Начало Актуално

Актуално
Реализация на зрелостниците от випуск 2018-2019 година при СУ „Вичо Грънчаров“ ПДФ Печат Е-мейл

1 DZI15424 nСлед успешно положените Държавни зрелостни изпити - пето място по резултат в област Велико Търново, зрелостниците кандидатстваха в престижни университети в различни специалности. 84% от тях продължават образованието си във висши учебни заведения и колежи в България и в чужбина. Хуманитарни науки - история, право, социология и публична администрация изучават 15 % от тях. Педагогика - 14 %, медицина и природни науки - 11 %, икономика, бизнес и туризъм - 28 %, филологии -“ 3%, изкуства и визуален дизайн - 7%, военно дело - 3%, технически специалности -“ 3%. В чужбина продължат образованието си двама ученици - един в Шотландия и един в Германия.

Спазена и традицията учениците на СУ Ã¢€žВичо Грънчаров“ да се реализират успешно в конкурентна среда, в предпочитани от тях специалности в разнообразен спектър. Постиженията са резултат от много добрата им подготовка в училище и са успешен старт за продължаващото образование и бъдеща реализация.

Пожелаваме на всички наши възпитаници успех в новите начинания!

Посрещайте с енергия и вдъхновение новите предизвикателства! Гордеем се с вас!

 
ДЕЙНОСТИТЕ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА НА ДОСТЪПА ДО ДОБРА ХРАНА В СУ “ВИЧО ГРЪНЧАРОВ“ ПРОДЪЛЖАВАТ ПДФ Печат Е-мейл

74235567 2457136804339969 3063965381895913472 nУченици от III "а" клас, заедно със своята учителка Татяна Георгиева, обръщат внимание и на отговорното пазаруване. Посетиха магазин за плодове и зеленчуци на фирма "Златна круша" и универсален магазин "Градски хали" в Горна Оряховица. Разгледаха изложените стоки и беседваха за полезните и здравословни храни. Специално внимание отделиха на начините на съхранение на продуктите, опаковки в които се продават, мерните единици за измерване на количествата и сроковете на годност.

С третокласниците бе и медицинското лице Жанета Кулова-Николаева, която наблюдава, разказва и провокира учениците с въпроси за полезността на различните хранителни продукти и правилната им консумация.

И в двата посетени обекта момичетата и момчетата бяха любезно посрещнати, за което благодарят от сърце.

 
РАБОТА В ЕКИП „ПО СТЪПКИТЕ НА ГОЛЕМИТЕ“ ПДФ Печат Е-мейл

1 myzeiMG 8849 2Вдъхновени от примера на учениците от седми клас и тяхната преподавателка по история Росица Петрова, учителите на втори клас Ваня Недкова и Анка Йовчева изнесоха урок в историческия музей на град Горна Оряховица. Темата на дейността е "€žМоето родно селище в миналото и днес". С голям интерес всички изслушаха беседата на Мая Иванова - главен уредник на музея. Тя разказа за историческото наследство на града и региона, обособено в шест раздела - Археология, Етнография, Възраждане, Учебно дело, Националноосвободителни борби и Стар градски бит.

Силно впечатление направи голямата колекция от средновековни накити и експонатите, представящи участието на града ни в Априлското въстание. Учениците разгледаха с интерес запазените оръжия, фотографии и вещи на местните просветни дейци и революционери от рода Грънчарови и копие на Горнооряховското бойно знаме, ушито от Елена Грънчарова.

Чрез атрактивно изнесени уроци в различни културни институции и прилагане на иновативни методи на преподаване, учителите от начален и прогимназиален етап в СУ "€žВичо Грънчаров" стимулират личностното развитие на възпитаниците си. За реализиране на ефективен образователен процес е важно той да се осъществява в съвременна образователна среда. Това е и една от целите на Националната програма "€žОсигуряване на съвременна образователна среда"€.

Благодарим на екипа на историческия музей в град Горна Оряховица за съвместната работа и възможността урокът да бъде проведен по различен начин!

 
Две отличия ПДФ Печат Е-мейл

С изпълнението на "€žИзлел е Дельо хайдутин" и "€žШопски припевки" Ивета Попхристова завоюва две Iveta nотличия за един ден: I-во място и специална награда за най-атрактивно изпълнение от VII Национален фолклорен фестивал "С хоро и песен във Водица всяка есен" и златен медал от НФС "Автентичност и съвремие", гр.Попово. Във Водица Ивета се надпява с над 1000 участници от 14 области на страната, а в Попово се състезава с над 2600 певци и инструменталисти. И в двата форума талантът й беше оценен от жури в състав от утвърдени музиканти - акад.,проф., д-р Любен Цветанов Досев и гл.ас. д-р Димо Енев Енев от АМТИИ "€žПроф. Асен Диамандиев"€ гр.Пловдив, Таня Илиева Досева-солистка на Конушенски народен оркестър, Янка Рупкина, Галина Дурмушлийска, Светла Караджова, Калинка Вълчева, Стоян Варналиев, Петър Кирилов и др.

Ивета развива таланта си в НЧ "Развитие - 1884" с.Поликраище, с вокален педагог Георги Петров.

От тази учебна година тя е петокласничка в СУ "€žВичо Грънчаров"

Пожелания за много успехи !

 
III място за Росен Тонев от VI ”б” ПДФ Печат Е-мейл

1 gaida0 n

III място за Росен Тонев от VI"€б" клас и достойно представяне на Павлина Станчева в третото издание на Национална фолклорна среща "Автентичност и съвремие 2019" в гр. Попово. Събитието се проведе на три сцени в периода 27 - 29.09. 2019 г. В него взеха 2600 певци и интструменталисти. За Росен това е първо участие в толкова мащабен форум с конкурсен характер, а за Павлина - първото официално излизане на музикалната сцена. Младият гайдар впечатли журито с изпълнение на пиесите "€žРъченица" и "€žТрите пъти"€, а Павлина очарова публиката с "Хорце"€ и "€žПайдушко хоро"€ изпълнени на кавал.

Музикален педагог на двамата млади изпълнители е Стефан Печикамъков, учител по музика в нашето училище. Преди по-малко от година той запалва интереса към народните инструменти у децата и от тогава ги обучава на кавал и гайда и им разкрива красотата на българския фолклор.

"Това е начинът да се съхрани българското в днешно време " като предаваме най-ценното, духовното на децата си!- споделя Стефан.

Успех, млади музиканти!

 


Страница 41 от 91