Начало Актуално

Актуално
Детските полицейски управления провеждат състезание в СУ "Вичо Грънчаров"-Горна Оряховица ПДФ Печат Е-мейл

1 home xZIh0o CWmpL7 jПървото по рода си Областно състезание с доброволци от Детските полицейски управления към Областната дирекция на МВР във Велико Търново се провежда днес в Горна Оряховица. Правото да представя областта на Националното състезание си оспорват отборите на СУ "Георги Измирлиев" (Г. Оряховица), СУ "€žВела Благоева" (В. Търново), ОУ "Неофит Рилски" (Килифарево), СУ "Цанко Церковски" (Полски Тръмбеш), СУ "Ангел Каралийчев" (Стражица) и СУ "Иван Момичлов"(Елена). Домакин на състезанието е СУ "€žВичо Грънчаров".

Децата се състезават в три направления -“ "Полицейска лична защита", "Безопасност на движение по пътищата" и "€žОказване на първа долекарска помощ". Успех на момчетата и момичетата лично пожелаха директорът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Машов и началникът на РУО инж. Розалия Личева. Участниците бяха поздравени и с изпълнение на мажоретките на СУ "Вичо Грънчаров". Гост на официалното откриване бе и зам.-кметът Йорданка Кушева.

Детското полицейско управление започва своето съществуване през 2016 г. До момента са открити 201 Детски полицейски управления към всички Районни управления на МВР в страната. В община В. Търново са две - във В. Търново и Килифарево. В тях се обучават деца на възраст от 8 до 12 години. Там малчуганите усвояват знания и умения по оказване на първа долекарска помощ, лична защита, безопасност на движение по пътищата, здраве, етика, право и как да оцеляват в природата.

Най-добрият днес отбор получава възможността да представя областта на Националното състезание с доброволци от Детските полицейски управления в страната, което ще се проведе на 25, 26 и 27 април в Националната спортна академия "€žВасил Левски" в София. Кой ще бъде той ще стане ясно в следобедните часове.

 
За родителите на бъдещите първокласници. ПДФ Печат Е-мейл

УВАЖАЕМИ РОДИТЕЛИ НА БЪДЕЩИ ПЪРВОКЛАСНИЦИ,

1 klasНа 27.03.2018 година СУ "€žВичо Грънчаров" - Горна Оряховица обявява Дeн на отворените врати, в рамките на който може свободно да влезете в училището и да се запознаете с възможностите за обучение. Предвидено е влизане в учебните часове в начален етап.

В Актова зала на училището от 17.30 на 27.03.2018 ще се проведе информационна среща, на която ще имате възможност да се запознаете с:

  1. Педагозите и класните ръководители на първи клас за учебната 2018/2019 година;
  2. Информация за мисията на училището;
  3. Информация за графика на дейностите по прием в I клас за учебната 2018/2019 година.

От името на ръководството каним всеки, който проявява интерес към нетрадиционното и професионално обучение на СУ "Вичо Грънчаров" - Горна Оряховица.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

 
Младите червенокръстци на СУ “Вичо Грънчаров“ на обучение във ВМА ПДФ Печат Е-мейл

11 20180320 123930На 18.03.2018 година /неделя/, от 13.00 часа в Аулата на Военномедицинска академия град София се проведе курс по "Първа помощ"€, по инициатива на най-голямата мотоорганизация в България "Sofia Riders"€. Със специалното съдействие на д-р Сибила Маринова, учениците от БМЧК при СУ "Вичо Грънчаров"€ град Горна Оряховица, имаха възможността да присъстват на обучението. "€žДа получат ценни зания"€ - с тази идея децата се озоваха в аулата на ВМА.

На курса "Първа помощ"€ беше подготвена както лекционна част, така и демонстрация на основните техники при оказване на първа помощ при инцидент.

Сърдечната честота е като ритъма на песента на Bee Gees - Stayin' Alive. С тази теза д-р Емил Кържин от ВМА започна семинара "€žОказване на първа помощ на пътя"€. В презентацията си д-р Емил Кържин, главен асистент в реанимацията на ВМА, представи основните техники при оказване на първа помощ при инцидент и ги диманстрира, в зависимост дали пострадалият е моторист или пътник в автомобил. Целта на курса е оказващите първа помощ да знаят какво трябва да направят в една такава ситуация, за да могат да помогнат на пострадалия.
Семинарът беше разделен на три части - теоретична, въпроси и демонстрационна част, при която всеки желаещ имаше възможността да се включи. Проходимост на дихателните пътища, сърдечен масаж, изкуствено дишане и контрол на кръвозагубата са първите стъпки при оказване на спешна помощ, сподели д-р Кържин.
Участниците в обучението се научиха как да свалят каска, без да рискуват допълнителни увреждания на пострадалия, как да спират кръвотечение, да прочистят дихателните пътища, но и как да обръщат и обгрижват човек, който е в несвяст или има тежка травма.

Доволни и мотивирани младите червенокръстци са готови да предадат знанията си чрез "€žвръстници обучават връстници"€ в часовете на класа, както и на сбирките на БМЧК.

 
Мястото на училищните библиотеки с нова визия ПДФ Печат Е-мейл

bibllo IMG 5860Огромен брой училищни библиотекари присъстваха на Седма национална среща на училищните библиотекари "Библиотерапевтичното консултиране в училищната библиотека - иновативна форма за личностна подкрепа"€ гр. Варна 14.03-16.03. 2018г. Виолета Панова - библиотекар в СУ "€žВичо Гръначров" бе единствената поканена и присъстваща от Великотърновския регион. Библиотеката на СУ "€žВичо Грънчаров" е една от малкото иновативни училищни библиотеки оцелели във времето, като място с интернет читалня и помощна литература не само за ученици и учители, а и за родители. Библиотерапевтичното консултиране е иновативен метод за работа с читатели, която е особено актуална за училищните библиотеки по отношение на ролята им като среда за обща подкрепа на личността. Тя може да бъде ефективна форма на работа, въздействаща на различни прояви на учениците - от стимулиране на креативността и личностните изяви до превенция на агресията и предоляването на междуличностни конфликти. Прилагането на специфични библиотерапевтични техник води до намаляване на стреса и тревожността, мотивира инициативността и креативността и съдейства за емоционалното и духовното съзряване на личността.

продължава>
 
Пролетно настроение в СУ „Вичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица ПДФ Печат Е-мейл

1 magoretki 1С празничен концерт под надслов "€žПролетни искри" мажоретките при СУ "€žВичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица с ръководител Розалия Нанкова изненадаха своите майки в навечерието на 8 март. В събитието се включиха и вокалната група към училището с ръководител Стела Акиванова. Двете групи работят по Проект BG05M2OP001-2.004-0004-Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час), финансиран от Оперативна програма "€žНаука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейскитеструктурни и инвестиционни фондове.

С ентусиазъм момичетата танцуваха и пяха предимно на фона българска музика. Изпълненията, с които талантливите деца засвидетелстваха любовта си към своите майки и уважението към националния празник, бяха аплодирани бурно от горди майки, щастливи бащи, усмихнати баби и десетки приятели.

Програмата беше съчетание от български популярни стихове, песни и маршове. Различните възрастови групи на мажоретния състав представиха най-новите си танци, като и съвсем новите костюми. Темите за 3 март и 8 март, умело съчетани в танците и песните, впечатлиха присъстващите.

Директорът на училището Нели Атанасова поздрави всички участници и изказа своето задоволство от представената от двете групи програма. Подчерта, че цялата седмица в училището се провеждат най-различни инициативи, свързани с празниците в началото на месец март. В заключение, г-жа Атанасова пожела успех на всички в предстоящите изяви.

 


Страница 62 от 91