Начало Актуално

Актуално
Честит 1 юни деца! ПДФ Печат Е-мейл

parvi uniМили деца, бъдете здрави и имайте щастливо детство!

Ние от СОУ”Вичо Грънчаров”  Ви пожелаваме весел празник!

Нека всички заедно зачитаме правата на децата, подобряваме техния живот и се стремим да им осигурим по-добро бъдеще!

Знаете ли, че Денят на детето е един от най-старите международни празници? Още през 1924 г. Обществото на народите (ОН) приема за първи път Женевска декларация за правата на детето. Нейн фокус е осигуряването на гаранции, грижи и специална правна защита на децата преди и след тяхното раждане.

През август на следващата година - 1925 г., в Женева, Швейцария, се провежда първата „Световна конференция за благосъстоянието на децата“, на която присъстват представители на 54 страни, които приемат и подписват декларацията, както и официално определят датата 1-ви юни за Международен ден на детето.

Датата 1 юни е избрана и поради факта, че именно на този ден същата година тогавашният генерален консул на Китай в Сан Франциско събира десетки сираци и организира за тях празненство по случай традиционния китайски фестивал „Лодката на дракона“.

В международен мащаб Денят на детето е отбелязан за първи път официално през 1950 г. в 51 страни, сред които и България. Това се случва след като през ноември 1949 г., в Москва, с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените, се учредява датата 1 юни като Международен ден за защита на децата.

Днес Първи юни като Международен ден на детето се празнува в над 40 държави по света.

Източник: deteto.praznuvai.com

 
Маратон на четенето ПДФ Печат Е-мейл

nagradeni IMG 0668Традиция стана при учениците от 6”а” клас и техните приятели от 2 „а” клас да участват в поредна година в националната  кампания за насърчаването на четенето сред подрастващите. Целта е да се създаде интерес към литературата по атрактивен и забавен за децата начин.

            В тазгодишния Маратон на четенето бе проведен конкурс за рецитиране на творби от възрожденската литература от учениците от 6”а” клас, като жури бяха техните по-малки приятели.На победителите бяха връчени грамоти.

           Тази година и малчуганите не останаха безучастни. Те подготвиха стихотворения за родината, а по-големите им приятели бяха жури. Първенците бяха удостоени също с грамоти. Конкурсът се проведе в часа по български език и литература при г-жа Таня Георгиева в 6”а” клас и в часа по ЗИП-БЕЛ при г-жа Зарка Гайдарова във 2”а” клас.

          nagradeni IMG 0602 za chetenetoСъвместната дейност между начален етап и прогимназиален етап продължава и по-големите ученици никога няма да забравят своя начален учител и своите приятели. Така им придадават любовта си към знанието.

 
За да се съхрани традицията, но заедно с това да се достигне нивото на европейските училища ПДФ Печат Е-мейл

стая 001

 

В изпълнение на програмата по ремонт и реновиране на сградата в училището бяха ремонтирани 2 кабинета със средства от бюджета. Това е продължение на извършения ремонт по Международен фонд "Козлодуй" (МФК), администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и предоставяне на отлични условия за учене на учениците. През летните месеци предстои продължение на започнатото.

 

стая 304

стая 305

стая 305 1

стая 003

стая 002

 
Първият пролетен ден ПДФ Печат Е-мейл

za prolettaАстрономическата пролет настъпва днес в 18 ч. и  57 м.- това е моментът на пролетното равноденствие в Северното полукълбо.

Първият пролетен ден може да се падне на различни дати. В календара, който използваме, се редуват обикновени години по 365 дни и високосни, които имат по 366. В тях допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика от астрономическото време.

Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна – за Северното полукълбо варира между 19, 20, 21 и 22 март. 

Пролетта завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното полукълбо (и около 21 декември в Южното полукълбо).

 
Честит национален празник! ПДФ Печат Е-мейл

3 mart Нека се гордеем, че сме българи
и да се радваме за нашата красива
родина!

Нека почитаме и уважаваме нашите
традиции и да си помагаме повече!

Честит 3 март!

 

Милчо Савов,

директор на СОУ „Вичо Грънчаров”

 


Страница 33 от 45