Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
Заедно да покажем на децата , че четенето е прекрасно! ПДФ Печат Е-мейл

111 cheteneDSCI3506 1С инициативата "Деца четат на деца" учениците от 4 "А" клас с класен ръководител Зарка Гайдарова откриха тазгодишния "Маратон на четенето 2016" . Няколко деца посетиха ПДГ към училището и прочетоха любими приказки на малчуганите.

За 4 "А" клас четенето на книги е прекрасно, то е омагьосващо и невероятно, изпълва ни с въодушевление, помага ни по-добре да разбираме света- споделиха Виктория, Александрина и Никол. Поля, Силвия, Стефани и Пламена казаха ,че докато четат те се забавляват и по-добре узнават истината за живота.

Малчуганите останаха много доволни от срещата с по-големите си приятели и им пожелаха до нови срещи! Четенето продължава...

 
„По – различният час – часът на книгата.“ ПДФ Печат Е-мейл

"По - различният час - часът на книгата." - под това мото премина часът по български език SAM 4079и литература за учениците от IV "б"клас с класен ръководител Славка Ивановаот СОУ "Вичо Грънчаров" - Горна Оряховица. Това беше едно кратко, но много емоционално и наситено с различни дейности пътешествие в невероятния свят на книгите, посветен на дните на книгата. За по - приятната атмосфера допринесе изложбата от рисунки, изобразяващи любими литературни герои, корица на любима книга.

Разделени в 4 отбора, четвъртокласниците преминаха през няколко кръга, в които мобилизираха знания и колективен дух и се справиха отлично с изпитанията. Първият кръг включваше откъс от изучено литературно произведение, на което да посочат заглавието и автора. Последва авторова кръстословица с имена на литературни творци, изучавани през годините, а след успешното й попълване откриваха и прочитаха на другите отбори интересни факти от биографиите на Иван Вазов, Елин Пелин, Ангел Каралийчев и Ран Босилек. В останалите кръгове подреждаха пословица и посочваха подходяща към нея приказка; подреждаха пъзел от известна приказка с посочване на заглавие и автор; отговор на въпрос от друг отбор и последният кръг - рецитиране на стихотворение. В края на часа силите бяха изравнени, а всички участници получиха заслужени награди.

Учениците харесаха този по различен час, останаха удовлетворени и обогатени с надежда, че сме станали още по добри приятели с книгите и поеха към училищната библиотека.

 
Среща с писател ПДФ Печат Е-мейл

11таняWP 20160412 10 24 28 ProНа 12.04.2016 г. учениците от трети "б" клас с класен ръководител Татяна Георгиева проведоха един час по извънкласно четене с писателя Илия Тихов. Гостуването на твореца е свързано с Националният маратон на четенето 2016 г. Г-н Тихов представи своето литературно творчество за деца. Разказа за първата си среща с Асен Разцветников в село Драганово и причините, които са го подтикнали да твори за най-малките. Той мотивира третокласниците да четат все повече, за да бъдат добри ученици и успешни в своите начинания.

 
Непресъхващи традиции ПДФ Печат Е-мейл

111Tanja SavovaНа 28.03.2016г. учениците от трети "€žб"€œ клас с класен ръководител Татяна Георгиева пресъздадоха едни от най-хубавите християнски празници и обичаи -Сирни заговезни, Лазаровден, Великден и Гергьовден.

Децата, облечени с традиционни български носии и накичени с пъстроцветни китки и венчета, показаха наученото от часовете по СИП Човекът и обществото за пролетните християнски празници, свързани с прехода от зимата към пролетта, със събуждането на земята за нов живот.

Битовата обстановка пренесе гостите на тържествотов традиционния български дом. Там на Сирни заговезни членовете на семейството си взеха прошка, адечицата се забавляваха с "хамкане" нахалва.

В китните си дворове стопаните посрещнаха на Лазаровден момите лазарки, нагиздени с пъстри премени. Момичетата пяха, играха хора и наричахаза здраве, плодородие, любов и благополучие.

С радост бе посрещнат и Великден, като сеспазиха традициите на страстната седмица. Децата се "сбориха" с писани яйца, за да са здрави и силни през цялата година.

Последен от представените празници бе Гергьовден. Учениците рецитираха, пяха , "€žвързаха" гергьовска люлка и играха българско хоро.

Празникътоставивдетските души чувството на гордост, че са българи, че живеят в прекрасна страна, в която се ценят българските обичаи.

 
Аз общувам с Европа ПДФ Печат Е-мейл

111 IMG 2328Горди сме да Ви представим и най-малките ученици на СОУ "Вичо Грънчаров", които се представиха отлично на състезанието по английски език "Аз общувам с Европа", организирано за девета поредна година от Сдружението на българските начални учители. Второкласниците Александър Тихолов, Виктория Костова, Мартин Георгиев, Ралица Бончева, София Георгиева и Траян Василев бяха наградени с грамоти за постигнат максимален брой точки от състезанието. Малките ученици и техните учители по чужди езици отсега планират бъдещите си състезателни изяви.

Желаем им успех !

 


Страница 9 от 18