Начало Проекти

Проекти


Клуб БМЧК от СУ „Вичо Грънчаров“ е включен в националната програма „Научи се да даряваш“ ПДФ Печат Е-мейл

DSC 0419 150x100Учениците от клуб Български младежки червен кръст от СУ "€žВичо Грънчаров" през настоящата учебна година са включени в националната програма "Научи се да даряваш". Включването в програмата става след конкурс и подбор от Български Дарителски Форум. Програмата се реализира и с подкрепата на фондация "Америка за България", Майкрософт и Societe Generale Експресбанк.

€"За нас това е голяма чест, тъй като само 22 училища от страната работят по тази програма. "Научи се да даряваш" учи децата да проявяват грижа и внимание към света около тях чрез игри и и дискусии. Те ще могат да реализират свои проекти, доброволчески инициативи и ще бъдат запознати с различни каузи и теми от обществено значение. Програмата е една концепция за преподаване и практикуване на основните принципи на гражданското участие и дарителство в училищата, интегрирана в общата училищна програма", коментира Даниела Кенарева, старши учител по биология и здравно образование и ръководител на БМЧК в СУ "€žВичо Грънчаров".

Български дарителски форум e разработил пилотен проект за въвеждане на програмата като част от общата учебна програма в български училища. Основната цел на проекта е развиване на културата и средата за споделяне и даряване, чрез формиране на знания в по-широк аспект - за личностно развитие и емпатия и в частност - за дарителството и придобиване на опит в реализиране на дарителски инициативи сред учениците. Участието на децата в тази програма ще ги насърчи да решават проблеми и да бъдат част от решението им, да бъдат активни граждани и лидери в бъдеще. Децата ще развият своята емоционална интелигентност, както и възприятието си за себе си и света. Убедени сме, че работата в клас по тази програма би помогнала в изграждането на училищна култура и сплотена общност", каза още Даниела Кенарева. Всяка учебна седмица, урокът, който ще разработват учениците, ще бъде качван на националната платформа на Български дарителски форум. Така всеки, който има интерес, ще може да се запознае с темите, по които работят децата в извънучебно време. А темите, които са предвидени в програмата на младите червенокръстци за годината са свързани с опазване на околната среда; доброволчеството; набиране на средства, книги, дрехи и храна за нуждаещи се; помощ при бедствия; насилие и нарушаване на човешките права и др.

През октомври децата вече гостуваха в МОБАЛ "д-р Стефан Черкезов" и се включиха в инициатива, посветена на донорството. "Там ни обясниха какво точно се случва и колко е трудна работата на координаторите по донорство. Запознахме се и с хора, на които са трансплантирани органи, както и с близките на някои донори", сподели осмокласникът Ивелин Атанасов. Скоро клубът БМЧК в СУ "Вичо Грънчаров"ще пусне и свой сайт, който е разработен от двама негови членове - Християн Хинков и Свилен Димитров, с помощта на учителката им Ваня Христова. "Идеята е чрез този сайт да популяризираме дейността на клуба, не само в Горна Оряховица, а в цялата страна", обясни Християн Хинков.

От две години ние имаме коледна благотворителна инициатива. Правим базар, на който всеки носи домашно приготвени сладки, а средствата, които събираме, даряваме на деца в неравностойно положение от нашето училище. Предстои и тази Коледа да направим такъв училищен базар - разказа единадесетокласничката Йоана Мутафчиева. Децата подготвят също и благотворителен концерт. В него освен ученици от училището, ще вземат участие и други състави от Горна Оряховица. "Концертът е с доброволческа цел, а средствата, които ще съберем, ще предоставим на деца в риск", сподели Маринела Славова от ХІ клас.

През ноември предстои учениците от клуб БМЧК да се включат в урок, посветен на здравословното хранене и начин на живот.

 
Поредният спечелен социален проект от СУ „Вичо Грънчаров“ ПДФ Печат Е-мейл

logo ZDUMПрез месец ноември 2017 г. в СУ "Вичо Грънчаров" стартира проект "Единни и толерантни към интеграция", финансиран от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. Договорът с ЦОИДУЕМ от името на училището, бе подписан във вторник в гр. София от г-жа Нели Атанасова, директор на училището, която е и ръководител на проекта.

Проектът е създаден да подпомага реализирането на правителствената политика по отношение на образователните потребности на децата и учениците от етническите малцинства. Тази политика има за своя рамка Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка 2006-2015 г. Програмата извежда като основна цел на системата равния достъп до качественото образование, като изрично отбелязва, че равният достъп "не означава еднаква грижа спрямо всички деца, а диференциране на грижата спрямо техните различни потребности". Това означава, че за "онези деца, които нямат равен старт, е необходимо да се полагат специални грижи с оглед тяхното пълноценно участие в образователния процес".

Проект "Единни и толерантни към интеграция" ще се изпълнява от СУ "€žВичо Грънчаров", гр. Горна Оряховица в партньорство с ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Дончево, община Добричка.

Основната му цел е да разработи и реализира модел от взаимосвързани дейности, които да гарантират равен достъп до качествено образование на учениците от етническите малцинства от двете училища, включително и за преодоляване на сегрегацията и вторичната сегрегация.

Специфичните цели на проекта са формиране на етническа толерантност; гарантиране на равен достъп до качествено образование за учениците от етническите малцинства; съхраняване и развиване на културната идентичност и стимулиране на междукултурното разбирателство между ученици от различни етноси; повишаване компетентността на учителите от двете училища за формулиране и прилагане на интеграционни модели; създаване на благоприятна среда и доверие на родителите на децата и учениците от ромски произход за ефективна съвместна работа за превенция на отпадащите ученици и намаляване броя на безпричинните отсъствия; създаване атмосфера на взаимно уважение, толерантност и разбирателство между учители, родители и ученици . Това ще се постигне чрез осъществяването на извънкласни и извънучилищни дейности, насочени към опознаване културата и традициите, съхраняване и развитие културната идентичност на учениците от етническите малцинства; изграждане на добронамерена и предразполагаща учениците училищна среда и толерантно отношение към различните; организиране на танцови спектакли, изложби, спортни турнири, фестивал на приятелството и др.

В проекта са включени 50 ученици и 5 учители от СУ "Вичо Грънчаров" гр. Горна Оряховица и 40 ученици и 4 учители от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Дончево. В работата ще бъдат включени и родители на учениците, които участват в процеса на образователната интегрирация. В обученията ще бъдат включени и останалите учители в училищата, а в две съвместни дейнсоти - всички ученици. Общата стойност на проекта е 40 000 лв.и реализацията му ще е в продължение 2 години.

Това е поредният спечелен проект от СУ "Вичо Грънчаров", който ще допринесе за издигане на авторитета на училището и повишаване мотивацията на родителите на деца от етнически групи и ученици за обхващане и задържане, за подпомагане и подкрепата им в учебния процес и извън него, чрез включването им в мотивиращи дейности и засилване на присъствието им в училище.

 
Успешен старт в новата учебна година със спечелен проект ПДФ Печат Е-мейл

logo ZDUM

СУ "Вичо Грънчаров"разработи и спечели проект на тема "Единни и толерантни към интеграция", който ще се реализира в продължение на две години. Партньор в проекта е ОУ "Св.Св.Кирил и Методий" с. Дончево, обл. Добрич. Екипът на проекта споделя идеята, че ефективна и благоприятна училищна среда може да се изгради и съхрани само от личности, които умеят да общуват конструктивно помежду си и да се изявяват в различен социален и културен контекст. Личности, които зачитат човешките права и са способни да оценяват и разбират различията между ценностните системи на различните групи (религиозни, етнически, социални), демонстрирайки чувство за отговорност, разбиране и уважение към споделените ценности, необходими за осигуряване на сплотеност в училищната общност. Възпитаването в уважение на ценностите и личното пространство на другите, стимулирането на участие в граждански дейности съдейства за устойчивото развитие на децата и учениците.

 
Новост в дейността на училището ПДФ Печат Е-мейл

nauchi se da darjavasch circlesСУ "€žВичо Грънчаров" е едно от 22-те училища в България, които в резултат от спечелен конкурс и подбор ще развива дейност по програмата "Научи се да даряваш".

Програмата е подпомагана от МОН и Български дарителски форум. Новата за училището иновативна дейност е свързана с разработване и провеждане на уроци, обособени в онлайн платформа достъпна за всички училища на България.

Учител от училището е преминал необходимото обучение и е сертифициран за осъществяване на дейността. Съвместната дейност дава възможност да споделим, че отговорното дарителство и полагането на доброволен труд са реален механизми за положителна промяна на мисленето на учениците.Това е продължителен процес- ежедневно обучение, начин на мислене и преживяване. Работата се превръща в учене, ученето в работа и "никой никога не се дипломира"€. А това е в основата на директивата за "Учене през целият живот".

 
ПУБЛИЧНА ИЗЯВА НА СТУДИО «ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН» ПДФ Печат Е-мейл

Publichna iziava Grafichen dizainНа 15 юни 2017 година от 17.30 часа се проведе публична изява с която приключи дейността на групата‚за занимания по интереси студио‚"Графичен дизайн"‚ по Проект BG05M2OP001-2.004-0004,"Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)‚- фаза 1, финансиран от Оперативна програма‚"Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските‚ структурни и инвестиционни фондове. Ръководител на извънкласната дейност е г-жа Пепа Хаджитодорова.

В публичната изява"Изложба- вернисаж" се включиха всички членове на студиото. Експонирани бяха две изложби: една на първия етаж на училището и друга в компютърния кабинет.

Госпожа Нели Атанасова, директор на СУ "Вичо Грънчаров" разгледа изложбите и поздрави участниците с успешното им участие в проекта.

Всички участници получиха грамоти за отлично представяне във ВЕЛИКДЕНСКА ИЗЛОЖБА в Двореца на културата и спорта‚"Васил Левски"‚ - Велико Търново, организирана от РУО-“ Велико Търново през месец април.

 
Участие в проекта „Влак на буквите“ ПДФ Печат Е-мейл

УЧЕНИЦИ ОТ СУ "ВИЧО ГРЪНЧАРОВ" ГРАД ГОРНА ОРЯХОВИЦА

С ПОЗДРАВ И ПОСЛАНИЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

1 vlak na bukvite9

Учениците от Български Младежки Червен Кръст при СУ "€žВичо Грънчаров" след участие в конкурс и подбор участваха в проекта "€žВлак на буквите" по повод Деня на славянската писменост 24 май. В знак на уважение към постиженията на всеки ученик "Холдинг БДЖ" ЕАД подари награда пътуване с най-мощния парен локомотив в Европа - Баба Меца. Младите доброволци от БМЧК са доказали, че сами виждат смисъла да се борят за по-грамотна, по-успешна и модерна България. ВЛАКЪТ НА БУКВИТЕ  е обещание за бъдещето! Той е празник на грамотните и целеустремени хора, обещание от децата и техните преподаватели, които се борят за силното ни бъдеще.

"Парната тяга е енергията на миналото, Вие сте нашето бъдеще!" така приветстваха участниците организаторите от "Холдинг БДЖ"ЕАД. Държавността е започвала там, където бъде изградена железницата, а железницата е означавала развитие, път, иновации и напредък.

"На добър час с "Влакът на буквите" към всички достойни цели, които стоят пред всеки от вас!-това е част от посланието на Президента на Република България Румен Радев към участниците.

 
Десета транснационална мобилност в Германия по проект на програма Еразъм+ ПДФ Печат Е-мейл

1 snimka Germany 1Учениците Йордан Петров, Елизабет Костадинова от X"б"клас, Карина Катрева от IX"а"клас и трима учители от СУ "Вичо Грънчаров" - Сия Михайлова, Ваня Христова и Пепа Хаджитодорова взеха участие в десета транснационална мобилност по проект на програма "Еразъм+", КД2. Проектът е финансиран от Европейската комисия.

От 24 април до 28 април 2017 година се проведе десетата и последна среща на партньорите по проекта. Домакин на дейностите по проекта беше Galilei-Gymnasium, Хамм, Германия. По време на визитата се изследва темата за миграцията и мултикултурализма чрез подготвяне и представяне на интервюта по темата за миграцията и чрез изработването на 2 видеофилма от всички държави участници в проекта - България, Белгия, Великобритания, Гърция, Кипър, Турция, Италия, Франция, Полша и Германия. Тема на филмите е: "The many faces of our country – presenting multicultural Germany, Bulgaria, Pоland etc.".

Първият филм беше заснет от участниците ни в България. Българският екип от ученици участва в работни ателиета за изготвяне на втория филм, посветен на миграцията заедно с ученици от партньорските държави, разделени на екипи. Този филм беше представен на заключителната церемония на срещата. В работни групи, в които участват ученици от различни държави бяха организирани игри с цел опознаване на партньорите, училището домакин и градовете Хамм, Мюнстер и Дортмунд.

Организираните от домакините посещения на исторически и културни забележителности в Хамм, Мюнстер, Бохум и Дортмунд обогатиха нашите знания за историята и културата на Германия и оставиха незабравими спомени.

Българският екип на проект Еразъм+.

 


Страница 7 от 17