Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
Среща с писател ПДФ Печат Е-мейл

11таняWP 20160412 10 24 28 ProНа 12.04.2016 г. учениците от трети "б" клас с класен ръководител Татяна Георгиева проведоха един час по извънкласно четене с писателя Илия Тихов. Гостуването на твореца е свързано с Националният маратон на четенето 2016 г. Г-н Тихов представи своето литературно творчество за деца. Разказа за първата си среща с Асен Разцветников в село Драганово и причините, които са го подтикнали да твори за най-малките. Той мотивира третокласниците да четат все повече, за да бъдат добри ученици и успешни в своите начинания.

 
Непресъхващи традиции ПДФ Печат Е-мейл

111Tanja SavovaНа 28.03.2016г. учениците от трети "€žб"€œ клас с класен ръководител Татяна Георгиева пресъздадоха едни от най-хубавите християнски празници и обичаи -Сирни заговезни, Лазаровден, Великден и Гергьовден.

Децата, облечени с традиционни български носии и накичени с пъстроцветни китки и венчета, показаха наученото от часовете по СИП Човекът и обществото за пролетните християнски празници, свързани с прехода от зимата към пролетта, със събуждането на земята за нов живот.

Битовата обстановка пренесе гостите на тържествотов традиционния български дом. Там на Сирни заговезни членовете на семейството си взеха прошка, адечицата се забавляваха с "хамкане" нахалва.

В китните си дворове стопаните посрещнаха на Лазаровден момите лазарки, нагиздени с пъстри премени. Момичетата пяха, играха хора и наричахаза здраве, плодородие, любов и благополучие.

С радост бе посрещнат и Великден, като сеспазиха традициите на страстната седмица. Децата се "сбориха" с писани яйца, за да са здрави и силни през цялата година.

Последен от представените празници бе Гергьовден. Учениците рецитираха, пяха , "€žвързаха" гергьовска люлка и играха българско хоро.

Празникътоставивдетските души чувството на гордост, че са българи, че живеят в прекрасна страна, в която се ценят българските обичаи.

 
Аз общувам с Европа ПДФ Печат Е-мейл

111 IMG 2328Горди сме да Ви представим и най-малките ученици на СОУ "Вичо Грънчаров", които се представиха отлично на състезанието по английски език "Аз общувам с Европа", организирано за девета поредна година от Сдружението на българските начални учители. Второкласниците Александър Тихолов, Виктория Костова, Мартин Георгиев, Ралица Бончева, София Георгиева и Траян Василев бяха наградени с грамоти за постигнат максимален брой точки от състезанието. Малките ученици и техните учители по чужди езици отсега планират бъдещите си състезателни изяви.

Желаем им успех !

 
ПИСМА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО ПДФ Печат Е-мейл

11-SAM 2450Любовта към книгата и четенето създаде нови приятелства. Те са между учениците от II а клас с класен ръководител г-жа Ваня Недкова от СОУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица и III а клас с класен ръководител г-жа Елена Кьосева от ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово. В един и същ ден ( 15.10.2015 г.), в Международния месец на училищните библиотеки, те откриха своите библиотеки в класните стаи. Ценни съвети за това как да си направят библиотека в класната стая второкласниците от СОУ „Вича Грънчаров“, Горна Оряховица получиха в училищната библиотека от г-жа Виолета Панова .В създаването на класна библиотека на третокласниците от ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово помогна училищният библиотекар Антоанета Йорданова. http://karavelov-popovo.com/#279 Учениците бяха донесли интересни книжки и детски енциклопедии. Сами определиха правата и задълженията си като читатели. Избраха библиотекар на класната библиотека

Освен за организацията на работата в библиотеката г-жа Панова разказа на учениците от II а клас от Горна Оряховица и за младите библиотекари от Попово, които откриваха библиотеката в класната си стая по случай патронния празник на училището. Голяма беше изненадата, когато третокласниците от ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово получиха писма с поздрави за празника от учениците на г-жа Ваня Недкова от СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Написаха отговори ….

За да изпратят писмата си, учениците и от Попово и от Горна Оряховица посетиха пощенските станции в градовете си, които са част от националния пощенски оператор в България "Български пощи" ЕАД и проследиха пътя на писмото.

Съвместната инициатива на училищните библиотеки и на учениците II а клас от СОУ „Вичо Грънчаров“ Горна Оряховица и III а клас от ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово http://karavelov-popovo.com/#294 създаде нови приятелства. Започна с откриване на библиотеки в класните стаи, продължи с писане на писма. Последваха посещения на пощенските станции в двата града и нови вълнения, които ще бъдат описани в следващи писма.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.646651582144112.1073742098.140580999417842&type=3

 
Седмицата на бащата в класа на г-жа Велчева ПДФ Печат Е-мейл

1-vIMG 2144За Раховчетата от І „в“ клас започна Седмицата на бащата. Националната кампания „Да бъдеш баща“ води началото си от 2013 г. Нейната цел е да привлече вниманието на обществеността върху значимостта на бащината роля  за пълноценно развитие на детето. На света има приблизително 3,5 милиарда мъже и всички те са различни – високи и ниски, богати и бедни…. Има нещо обаче, което обединява огромен брой от тях – 4 от 5 мъже са нечии бащи. Дори и да не са биологични родители, почти всички мъже по света имат връзка с деца в ролята си на доведени бащи, чичовци, дядовци, учители.

Всеки баща е важен за детето мъж, пример, през който то изгражда представата си за света. Седмицата на бащата предоставя още повече възможности за бащите и децата да бъдат заедно, да откриват света рамо до рамо, да споделят своята гледна точка и опит.

Първи на гости им беше бащата на Хриси, Марин Василев, който е стилист – фризьор.  Той демонстрира очарованието на фризьорската професия пред момичетата и момчетата от класа на неговата дъщеря Християна. Момичетата го посрещнаха с огромно вълнение, а той ги накара да се почувстват много специални в импровизирания фризьорски салон в класната стая. Разкраси ги с нежни вълни в косите, направени с маша. Разказа им за тънкостите на професията си. И момчетата от класа бяха видимо въодушевени да видят резултата!

Раховчетата с нетърпение очакват посещението и на бащите на други деца от класа.

 


Страница 10 от 18