Начало Актуално

Актуално
19-25 ноември 2014 - седмица за справяне с тормоза в училище ПДФ Печат Е-мейл

ne na19Насилието над деца е изключително сериозен проблем, значимостта на който се определя, както от неговото разпространение, така и от тежките последици, които може да окаже върху детското развитие. Неоспоримо право на всяко дете е да израсне в спокойна и здравословна среда, без насилие.

Дали е вербален, физически или онлайн, тормозът е съвсем реален проблем, който съществува във всяко училище, дори и сред най-малките деца. Тормозът е нещо, което често убягва на учителите и родителите, но при него децата страдат изключително много.

 

ne na nasilieto19-2Милиони ученици и учители в много училища по света казват заедно НЕ на тормоза в училище чрез станалата вече традиционна „Седмица на справянето с тормоза". Тя се провежда ежегодно от 2004 г. насам и има за цел да стимулира ангажираността на учениците от всички възрасти за по-активно и непримиримо отношение към проявите на тормоз и насилие в училище.

„Седмицата за справяне с тормоза в училище" ще постигне своята цел, ако учениците се превърнат в централна фигура, като организатори, инициатори, координатори и изпълнители на всички прояви, свързани с противодействието на тормоза в училище както това правят  в нашето училище. Качене на лентички, информационен къти хвърчило с послания и мото за кампанията.SOU-IMG 1105

SOU-IMG 1099SOU-IMG 1101

 
1-ви ноември: Денят на народните будители ПДФ Печат Е-мейл

Защо не трябва да забравяме делото на предците си

бъдителиДенят на народните будители: ден на почит пред онези родолюбци, които са пробуждали народа чрез слово и оръжие, воювали са за вярата, езика и свободата на България.

За първи път Денят на народните будители се чества през 1909 г. в Пловдив. През 1923 г. цар Борис III обявява 1 ноември за общонационален празник в памет на заслужилите българи. През 1945 г. той е забранен. Честването му се възстановява на 28 октомври 1992 г., когато е обявен официално за Ден на народните будители.

1-ви ноември  да  стане Ден на народните будители е предложение на Стоян Омарчевски - министър на просвещението в правителството на Александър Стамболийски. Идеята е този ден да увековечи паметта на великаните на непобедимия български дух, на творците на родната реч, мисъл и историческа слава, на големите ни дейци за народното пробуждение, за да служат за назидание и пример на поколенията. Всепризнат патрон на българското будителство е Йоан Рилски почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество.

buditeli1Сред будителите са десетките борци за национално освобождение, хората на образованието, науката и културата, допринесли за духовното развитие на България. Сред най-популярните български народни будители са Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други. Между тях са и създателите на Българското книжовно дружество в Браила през 1869 г. (БАН от 2011 г.). Първият председател на БКД проф. Марин Дринов пише: "...Ни у един народ не се е случвало да захваща подобно дружество при такива обстоятелства, каквито са нашите, и в няколко месеца да се тури в такова действие, както е нашето сега."

Прокламацията на Денят:„Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“

 

vivarod text По случай предстоящия празник на народните будители Ви предлагаме:

Национално състезание по родолюбие, организирано от сайта VIVA Cognita, който стимулира децата към изучаването на математика и информационни технологии и е съвместна инициатива на Института по математика и информатика към БАН, Съюза на математиците в България и Виваком.

линковете към онлайн платформата и регистрацията.

линка към състезанието - http://vivacognita.org/index.html/_/1410768293/viva-rodolubie.

Първите трима победители ще получат и страхотни награди.

 
Световна седмица по предприемачество 17 – 21 ноември 2014 ПДФ Печат Е-мейл

Уважаеми колеги,

За седма поредна година Джуниър Ачийвмънт България е организацията – домакин на Световната седмица по предприемачество за България.

Световната седмица по предприемачество ще се проведе в периода 17-21 ноември 2014 г. Целта на глобалната инициатива, в която през миналата година  се включиха 140 държави и 7,500,000 души, е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл; да насърчи предприемачите да мислят глобално, превръщайки идеите си в реалност. В рамките на тази седмица милиони млади хора по света вземат участие в инициативи, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, генерирайки нови идеи и търсейки нови пътища за развитие.

продължава>
 
ДАРИТЕЛСКА КАМПАНИЯ: „ДА ВЪРНЕМ ВЯРАТА В ДОБРОТО” ПДФ Печат Е-мейл

На 18.09.2014г. в СОУ”Вичо Грънчаров” бе проведена дарителска кампания под  мотото „Да върнем вярата в доброто” за подпомагане на пострадалите от наводнения региони. Инициатор на кампанията е Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България. В кампанията се включиха ученици, учители, родители. Бяха събрани 465 лева. Средствата бяха внесени в Банка ДСК.

Благодарим Ви за съпричастността към тази дарителска кампания.

 
На добър час в новата учебна година! ПДФ Печат Е-мейл

Скъпи ученици, учители и колеги,

 

 

Отново е 15 септември – денят, в който по традиция се открива учебната година в българското училище. Този ден с годините се е превърнал в значима дата от българския семеен и обществен календар. Всеки път вълнението е огромно, защото това е празник на знанието и младостта.

15-IMG 1065Скъпи ученици, бъдете здрави, жизнерадостни и щастливи. Търсете извора на знанието и нравствеността, за да се съхраните като достойни граждани. Ние вярваме във Вас!        

            Благодаря за всеотдайната работа и на Вас - родителите .Убедени, сме че ще продължите да напътствате нашите ученици все така мъдро, с любов и вяра.

Уважаеми учители, продължавайте все така неуморно и всеотдайно  да влагате умения и сили за създаване богатството на нашата държава – образованите млади хора.

ваня първи класMG 1063

първи клас-Mапърви клас 2014MG

 

 

 

Честита нова учебна година!

Нека бъде спокойна и успешна. На добър час!

М.Савов

Директор СОУ”Вичо Грънчаров”

Горна Оряховица

 


Страница 77 от 91