Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
Аз общувам с Европа ПДФ Печат Е-мейл

111 IMG 2328Горди сме да Ви представим и най-малките ученици на СОУ "Вичо Грънчаров", които се представиха отлично на състезанието по английски език "Аз общувам с Европа", организирано за девета поредна година от Сдружението на българските начални учители. Второкласниците Александър Тихолов, Виктория Костова, Мартин Георгиев, Ралица Бончева, София Георгиева и Траян Василев бяха наградени с грамоти за постигнат максимален брой точки от състезанието. Малките ученици и техните учители по чужди езици отсега планират бъдещите си състезателни изяви.

Желаем им успех !

 
ПИСМА НА ПРИЯТЕЛСТВОТО ПДФ Печат Е-мейл

11-SAM 2450Любовта към книгата и четенето създаде нови приятелства. Те са между учениците от II а клас с класен ръководител г-жа Ваня Недкова от СОУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица и III а клас с класен ръководител г-жа Елена Кьосева от ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово. В един и същ ден ( 15.10.2015 г.), в Международния месец на училищните библиотеки, те откриха своите библиотеки в класните стаи. Ценни съвети за това как да си направят библиотека в класната стая второкласниците от СОУ „Вича Грънчаров“, Горна Оряховица получиха в училищната библиотека от г-жа Виолета Панова .В създаването на класна библиотека на третокласниците от ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово помогна училищният библиотекар Антоанета Йорданова. http://karavelov-popovo.com/#279 Учениците бяха донесли интересни книжки и детски енциклопедии. Сами определиха правата и задълженията си като читатели. Избраха библиотекар на класната библиотека

Освен за организацията на работата в библиотеката г-жа Панова разказа на учениците от II а клас от Горна Оряховица и за младите библиотекари от Попово, които откриваха библиотеката в класната си стая по случай патронния празник на училището. Голяма беше изненадата, когато третокласниците от ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово получиха писма с поздрави за празника от учениците на г-жа Ваня Недкова от СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Написаха отговори ….

За да изпратят писмата си, учениците и от Попово и от Горна Оряховица посетиха пощенските станции в градовете си, които са част от националния пощенски оператор в България "Български пощи" ЕАД и проследиха пътя на писмото.

Съвместната инициатива на училищните библиотеки и на учениците II а клас от СОУ „Вичо Грънчаров“ Горна Оряховица и III а клас от ОУ „Л. Каравелов“, гр. Попово http://karavelov-popovo.com/#294 създаде нови приятелства. Започна с откриване на библиотеки в класните стаи, продължи с писане на писма. Последваха посещения на пощенските станции в двата града и нови вълнения, които ще бъдат описани в следващи писма.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.646651582144112.1073742098.140580999417842&type=3

 
Седмицата на бащата в класа на г-жа Велчева ПДФ Печат Е-мейл

1-vIMG 2144За Раховчетата от І „в“ клас започна Седмицата на бащата. Националната кампания „Да бъдеш баща“ води началото си от 2013 г. Нейната цел е да привлече вниманието на обществеността върху значимостта на бащината роля  за пълноценно развитие на детето. На света има приблизително 3,5 милиарда мъже и всички те са различни – високи и ниски, богати и бедни…. Има нещо обаче, което обединява огромен брой от тях – 4 от 5 мъже са нечии бащи. Дори и да не са биологични родители, почти всички мъже по света имат връзка с деца в ролята си на доведени бащи, чичовци, дядовци, учители.

Всеки баща е важен за детето мъж, пример, през който то изгражда представата си за света. Седмицата на бащата предоставя още повече възможности за бащите и децата да бъдат заедно, да откриват света рамо до рамо, да споделят своята гледна точка и опит.

Първи на гости им беше бащата на Хриси, Марин Василев, който е стилист – фризьор.  Той демонстрира очарованието на фризьорската професия пред момичетата и момчетата от класа на неговата дъщеря Християна. Момичетата го посрещнаха с огромно вълнение, а той ги накара да се почувстват много специални в импровизирания фризьорски салон в класната стая. Разкраси ги с нежни вълни в косите, направени с маша. Разказа им за тънкостите на професията си. И момчетата от класа бяха видимо въодушевени да видят резултата!

Раховчетата с нетърпение очакват посещението и на бащите на други деца от класа.

 
Как да си направим библиотека в класната стая ПДФ Печат Е-мейл

detska bibli„Стари вестници за нови книжки“ – това бе кампанията, организирана от Съюза на българските журналисти и вестник „Седмицата” в Г. Оряховица, издателство „Прес” и в. „Стандарт”, еализирана със съдействието на Община Горна Оряховица, причина за създаването на библиотека в нашия клас. Книжките от кампанията,  дарени на класа от Никол Савова и София Георгиева, предали повече от 3 кг хартия поставиха нейното начало.

На 15.10. 2015 г. посетихме библиотеката в училище, този път със задачата да проучим как са подредени книгите, какъв е редът за тяхното получаване и опазването им. Госпожа Панова (библиотекар в училището) ни припомни молбата на книгата, която прочетохме още в първи клас пак в библиотеката и получихме като награда, че вече сме грамотни. С нейна помощ намерихме местата на върнатите през междучасията книги от ученици. Разбрахме, че за целта трябва да си изработим разделители с всички букви от азбуката и лични картони, за да станем членове на нашата класна библиотека. Решихме всяка нова прочетена книжка да бъде представена чрез рисунка, преразказ или презентация от своя читател. Надяваме се по този начин да предизвикаме интерес и желание у повече ученици да я прочетат!

Класната библиотека ще бъде открита на 22.10.2015 г. в Международния месец на училищните библиотеки.

ІІ А клас с класен ръководител Ваня Недкова

 
Pодителска среща за първокласниците . ПДФ Печат Е-мейл

1-PDGУважаеми родители,

на първокласниците от СОУ “Вичо Грънчаров”,

заповядайте в 17,30 часа, на 3 септември 2015г. за първата родителска среща!

Ще имате възможност да зададете своите въпроси на класните ръководители и да влезете в стаите на Вашите деца!

 


Страница 14 от 22