Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
По-различният урок! ПДФ Печат Е-мейл

През м. ноември 2013 г. се навършиха 100 години от рождението на известния детски поет Асен Босев.

v bibl-S5037743Макар и с малко закъснение Раховчетата от ІІІ „в” клас отдадоха почит на неговия талант и творчество (по това време в училището имаше ремонт и училищната библиотека не работеше). Те проведоха един по-различен час по литература, който  се състоя в училищната библиотека. Там ги посрещна госпожа Панова, която им разказа интересни неща свързани с писателя и творчеството му. Изгледаха презентация за него, разгледаха издания на  книгите му и четоха негови произведения, съчетавайки традиционните начини за четене и съвременните технологии. Забавляваха се с неговата героиня Мимето и си обещаха, че няма да приличат на нея. В часа по изобразително изкуство, нарисуваха илюстрации към поемата, които ще подредят в изложба.

v bibliotekata-S5037740    v biblio-S5037745

 
„С очите си видях бедата” ПДФ Печат Е-мейл

za saita-4На 3 юни се откри общинска детска изложба под мотото „С очите си видях бедата”. Изложбата бе експонирана в Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Откриването на изложбата се превърна в своеобразен детски празник, който се организира всяка година по повод 1 юни.

В изложбата с рисунки участваха ученици от пети и шести клас под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Дочка Златева. Учениците от ІІІ „а”, ІІІ „б” и ІІІ ”в” класове в часовете по изобразително изкуство под ръководството на своите преподаватели Ваня Недкова, Маруся Йорданова и Марияна Георгиева също работиха по темата и се включиха със своите творби в изложбата.

Гост на празника бе и кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът поздрави децата и връчи наградите на най-добрите художници. От СОУ „Вичо Грънчаров” са наградени Пламена Георгиева и Алекс Божинов.

za saita-2za saita-1za saita risunki-3

 
Награда “Бисерче вълшебно” 2013 ПДФ Печат Е-мейл

За първи път българските деца избират своята любима книга с националната награда „Бисерче вълшебно“ 2013!

Biserche-pearl-e1363444353569Учениците от 3.”А” клас с класен ръководител Ваня Недкова гласуваха онлайн за своите любими книги. Разгледаха заглавията, номинирани в две възрастови категории – „Млади читатели“ (7 – 10 г.) и „Запалени читатели“ (11 – 14 г.), които не присъстват в задължителните учебни списъци. За своя принос към избора на най-добрата книга, всеки участник ще получи почетна грамота. Двете книги във всяка от възрастовите категории, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на 21.04.2013 г. по време на Празника на детската книга в София и ще получат почетна грамота.

Наградата „Бисерче вълшебно“ 2013 е организирана от сайта Детски книги (www.detskiknigi.com), част от групата на Аз чета – най-големия сайт за книги и четене в България, по случай 2. април – Международният ден на детската книга. Тя е и част от кампанията „Походът на книгите“, организиран от Асоциация „Българска книга“.Подобен проект не е осъществяван до момента в България, а целите му са няколко: да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език; да им даде възможност да направят сами своя избор за любима книга и да насърчи четенето сред подрастващите на възраст между 7 и 14 години.

 
В "Четяща България" се включиха и учениците на СОУ”Вичо Грънчаров” ПДФ Печат Е-мейл

chetene-4б-11-04-2013-2В кампанията  "Четяща България" се включиха и учениците на СОУ”Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица . Маратонът на четенето е посветен на 23 април - Международен ден на книгата. В рамките на инициативата  щафетата започна с учениците от 2 клас на Даниела Велчева, които  се организираха и прочетоха приказките на Валери Петров, след което за тях приказката „Копче за сън” в библиотеката прочете и ръководителят на младежкия театър Симеон Христов. Последвани бяха от учениците на Татяна Георгиева от 4 клас. В училищната библиотека,  те прочетоха и обсъдиха свои любими моменти от книгата  „Малкият принц”.

chetene-10-04-2013На следващият ден в училищната библиотека отново се събраха ученици от втори клас, но този път с класен ръководител Емилия Димитрова, за които ръководителят на младежкия театър Симеон Христов  също   прочете приказката „Копче за сън” а децата  обсъждаха ролята на книгата в нашия живот. В резултат на това желаещите да си заемат книги за прочит се увеличиха.

 
Разговор –дискусия на тема „Какво е кибертормоз ” ПДФ Печат Е-мейл

kibertormoz-S7005520Повечето тийнейджъри общуват и играят със своите съученици в интернет. Но този вид общуване понякога носи  негативни емоции. Един от всеки трима ученици от страната ни, които редовно общуват онлайн, са били подложени на кибертормоз. Те са получавали съобщения със заплахи, писма  с предупреждения за предстоящи над тях нещастия, нежелани снимки или неприлични предложения от непознати за тях лица. Актуалната тема провокира  разговор –дискусия между  на ученици от четвърти и седми клас. Училищната ни практика  отдавна е доказала, че споделената информацията от връстници на връстници  е продуктивен метод за получаване на полезни  знания. Седмокласникът Павлин Николов пожела да запознае  ученици от ІV клас с особеностите на този вид тормоз. Начерта стъпки, които ако се спазват може да се избегнат последиците от  такива заплахи. Съдействие за тези дискусии учениците получиха от Ваня Христова и Татяна Георгиева и класните ръководителки на трети и четвърти клас. Информацията заинтригува учениците и те решиха да запознаят и други по-малки ученици с дискутирания проблем. Пламен Петров , Иоан-Парашкев Петров, Ивана Христова , Камелия Николова, Момчил Караиванов  и Иван Иванов  изнесоха беседа на ученици от ІІІ клас как анонимността в интернет подтиква някои деца да се държат агресивно  онлайн и как да се постъпва  в случай, че някой ни предизвиква чрез съвременните комуникативни средства. Третокласниците  останаха доволни от споделеното с тях. Изразиха  и свое мнение,че  информацията предавана от връстниците им  е много полезна при работа с информационните технологии.

 


Страница 14 от 18