Начало Актуално

Актуално
Специална награда в конкурса за подложка “С аромат на кафе или чай, но без цигара”на РЗИ ПДФ Печат Е-мейл

sak 11402 ученици от първи до осми клас от 19 училища в областта участваха с 563 творби в конкурса за подложка "С аромат на кафе или чай, но без цигара"€. Той бе организиран от РЗИ, в партньорство с Община Велико Търново и Регионалното управление на образованието.
Комисия с председател Мариета Конова, шеф на търновското представителство на Съюза на българските художници, оцени творбите в две възрастови категории- от първи до четвърти клас и от пети до осми клас. Освен това подложките бяха разделени на две групи -творби на ученици от община В. Търново и от областта. В първата група бяха журирани 215 творби, изработени от 162 ученици от 7 училища в старата столица, Балван, Самоводене и Русаля. Във втората група бяха представени 348 творби, изработени от 240 ученици от 12 училища в Г. Оряховица, Първомайци, Лясковец, Свищов, Павликени, Бяла черква, Петко Каравелово, Джулюница, Ореш и Виноград.

sak 12Първо място - Владимир Христов, СУ "€žВичо Грънчаров€ " гр. Г. Оряховица
Второ място - Венелин Хинов СУ "€žВичо Грънчаров"гр. Г. Оряховица

Поощрителни награди:
Мария Костадинова СУ "€žВичо Грънчаров" гр. Г. Оряховица

Специални награди:
4 в клас от СУ "€žВичо Грънчаров" гр. Горна Оряховица (колективна творба)

Награждаването на победителите ще бъде на 5 декември от 14,00 часа в салона на РЗИ.

 
Растем, спортуваме и учим заедно ПДФ Печат Е-мейл

11 den na otvorenietНа 28 ноември се проведоха поредните Отворени врати в СУ "Вичо Грънчаров" за бъдещи първокласници и техните родители. Този месец те бяха под надслов "Растем, спортуваме и учим заедно -€“ Бързи, смели, сръчни за деца и родители". Въпреки лошото време, физкултурният салон на училището се изпълни с веселата глъчка на бъдещи първолачета и домакините им - четвъртокласниците от училището. Заедно с тях бяха и техните родители, баби и дядовци.

Състезанието започна под звуците на популярната песничка от миналото, характеризираща забавната надпревара. С много емоции, спортен дух, честна игра и настроение преминаха игрите, които бяха забавни, интересни и разнообразни. В тях в съвместни отбори участваха "големите" и техните гостенчета. В игрите се включиха и родителите, които искрено се забавляваха със своите деца.

http://www.g-oryahovica.org/2011-11-27-00-09-48/2011-11-27-00-10-45/6763-2018-11-29-11-54-04.html

https://www.borbabg.com/2018/11/30/sporten-praznik-za-bdeshhite-prvoklasnitsi-organiziraha-v-su-vicho-grncharov/

 
Обучение и практика в едно! ПДФ Печат Е-мейл

gani 1542893878282

След презентации на тема "Здравето е в моите ръце" от медицинската сестра Жанета Николаева, последва забавна практическа дейност и награждаване за положените усилия, на децата от подготвителната група. Стефка Маркова

http://regnews.net/bg/podgotvetata-na-su-vicho-grancharov-uchat-che-zdraveto-e-v-moite-ratse/#.W_4s9tszbcs

 
Обучение на учениците от СУ „Вичо Грънчаров“ за защита при бедствия, аварии и катастрофи ПДФ Печат Е-мейл

1snimka po proekta s pojarnata 2Стартира първото обучение на ученици от VІ до ХІІ клас в СУ "Вичо Грънчаров" в часа на класа свързано с "Как да се подготвим за наводнения", водено от инспектор Иво Нейков.
Училището участва в проект: "€žЦентрове за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения", финансирани по Оперативна програма "€žОколна среда 2014-2020"на Главна Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към Министерството на вътрешните работа. В рамките на проекта са планирани петдневно обучение: ,,Действия при наводнения и последващи кризи" и двудневно обучение: ,,Самоспасяване и действия при долекарска помощ при инциденти, свързани с наводнения и последващи кризи".
Целта на проекта е подготовка на младежите на територията на Република България за защита и справяне с последствията при възникването на наводнения и последващи кризи. Учениците следва да придобият необходимите знания и умения за подаване на сигнали при опасност от наводнение, да спазват правилата на безопасно поведение по време на наводнение и след оттегляне на водата. Да оказват съдействие на спасителните екипи при операции при наводнения, да оказват помощ на родителите си, да спазват правилата за безопасно поведение в училище при наводнение. Да окажат първа необходима помощ на себе си и на околните до пристигане на специализираните спасителни екипи. Обучението включва както теоретични, така и практически знания, познаване и добро разбиране на материята, ролята и отговорностите на участниците в кризистни ситуации.

 
Здравна просвета и възпитание ПДФ Печат Е-мейл

1 ganetaIMG 20181109 113202Здравословното състояние на ученици в съвременните общества е изправено пред ред предизвикателства. Необходима е единна стратегия за възпитаване на полезни навици за хигиена, пълноценно хранене, хармоничен дневен режим, спортуване и закаляване, общуване с природата, както и усилия, насочени към здравна просвета и запознаване на учениците с опасните въздействия на психоактивните вещества.

Поради двоякия характер на здравето като продукт на личната и социалната дейност, за осъществяване на ефективно здравно възпитание е нужна подкрепата и сътрудничеството на обществото, за да се формират у подрастващите навици и умения за личен избор и утвърждаване на здравословния подход като устойчив жизнен стереотип. С тази нелека задача за учениците от СУ "Вичо Грънчаров" се е нагърбила заедно с класните ръководители медицинското лице Жанета Николаева. Последните два месеца под надслов "Здрави деца в здрави семейства" се проведоха много беседи, дискусии и презентации. Темите се съобразяваха с възрастовата група на учениците: "Лична хигиена", "Здравословно хранене", "Захарният диабет не е присъда, а здравословен начин на живот", "Тютюнопушене и здраве" . Особен интерес предизвика гост лектора д-р Ралица Банова - педиатър-специалист от детско отделение- МБАЛ "€žСв. Иван Рилски". Срещата провокира много въпроси, на които лекарката отговори изчерпателно. По повод 15 ноември международен ден без тютюнопушенето учениците от първи до седми клас участват и в областен конкурс обявен от РЗИ Велико Търново, за изработване на подложки за чаши на тема "С аромат на кафе или чай, но без цигара". И това е само началото на една сложна, но полезна дейност в името на децата и тяхното здраве. Нетрадиционната дейност в посока здравно възпитание спомага за формиране на здравна култура, основана на определени знания, убеждения, мотивация, придобити навици и поведенчески модели. То е съвкупност от целенасочени педагогически въздействия, чрез които учениците първо се информират за ползите и рисковете от определени поведенчески модел и отделно действие (знания), изграждат нови убеждения и навици, и на базата на повишената мотивация променят поведенческия си статус.

Съвременното училище трябва да бъде средище за възпитаване на физически и психически здрави деца, способни да посрещнат адекватно предизвикателствата на 21 век.

 


Страница 55 от 91