Начало Начално образование и ПГ

Начален курс и ПДГ
Новости в преподаването ПДФ Печат Е-мейл

pchelaРаховчетата от ІІІ „в“ клас имат нов и необикновен приятел – пчелата робот Bee –Вot. С нея те ще учат докато се забавляват и ще се забавляват докато учат.

Bee-Bot- е програмируема играчка, която ще бъде гостенка в часовете им, а и в междучасията.

Мая( както я  нарекоха децата ) ще се труди само след правилно зададени команди от самите деца . Затова те  трябва добре да  знаят таблицата, частите на речта, години от историята и още мноооого , мноооого  неща. Действията на робота-пчела могат да бъдат програмирани така, че той да извършва определени движения. Задачите, които изпълняват всички учащи, разполагащи с Bee-Bot, са придвижване до определено място – цел върху предварителна разчертана мрежа от квадрачета . Тези макар и стандартни задачи могат да бъдат и творчески, ако се въвлече детето или ученика в дейности по създаване на пана с изображения, свързани с учебните програми по предмети и/или направления, както и с измисляне на нови задачи.

Днешните деца са модерни , имат различни потребности , трудно се  приковава вниманието им само с маркер и звънец, затова новостите в образованието все повече навлизат в часовете на Раховчетата .

Роботът спомага развитието на пространствена ориентация и познавателните умения на децата, които имат още една причина да идват с желание и удоволствие на училище.

Първите опити за работа с Мая бяха свързани със знанията по Човекът и обществото, където Раховчета успешно отвеждаха пчеличката до години, владетели и събития свързани с нашата история. Всички се надпреварваха да и зададат задача, която тя да изпълни.

 
НАЦИОНАЛНА ОЛИМПИАДА "ЗНАМ И МОГА" ЗА УЧЕНИЦИ ОТ ЧЕТВЪРТИ КЛАС В ГРАД ЛОВЕЧ, НА 28.03.2014 - 29.03.2 ПДФ Печат Е-мейл

znam i mogaНационалната олимпиада се проведе в писмена форма чрез решаване на 12 задачи предимно със свободен отговор. В тях бяха включени теми от всички изучавани предмети, както и от областта на екологичното и здравното образование, защита от бедствия и аварии, реагиране в критични ситуации, безопасност на движението.
         Представител на  СОУ „Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица беше Ивайло Христов Христов от  IV „а” клас, който се класира на I място в областния кръг и с това заслужи участие в националнaта надпревара. Там Иво завърши тридесет и седми от 55 участници.

 
Envision on-line ПДФ Печат Е-мейл

 

Envision3Новите технологии в помощ на учители и ученици. Проекта на СОУ „Вичо Грънчаров” и на СОУ „Христо Ботев”  - Разград продължават  с on-line срещите между ІІІ „в” клас  и ІІІ ”а”  клас на двете училища. При последната им скайп среща те си обещаха да се видят отново много скоро.

            Envision1Поредната им среща бе осъществена с образователна цел. Г-жа Велчева запозна с трудното минало свършено време на глаголите Ботевчета от Разград. Урокът се осъществи   чрез видео връзка между двата класа. За затвърждаване и проверка на знанията в урока бе използвана мултипойнт технологията Envision, с която двата класа работят още от 1 клас. Часът беше много динамичен и емоциолно зареден.

 Предстои нова on-line среща между двата класа, но този път Раховчетата ще имат виртуален учител – г-жа Лидия Ганева, която ще ги отведе в страната на знанието и on-line урок едновременно с двата класа.

Envision 2Всичко това разнообразява урочното съдържание и създава стимул в учениците за себеизява. Трудната материя се пречупва с помощта на близките за децата интернет технологии и става приемлива за разбиране и усвояване.

 

В училището  се стимулират и развиват  новите технологии. Родителите имат възможност от лична информация за учебния процес на своите деца от електронното училище, да получават съобщения и предложения за участия в конкурси и новости в училището. Училището е единствено в областта работещо по системата Envision в начален курс.

 

 
"Подай ръка! Подари усмивка! Бъди човек!" ПДФ Печат Е-мейл

"Подай ръка! Подари усмивка! Бъди човек!"

DSCI2213 resizeТова е девизът, който събра и обедини Раховчетата от ІІІ „в” клас на СОУ”Вичо Грънчаров” – Горна Оряховица и Ботевчетата от СОУ „Христо Ботев” в  гр. Разград. Децата от двата града се запознаха през м. ноември, когато Раховчетата бяха на екскурзия до гр. Разград и с. Свещари.

Преди Коледа те подеха инициатива, която имаше за цел  децата да помогнат, според своите възможности, на Галя Дочевска от гр. Белово, за да може усмивката да се върне на нейното и близките й лица. Те организираха Коледен базар, средствата от който преведоха по сметката на Галя, за да помогнат за нейното лечение.

DSCI2215 resizeИзползвайки възможностите на съвременните средства за комуникация,  те осъществиха видеовръзка и се поздравиха като добри приятели. Разказваха за себе си, показаха си какво правят в часовете  и пяха заедно песни.

Разделиха се с обещание за нови "срещи" и желанието да продължат да подават ръка на приятел, да подаряват усмивки и да бъдат добри деца.

 

 
Как се пише вестник — първи стъпки в журналистиката ПДФ Печат Е-мейл

оСреща на участниците в Клуба създаден по проект „Успех” с главния редактор Елена Велкова на регионален вестник „Седмицата“ – Горна Оряховица


14-vestnik В класната стая на учениците от 4 „а“ – „Лъвските сърца“ в  СОУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица се проведе среща между участниците в клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“ и Елена Велкова - главен редактор на в. „Седмицата“. Цяла седмица въодушевлението в класа не стихваше. Обсъждаха се въпросите, които участниците в клуба и неговите гости щяха да зададат на журналистката. И така нека ви ги представя: Борислав Конакчиев, Румяна Иванова, Елин Нешев и Цветомир Енев — невероятни художници,  Георги Кръстев , Илиян Жеков, Михаил М Георгиев, Милица Петрова, Стилян Папазов, Борислав Николов — запалени спортисти, Кристияна Боева — грациозна балерина, Християна Христова, Стефани Шумкова и Мария Елена Станчева —атрактивни  мажоретки, Йоанна Генкова и Ивайло Христов - многократни победители в състезанията по български език и литература.

Логично беше някой да ги попита, защо са се събрали в тази нестандартна вестникарска редакция. Това беше и първият въпрос, с който Елена Велкова изненада своите домакини:  „Как се събрахте?” Йоанна Генкова, главният редактор на в.“Лъвски сърца“, обясни, че всичко започва още в 3 клас след едно упражнение по развитие на речта, което дава началото на в. „Звънче“.  В  библиотеката на училището и в детския отдел на градската библиотека в Горна Оряховица се пазят издадените четири броя на вестника

Истински заинтригувана, Елена Велкова възкликна: „О, вие вече сте имали вестник!“.

Миналата година никой нямаше и бегла представа как се пише вестник. После стана ясно, че няколко изключително мотивирани, любознателни и умни ученици се обединяват около идеята да създадат нов вестник, с ново заглавие, по всички правила на журналистиката, който да представя живота в училището, а защо не и в града. „Кой и как решава какво да се появи на страниците на вестника?“, беше въпросът, който интересуваше редколегията. „Вие, единствено вие. Можете да отразявате всичко, в зависимост от важността на събитията“.

Участниците в клуба със самочувствие обясниха, че не се спират пред никаква тема. „Ние ще отразим, ще снимаме и ще напишем“ – това е слоганът на вестника „Лъвски сърца“.

Да умееш да работиш в екип, да си добър актьор, да умееш да общуваш с хората, да ги изслушваш търпеливо, да не забравяш, „че една снимка може да разкаже много повече за събитие, отколкото дълга статия“ - това са основните правила в журналистиката при списването на вестник, които екипът на клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“ научи и запомни от срещата си с главния редактор на регионалния седмичник. “Трудно е да си журналист, списването на вестник също, но ние ще се справим, защото сме “ЛЪВСКИ СЪРЦА” - гордо заяви Йоанна.

Работна среща в нестандартната вестникарска редакция

на участници в клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“

Очаквайте първи брой на в.”Лъвски сърца” на 6 февруари 2014 г., когато е първата представителна изява на клуба.

Ваня Недкова,

ръководител на клуб „Млад журналист – Лъвски сърца“ 

 


Страница 16 от 21