Начало Актуално

Актуално
В Г. Оряховица избраха Аделина Райкова за най-добър млад учител ПДФ Печат Е-мейл
nВ навечерието на 24 май по традиция Горнооряховската община удостоява със специален приз най-добрите млади преподаватели.
Тази година призът беше за Аделина Райкова, преподавателка по английски език в СОУ „Вичо Грънчаров”, докато миналата година имаше три номинации. Райкова е реализирала проекта „Без граници”, като в продължение на 10 месеца учители и ученици са изучавали по избор английски , испански и японски език. Учителката е представила горнооряховската гимназия на семинар в полския град Нови Сонч. За постигнати отлични резултати по този проект Райкова е поканена заедно с двама ученици да представи своята работа в Македония. Грамотата и плакетът са връчени от кмета Й. Михтиев на 24 май, на традиционната празнична среща в Г. Оряховица с дейците на образованието, културата, изкуството от района на общината
 
КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКИ ВИДЕОКЛИП ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНАТА ГОДИНА НА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ ПДФ Печат Е-мейл

ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОБЯВАВА КОНКУРС ЗА УЧЕНИЧЕСКИ ВИДЕОКЛИП ПО ПОВОД МЕЖДУНАРОДНАТА ГОДИНА НА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ

На 25 май 2010 г. г-жа Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, и г-жа Нона Караджова, министър на околната среда и водите, обявиха пред медиите началото на серия от информационни семинари за учители и експерти, посветени на обучението в областта на биологичното разнообразие. Инициативата на Представителството на ЕК е част от информационна кампания "Биоразнообразието. Всички ние сме част от него”.     В рамите на  три двудневни информационни семинара, организирани съвместно с  Регионалния екологичен център за Централна и Югоизточна Европа,  в София (25-26 май 2010), Габрово (7-8 юни) и Враца (17-18 юни 2010) ще  бъде представена европейската кампания на опазване на биологичното разнообразие и новите подходи в образованието за околна среда.

На пресконференцията г-жа Златанова обяви и старта на конкурс за ученически видеоклип по повод международната година на биологичното разнообразие "Ние всички сме част от него". В конкурса могат да участват всички ученици в България на възраст между 15 и 19 години. Всеки кандидат може да подаде един видеоклип с максимална продължителност от 2 минути,  който отразява темата на конкурса като представя възгледа на автора за състоянието на биологичното разнообразието в България и/или човешките дейности, свързани с неговото опазване.

След изтичане на крайния срок за подаване материали на DVD - 10 септември 2010 - независимо жури ще определи 10 финалисти, измежду които ще се изберат трима победители, които ще получат следните награди:

Първо място: видеокамера (на стойност около 500 €)

Второ място: фотоапарат (на стойност около 300 €)

Трето място: мобилен телефон (на стойност около 150 €)

Правила

Формуляр

Победителите ще бъдат обявени на обществено събитие в София, което ще се проведе през ноември 2010 г.  Пълните условия на конкурса ще можете да откриете сайта на Представителството: http://ec.europa.eu/bulgaria/index_bg.htm.

Отдел “Преса и медии”

Представителство на Европейската комисия в България 

Тел.: 02/933 53 38

 
Включете се в списването на „Устрем”! ПДФ Печат Е-мейл

 В навечерието на празника на Г. Оряховица 29 май, екипът на вестник „Устрем” отправя предизвикателство към най-младите си читатели.

Разкажете ни с думи, във фотоси или в рисунки за родния си град – за събитието, което е оставило най-ярък белег в съзнанието ви, за местата, които смятате за емблематични за града, за проблеми, с които се сблъсквате и мислите, че могат да бъдат решени. Разкажете ни, снимайте или нарисувайте онова, което ви вълнува.

В празничния си брой „Устрем” ще предостави възможността на жителите на Горна Оряховица да разберат какво тревожи или радва децата им. Така екипът ни избра да отдаде дължимото на онези, които идват след нас и в които е бъдещето.

В този смисъл не поставяме никакви ограничения пред авторите. Всеки може да участва с колкото материали пожелае. Най-добрите сред тях ще бъдат публикувани на страниците на най-дългогодишния вестник в общината, а авторите им – подобаващо представени.

Материалите може да изпращате на e-mail:  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. до 23 май включително. За допълнителна информация – 0618/2 16 34

 
КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО НА ТЕМА „НАРКОТИЦИТЕ-ПЪТ ЗА НИКЪДЕ” ПДФ Печат Е-мейл

МЕСТНАТА КОМИСИЯ ЗА БОРБА СРЕЩУ ПРОТИВООБЩЕСТВЕНИТЕ ПРОЯВИ НА МАЛОЛЕТНИТЕ И НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ ПРИ ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА ДЕТСКО ТВОРЧЕСТВО НА ТЕМА „НАРКОТИЦИТЕ-ПЪТ ЗА НИКЪДЕ”

Конкурсът се провежда във връзка с изпълнението на Плана за работа на МКБППМН през 2010 г. и отбелязването на 26 юни-Международен ден за борба с наркоманиите.

1.Цел на конкурса- да се допринесе за изграждането на активна позиция от подрастващите относно отрицателните последици при употребата на психоактивни вещества.

2.Изисквания за участие:

2.1.За рисунка-в конкурса могат да вземат участие ученици от учебните заведения в община Горна Оряховица на възраст от 10 до 19 години, разделени в две възрастови групи /от 10 до 14 години и от 14 до 19 години/;

2.1.1. Формат на рисунките- 35 на 50 см или на А4 

2.1.2. Материали и техники- живописни, графични, смесени-колаж, компютърна графика; водни, темперни, маслени бои, пастели, фулмастри, моливи, въглен и туш.

2.2. За литературно творчество /разказ, стихотворение, есе/- в конкурса могат да вземат участие ученици от учебните заведения в община Горна Оряховица на възраст от 10 до 19 години, разделени в две възрастови групи /от 10 до 14 години и от 14 до 19 години/.

2.3.Съпътстваща информация- необходимо е да съдържа име, презиме и фамилия на участника, възраст /година и месец на раждане/, адрес по местоживеене, данни за учебното заведение и класа, телефон за връзка.

3.Срок на представяне- рисунките и литературни творби трябва да се изпратят в срок до 18.06.2010 г. на адрес Община Горна Оряховица, пл.”Георги Измирлиев” №5, стая 305 или 306.

4.Оценяване-комисия, назначена от председателя на МКБППМН, ще разгледа и оцени представените рисунки и литературни творби, като основни критерии в оценяването ще бъдат творческото въображение, оригиналността, личното отношение към проблема,композицията и уменията за работа с материалите.

5. Награждаване и авторски права:

-отличените ще бъдат наградени, като датата и формата на награждаването ще бъдат уточнени допълнително;

- представените за участие творби не се връщат, а авторските права по отношение на тях се предоставят на организаторите и могат да се използват за рекламни цели.

 
Информационен бюлетин ЕИЦ Европа Директно - В. Търново и РИО на МОMН - В.Търново- април ПДФ Печат Е-мейл

 

Като пълноправен член на Европейския съюз България участва в многобройни европейски

мрежи. В изобилието от информация понякога за европейския гражданин е трудно да намери

точно това, което му е необходимо. Целта на този справочник е да ориентира гражданите в

множеството информационни мрежи на ЕС и да им помогне в подходящия избор при търсене

на информация. Той съдържа полезни данни за функционирането на отделните мрежи в

България, конкретните им задачи, успешните им практики и начините да се свържете с тях.

В БРОЯ:

1. „ЕВРОПА ПРЕДЛАГА, БЪДЕТЕ АКТИВНИ”
1.1. Журналистическа награда на Европейската година 2010: Борба с
бедността и социалното изключване
1.2. Конкурс за видео "Представи си живот в бедност – какъв е изходът?"
1.3. Европейската комисия стартира конкурс за здравна журналистика
1.4. Покана за предложения за проекти за екоиновации
1.5. Още конкурси, награди и покани за кандидатстване
1.5.1. Европейска награда за изобретатели
1.5.2. Европейски бизнес награди за околна среда
1.5.3. Европейски награди за предприемачество 2010 - „Награждаване на
постиженията в предприемачеството“
1.5.4. Най-добрите европейски дестинации
2. „ОТ И ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ”
2.1. Проектобюджет на ЕС за 2011 г.: бъдещето след кризата
2.2. Евробарометър: Европейците не са добре информирани относно загубата
на биоразнообразие. Европейската комисия стартира кампания за повишаване
на осведомеността
2.3. Историята на ЕС само с едно щракване на мишката
3. ТЕМА НА БРОЯ – Декларацията Шуман отбелязва своята 60-та годишнина
4. КРАТКИ НОВИНИ
5. НОВИНИ ОТ СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ – На фокус: Оперативна програма Развитие
на човешките ресурси
6. ЕВРОПЕЙСКИ МРЕЖИ И СЛУЖБИ В ПОМОЩ НА ГРАЖДАНИТЕ – Европейска съдебна
мрежа за граждански и търговски въпроси
7. ЕИЦ „ЕВРОПА ДИРЕКТНО” ВЕЛИКО ТЪРНОВО В СНИМКИ
8. НОВИ ПУБЛИКАЦИИ - „Ще се свържем с вас ...”
9. ДА ОТБЕЛЕЖИМ ЗАЕДНО ДЕНЯ НА ЕВРОПА!

 


Страница 28 от 28