се докоснат до добри идеи и да имат успехи.
За мен и моите колеги беше истинско удоволствие да бъдем заедно. Надявам се, че и Вие сте се заредили с оптимизъм и нови сили така, както се заредихме ние и останалите участници в Конференцията. Прегледах обратните връзки и мога да Ви кажа, че буквално всяка една презентация беше спомената в тях.

Всички презентации и Материали от конференцията:http://priobshti.se/content/materiali-ot-nacionalna-konferenciya-priobshtavashti-obrazovatelni-praktiki-2018

Снимки от събитието:http://priobshti.se/gallery/konferenciya-praktiki-2018/snimki-ot-konferecniya-praktiki-2018-gr-veliko-turnovо.

Виктория Троянова -Център за приобщаващо образование

 
Кампания "Пролетни четения" ПДФ Печат Е-мейл


1chetene На 13.04.2018 г. в рамките на кампанията "Пролетни четения", насърчаваща четенето сред ученицитеи стимулиране на интереса към книгата, организирана от РУО гр. Велико Търново на учениците от I "в" клас гостува поетесата Таня Мезева. Авторката на книжката "Палитра за децата, с поуки от гората" прочете няколко от своите най-нови детски стихотворения. В интересната дискусия учениците откриваха поуката в тях, разговаряха за обичта към четенето и книгите, споделиха своите мечти и гордостта си, че вече всички могат да четат. Те показаха това и на останалите гости - директора на училището г-жа Нели Атанасова, г-жа Захаринка Чакалова - старши експерт за обучението в начален етап и д-р Марта Николова, старши експерт по български език и литература. Първокласниците отправиха и музикален поздрав към гостите си, а мил жест на благодарност - грамота и букет красиви лалета зарадваха в края на срещата поетесата.

Доказателство за ползотворността на срещата и интереса на децата към книгите и четенето стана спонтанно написаното в момента на дискусията стихче от Ивалин Генчев, което той с радост подари на г-жа Мезева. От своя страна тя изненада своите нови малки приятели с няколко от своите книжки за класната библиотека и ги покани на представянето на новата си книжка с детски стихове. Зароди се и нов тандем - един от талантливите художници на класа Атанас Чанчев получи покана да илюстрира някои от бъдещите произведения на поетесата.
Отредените минути бързо отлетяха и една мила снимка запечата вълнуващото преживяване, докоснало малките любознателни ученици.
 
Открито занимание по интереси ПДФ Печат Е-мейл

1 29019310 1704342706255346 110935870 nНа 22.03 групата за целодневно обучение при 2б клас, с учител госпожа Емилия Димитрова, посрещна снежната пролет с открит урок "Занимания по интереси" В Актовата зала на училището деца и родителите заедно се забавляваха, състезавайки се в различни игри. Занятието беше част от седмицата "Здравословни занимания" в часовете за занимания по интереси в групата, през която второкласниците разговаряха и спориха на тема: "Здравословно хранене", състезаваха се в различни игри. Заедно с медицинската сестра Жанета Николаева се запознаха с хранителната пирамида. Проведе се и конкурс за приказка. "В плодовото кралство" и "€žВ зеленчуковото царство". Приказките на второкласниците бяха прочетени и оценени в различни категории от безпристрастно жури от ученици от 3в клас. Отличените автори на приказки бяха наградени на откритото занятие, а всички участници получиха награда за старанието си плодови шишчета. В края на вечерта гостите се почерпиха със здравословни бонбони, направени с много любов от децата. В заниманията участваха и децата от класа, които не посещават целодневното обучение.

 


Страница 7 от 22