Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
Envision on-line ПДФ Печат Е-мейл

 

Envision3Новите технологии в помощ на учители и ученици. Проекта на СОУ „Вичо Грънчаров” и на СОУ „Христо Ботев”  - Разград продължават  с on-line срещите между ІІІ „в” клас  и ІІІ ”а”  клас на двете училища. При последната им скайп среща те си обещаха да се видят отново много скоро.

            Envision1Поредната им среща бе осъществена с образователна цел. Г-жа Велчева запозна с трудното минало свършено време на глаголите Ботевчета от Разград. Урокът се осъществи   чрез видео връзка между двата класа. За затвърждаване и проверка на знанията в урока бе използвана мултипойнт технологията Envision, с която двата класа работят още от 1 клас. Часът беше много динамичен и емоциолно зареден.

 Предстои нова on-line среща между двата класа, но този път Раховчетата ще имат виртуален учител – г-жа Лидия Ганева, която ще ги отведе в страната на знанието и on-line урок едновременно с двата класа.

Envision 2Всичко това разнообразява урочното съдържание и създава стимул в учениците за себеизява. Трудната материя се пречупва с помощта на близките за децата интернет технологии и става приемлива за разбиране и усвояване.

 

В училището  се стимулират и развиват  новите технологии. Родителите имат възможност от лична информация за учебния процес на своите деца от електронното училище, да получават съобщения и предложения за участия в конкурси и новости в училището. Училището е единствено в областта работещо по системата Envision в начален курс.

 

 
"Подай ръка! Подари усмивка! Бъди човек!" ПДФ Печат Е-мейл

"Подай ръка! Подари усмивка! Бъди човек!"

DSCI2213 resizeТова е девизът, който събра и обедини Раховчетата от ІІІ „в” клас на СОУ”Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица и Ботевчетата от СОУ „Христо Ботев” в  гр. Разград. Децата от двата града се запознаха през м. ноември, когато Раховчетата бяха на екскурзия до гр. Разград и с. Свещари.

Преди Коледа те подеха инициатива, която имаше за цел  децата да помогнат, според своите възможности, на Галя Дочевска от гр. Белово, за да може усмивката да се върне на нейното и близките й лица. Те организираха Коледен базар, средствата от който преведоха по сметката на Галя, за да помогнат за нейното лечение.

DSCI2215 resizeИзползвайки възможностите на съвременните средства за комуникация,  те осъществиха видеовръзка и се поздравиха като добри приятели. Разказваха за себе си, показаха си какво правят в часовете  и пяха заедно песни.

Разделиха се с обещание за нови "срещи" и желанието да продължат да подават ръка на приятел, да подаряват усмивки и да бъдат добри деца.

 

 
Как се пише вестник — първи стъпки в журналистиката ПДФ Печат Е-мейл

оСреща на участниците в Клуба създаден по проект „Успех” с главния редактор Елена Велкова на регионален вестник „Седмицата“ – Горна Оряховица


14-vestnik В класната стая на учениците от 4 „а“ – „Лъвските сърца“ в  СОУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица се проведе среща между участниците в клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“ и Елена Велкова - главен редактор на в. „Седмицата“. Цяла седмица въодушевлението в класа не стихваше. Обсъждаха се въпросите, които участниците в клуба и неговите гости щяха да зададат на журналистката. И така нека ви ги представя: Борислав Конакчиев, Румяна Иванова, Елин Нешев и Цветомир Енев — невероятни художници,  Георги Кръстев , Илиян Жеков, Михаил М Георгиев, Милица Петрова, Стилян Папазов, Борислав Николов — запалени спортисти, Кристияна Боева — грациозна балерина, Християна Христова, Стефани Шумкова и Мария Елена Станчева —атрактивни  мажоретки, Йоанна Генкова и Ивайло Христов - многократни победители в състезанията по български език и литература.

Логично беше някой да ги попита, защо са се събрали в тази нестандартна вестникарска редакция. Това беше и първият въпрос, с който Елена Велкова изненада своите домакини:  „Как се събрахте?” Йоанна Генкова, главният редактор на в.“Лъвски сърца“, обясни, че всичко започва още в 3 клас след едно упражнение по развитие на речта, което дава началото на в. „Звънче“.  В  библиотеката на училището и в детския отдел на градската библиотека в Горна Оряховица се пазят издадените четири броя на вестника

Истински заинтригувана, Елена Велкова възкликна: „О, вие вече сте имали вестник!“.

Миналата година никой нямаше и бегла представа как се пише вестник. После стана ясно, че няколко изключително мотивирани, любознателни и умни ученици се обединяват около идеята да създадат нов вестник, с ново заглавие, по всички правила на журналистиката, който да представя живота в училището, а защо не и в града. „Кой и как решава какво да се появи на страниците на вестника?“, беше въпросът, който интересуваше редколегията. „Вие, единствено вие. Можете да отразявате всичко, в зависимост от важността на събитията“.

Участниците в клуба със самочувствие обясниха, че не се спират пред никаква тема. „Ние ще отразим, ще снимаме и ще напишем“ – това е слоганът на вестника „Лъвски сърца“.

Да умееш да работиш в екип, да си добър актьор, да умееш да общуваш с хората, да ги изслушваш търпеливо, да не забравяш, „че една снимка може да разкаже много повече за събитие, отколкото дълга статия“ - това са основните правила в журналистиката при списването на вестник, които екипът на клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“ научи и запомни от срещата си с главния редактор на регионалния седмичник. “Трудно е да си журналист, списването на вестник също, но ние ще се справим, защото сме “ЛЪВСКИ СЪРЦА” - гордо заяви Йоанна.

Работна среща в нестандартната вестникарска редакция

на участници в клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“

Очаквайте първи брой на в.”Лъвски сърца” на 6 февруари 2014 г., когато е първата представителна изява на клуба.

Ваня Недкова,

ръководител на клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“ 

 
По-различният урок! ПДФ Печат Е-мейл

През м. ноември 2013 г. се навършиха 100 години от рождението на известния детски поет Асен Босев.

v bibl-S5037743Макар и с малко закъснение Раховчетата от ІІІ „в” клас отдадоха почит на неговия талант и творчество (по това време в училището имаше ремонт и училищната библиотека не работеше). Те проведоха един по-различен час по литература, който  се състоя в училищната библиотека. Там ги посрещна госпожа Панова, която им разказа интересни неща свързани с писателя и творчеството му. Изгледаха презентация за него, разгледаха издания на  книгите му и четоха негови произведения, съчетавайки традиционните начини за четене и съвременните технологии. Забавляваха се с неговата героиня Мимето и си обещаха, че няма да приличат на нея. В часа по изобразително изкуство, нарисуваха илюстрации към поемата, които ще подредят в изложба.

v bibliotekata-S5037740    v biblio-S5037745

 
„С очите си видях бедата” ПДФ Печат Е-мейл

za saita-4На 3 юни се откри общинска детска изложба под мотото „С очите си видях бедата”. Изложбата бе експонирана в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Откриването на изложбата се превърна в своеобразен детски празник, който се организира всяка година по повод 1 юни.

В изложбата с рисунки участваха ученици от пети и шести клас под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Дочка Златева. Учениците от ІІІ „а”, ІІІ „б” и ІІІ ”в” класове в часовете по изобразително изкуство под ръководството на своите преподаватели Ваня Недкова, Маруся Йорданова и Марияна Георгиева също работиха по темата и се включиха със своите творби в изложбата.

Гост на празника бе и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът поздрави децата и връчи наградите на най-добрите художници. От СОУ „Вичо Грънчаров” са наградени Пламена Георгиева и Алекс Божинов.

za saita-2za saita-1za saita risunki-3

 


Страница 10 от 14