Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
Как да си направим библиотека в класната стая ПДФ Печат Е-мейл

detska bibli„Стари вестници за нови книжки“ – това бе кампанията, организирана от Съюза на българските журналисти и вестник „Седмицата” в Г. Оряховица, издателство „Прес” и в. „Стандарт”, еализирана със съдействието на Община Горна Оряховица, причина за създаването на библиотека в нашия клас. Книжките от кампанията,  дарени на класа от Никол Савова и София Георгиева, предали повече от 3 кг хартия поставиха нейното начало.

На 15.10. 2015 г. посетихме библиотеката в училище, този път със задачата да проучим как са подредени книгите, какъв е редът за тяхното получаване и опазването им. Госпожа Панова (библиотекар в училището) ни припомни молбата на книгата, която прочетохме още в първи клас пак в библиотеката и получихме като награда, че вече сме грамотни. С нейна помощ намерихме местата на върнатите през междучасията книги от ученици. Разбрахме, че за целта трябва да си изработим разделители с всички букви от азбуката и лични картони, за да станем членове на нашата класна библиотека. Решихме всяка нова прочетена книжка да бъде представена чрез рисунка, преразказ или презентация от своя читател. Надяваме се по този начин да предизвикаме интерес и желание у повече ученици да я прочетат!

Класната библиотека ще бъде открита на 22.10.2015 г. в Международния месец на училищните библиотеки.

ІІ А клас с класен ръководител Ваня Недкова

 
Pодителска среща за първокласниците . ПДФ Печат Е-мейл

1-PDGУважаеми родители,

на първокласниците от СОУ “Вичо Грънчаров”,

заповядайте в 17,30 часа, на 3 септември 2015г. за първата родителска среща!

Ще имате възможност да зададете своите въпроси на класните ръководители и да влезете в стаите на Вашите деца!

 
Празникът на Баба Марта ПДФ Печат Е-мейл

2-baba marta Броени дни преди посрещането на Баба Марта учениците от ІV“в“ клас с  класен ръководител Даниела Велчева, с настроение и ентусиазъм преобразиха в бяла и червена премяна дръвчето в градинката на входа на училището, като го  украсиха с ръчно изработени мартеници и бели и червени конци.

 Раховчетата използваха последния за седмицата учебен ден, преди почивните за 3-ти март, за да създадат добро настроение на себе си, на съученици и съграждани   и  най-вече да спазят стародавната българска традиция. 

1-03-baba martaПожеланията им са закиченото с мартеници дърво да донесе здраве, щастие и любов в домовете на семействата им и всички горнооряховчани.

Празникът на Баба Марта е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта, митичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. Всички с нетърпение очакват Баба Марта, а в аванс си пожелаха много здраве, щастие, късмет.

http://regnews.net/bg/uchenitsi-ot-vicho-grancharov-prevarnaha-dravche-v-martenitsa/#.VPH3lvmsWn4

 
„Ключът към музиката“. ПДФ Печат Е-мейл

muzikaЗа трета поредна година се проведе националното състезание по музика „Ключът към музиката“.То дава възможност на учениците да демонстрират знания и умения, придобити в началния етап на основната образователна степен, както и в първия клас на средната образователна степен (IV, V и VI клас).

 „Ключът към музиката“ съдейства за обобщаване и осмисляне на учебното съдържание по музика в задължителната подготовка и създава условия за изява на всички, които участват в конкурентна среда. Оценяваните компетентности на учениците са компетентностите, базирани в ДОИ за учебното съдържание по музика. Освен тях се оценяват и проявените творчески способности.

klucha naЗа участие в Областния кръг на състезанието бяха класирани  ученици от ІV“в“  и VІ клас нa СОУ „Вичо Грънчаров“, ръководени от г-жа Даниела Велчева и г-жа Нели Атанасова.

Конкуренцията между учениците от областта бе изключително оспорвана От  повече от 100 деца от ІV клас за участие в Националния кръг, който ще се състои на 21 - 22 март 2015 г. в гр. Пловдив, се класираха четвъртокласничките от ІV „в“ клас Теодора Ангелова и Мария Лалова, които са съответно на ІІІ-то и ІV-то място. Там те ще представят не само училището, но и областта.

Пожелаваме им успешно представяне на Националния кръг.

 
Маратон на литературно четене под надслов „Животът и делото на Васил Левски”. ПДФ Печат Е-мейл

chetene 1IMG 1449На 10.02.2015г. в часа на класа във втори „Б” клас се проведе Маратон на литературно четене под надслов „Животът и делото на Васил Левски”. Малките ученици прочетоха избрани от класния си ръководител Татяна Георгиева литературни творби „Аз съм Левски” от Серафим Северняк, „ Апостолът в премеждие” и „Чистият път” от Иван Вазов. Децата изслушаха стихотворението на Христо Ботев „Обесването на Васил Левски” в изпълнение на Стефан Чернев и беседваха  за животът и делото на великия българин. Четенето приключи с прожектирането на анимационния филм на Румен Марков „Дякон Левски”, който децата изгледаха  с  явен интерес.

11IMG 1455

 


Страница 9 от 16