Начало Актуално

Актуално
Пушене на наргеле- факти и доказателства ПДФ Печат Е-мейл

zdravna DSCN3836По повод международният ден без тютюнопушене учениците от СУ "Вичо Грънчаров" са включиха в презентация и здравна беседа организирана от РЗИ Велико Търново и здравния кабинет към училището. Учениците от 7, 8 и 11 клас бяха особенно активни в дускусията. Темите бяха "Тютюнопушене и здраве " и актуалната "Пушене на наргеле - факти и доказателства". Проведени бяха групова работа ,дискусия и викторина.Активно участие взеха и учениците към БЧК към СУ "Вичо Грънчаров".
Експерта от РЗИ г-жа Илиева изрази задоволство от добре свършената групова работа за което учениците получиха награди.Награди имаше и за правилен отговор на проведена викторина.Класните ръководители, пед.съветник и учениците пожелаха мултимедийните прояви и занимателни игри да станат ежемесечни.

 
За трети пореден път Големият Балкански трофей „Феми спорт“ отново в България ПДФ Печат Е-мейл

1 magoretki 10 2017Мажоретките на СУ Ã¢€žВичо Грънчаров“, гр. Горна Оряховица постигнаха поредния си голям успех на международната сцена. След завоюваната купа за трето място от Европейския мажоретен шампионат „Merry majorette“, Албена, 2017 през месец юли, тази година, момичетата от състава с художествен ръководител Розалия Нанкова, се завърнаха с още една титла, но от Балканския фестивал в гр. Бузау, Румъния. За трета поредна година те спечелиха трофея за купата „Femi sport“, станаха любимци на публиката, а за представените общо 8 танца  получиха купи за три първи, три втори и две трети места в различните категории на мажоретния конкурс. Големите мажоретки – джуниори, изпълниха с голяма прецизност, точност, техничност, стилна визия и артистичност 6 танца – с батон, помпони, знамена и ветрила, които журито оцени с много високи оценки. Успешен дебют в тазгодишното издание на състезанието направиха и малките мажоретки - кадети с изпълнението на два танца – с батон и с помпони, чиито награди са третите места в класирането. След всяко изпълнение публиката беше очарована от оригиналните фигури и движения в танците. Тази година във фестивала участваха и мажоретки от Молдова, което повиши още повече конкуренцията между отборите.

Спечелените купи, трофеи и медали недвусмислено показват, че това е най-успешната година в историята на Мажоретния състав при СУ Ã¢€žВичо Грънчаров“ град Горна Оряховица. Благодарение на тези участия и натрупания опит, момичетата и тяхната ръководителка започват с нови сили да подготвят още по-оригинални хореографии.

Постигнатите успехи на състава при многобройните участия мотивира още повече интереса на голям брой бъдещи мажоретки, за да може съставът да застане на достойно място в културните прояви  на Горна Оряховица

 
Конференция за юношеството ПДФ Печат Е-мейл
Йоана Мутафчиева от 11 клас бе нашата представителка в първата Национална конференция за юношеството, която се проведе на 26 септември в София Хотел Балкан под патронажа на г-н Томислав Дончев, Заместник-министър председател на Република България.
 УНИЦЕФ България започва дългосрочна инициатива, с която да насочи общественото внимание към децата в периода на юношеството – защото това е възраст на бурно развитие, свързано с предизвикателства, но и с изключителни възможности, които трябва да бъдат използвани за тяхното развитие и за развитието на обществото.

Част от инициативата на УНИЦЕФ е първата Национална конференция за юношеството, която се проведе на 26 септември в София Хотел Балкан под патронажа на г-н Томислав Дончев, Заместник-министър председател на Република България.

Темата за младежите и техните права е обект на внимание в световен мащаб. Инвестирането във второто десетилетие на живота е от решаващо значение за ускоряване на премахването на бедността, социално-икономическите различия и дискриминацията, основана на пола. Националните политики и стратегии трябва да предоставят възможности за овластяване на младежите, защото те са важна част сегашното поколение граждани. Национални и международни експерти ще представят тези теми и последните научни изследвания върху развитието на мозъка на подрастващите.

„Ние, възрастните, трябва да ви мотивираме. На първо място в училище. Независимо как можете да получите информация от електронните устройства, с които разполагате, трябва да имаме такава образователна система, която да създава ценности и да ви даде основание да се трудите, не само за себе си, а за обществото. Смятам, че това е едно голямо предизвикателство и затова разчитаме заедно да открием някои от решенията, които ще активизират нашия диалог за създаване на политики за и заедно с младите хора. Трябва да се вслушаме в това, което имаме да си кажем едни на други, защото в противен случай ще се провалим”- каза Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България.

„Един мислител беше казал, че не родителите възпитава децата, а децата възпитават родителите – смятам, че тук е абсолютно е прав и никак не ми се иска и в двата смисъла да се проваляме във възпитанието.“ Сподели Томислав Дончев, на заместник-министър председател Р България.

УНИЦЕФ насърчава започването на публичен диалог по конкретни политики за подкрепа на младежите – между 10 и 19 години – и постигането на устойчива промяна в нагласите и стереотипите, така че младите хора да бъдат видени като източник на възможности.

За да се насърчи правото на всеки юноша да изразява мнение и да участва в процеса на вземане на решения, Българска национална телевизия се присъединява към инициативата „Да чуем гласа на младежите“ и ще даде възможност на подрастващите да изразят свои собствени възгледи, през различни платформи и формати на медията.

35 младежи участват в Националната конференция на УНИЦЕФ и ще представят въпроси, които са избрани от тях в двудневна консултация, организирана от УНИЦЕФ с момичета и момчета от цялата страна. Консултацията даде възможност на юноши (на възраст от 14 до 19 години, с различен произход и социален статус) да обменят опит, да реализират правото си на глас и себеизразяване. Те избраха да представят на Националната конференция следните теми: здраве и благосъстояние; знания и умения; включване и ангажираност. Тази инициатива се подкрепя от данните от доклада „Възрастта има значение”/Age Matters/ – изготвен и публикуван от Youth Policy Labs по поръчка на регионалния офис на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия – които сочат, че един от начините, по който юношите могат да бъдат чути, е именно чрез участие в политики и програми. Резултатите обаче показват, че достъпът до политическо участие, като една от многото форми на овластяване, включително участието в детски и младежки организации, е все още ограничен.

„Нужно е да помогнем на младите да усетят удовлетворението от създаването на нещо, защото точно в тази възраст те могат да приемат много и да създават умения. Длъжни сме заедно да пренастроим образователната система, защото в нея не се стимулира творчеството и различието, които са ключови за днешните подрастващи. Точно разнообразието е богатство, което ние трябва да стимулираме и съхраним.“ каза Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.

Имайки предвид всичко това, УНИЦЕФ България и партньори работят в посока юношите да бъдат активни в обществения живот и да израстват в стабилна и пълноценна среда с подкрепата на родители, училище, общност, връстници, държавни институции, медии и социално отговорен бизнес – защото днешните младите хора са утрешните родители, лекари, учители, инженери, предприемачи, министри и граждани, от които ще зависи развитието на обществото и на света.

Гледайте конференцията на живо във Фейсбук тук: Първа част и Втора част

Повече информация можете да намерите на страницата на УНИЦЕФ България.

 
Ученическият авариен екип на БЧК взе участие в Общинското учение „Раховец“ ПДФ Печат Е-мейл

1uchenieУченическият авариен екип на БЧК към СУ "Вичо Грънчаров"в Горна Оряховица взе участие в Общинското учение "Раховец"и Общинския план за защита при земетресения и промишлени аварии, проведени на 26.ІХ.2017г."Земетресение" предизвика "дерайлирането"на цистерна с амоняк и пътнически вагон на Товарна гара в Горна Оряховица, а носеща конструкция на сградата на ПГЖПТ "Никола Вапацорв" поддаде и се наложи евакуация на ученици. Това всъщност не са реално случили се инциденти, а проиграни днес в рамките на общинско учение "Раховец"на тема -Дейност на органите на изпълнителната власт, единната спасителна система на населението по осигуряване защитата при аварии, бедствия и пожари". Дейностите се проведоха в две части - на територията на ЖП гара Горна Оряховица и на територията на Професионалната гимназия по жп транспорт.Учението проигра как от дерайлиралата цистерна е образуван токсичен облак, който пречи на хората в пътническия вагон да го напуснат. При дерайлирането част от пътниците са получили различни по вид и сложност травми.След извършване на спасителните действия, доброволците от ученическия авариен екип към Средно училище "Вичо Грънчаров" оказаха първа долекарска помощ на 14 пострадали с изгаряния, кръвотечения, охлузни рани, счупвания в областта на ръката и в областта на долния крайник. Ученици, доброволци от Младежкия авариен екип на БЧК град Велико Търново и психолог оказваха психологическа помощ на 16 пострадали вследствие на уплаха и стрес. След като на всички пострадали бе оказана първа помощ, те бяха транспортирани до най-близкия център за оказване на спешна медицинска помощ.

 
Младежка Каравана/Youth Caravan/ ПДФ Печат Е-мейл

logo obedineno

СУ "Вичо Грънчаров" е определено от неправителствени организации за провеждане на дейности от мащабна информационна кампания . На 18.09.2017 г. от 14.00 часа в Актовата зала, Младежка Каравана/Youth Caravan/ ще представи презентация пред учениците от паралелките с профил "Чуждоезиков "Английски език" за популяризиране на възможностите, които програма Еразъм+ предлага за младите хора. На среща с учениците, представителите на сдружение "Алтернативи Интернешънъл"от Благоевград, доброволци на младежкия парламент и младежи-доброволци от европейски държави, ще запознаят присъстващите чрез презентации и неформални образователни игри с възможности за образование, обучение, доброволчество, стаж, младежки обмени в Европа, които са напълно достъпни и безплатни за всички млади хора. Работният език на срещата е английски, което дава възможност младежите да приложат на практика знанията получени в училище в разговор с доборволците от ЕС.

Локалният партньор за Горна Оряховица е сдружение "Младежка толерантност", които са предоставили в училището и ЕВРОДЕСК точка.

 


Страница 65 от 91