Начало Проекти

Проекти


Чуждестранни гости в СОУ "Вичо Грънчаров" ПДФ Печат Е-мейл

KomenskiP2210171

Заедно с пристигането на първа пролет учениците от СОУ „Вичо Грънчаров” се готвят да посрещнат и своите партньори и приятели по европейския проект „Коменски”. От 18 до 23 март училището ще бъде домакин на делегации от 6 страни: Румъния, Турция, Полша, Италия, Испания и Швеция.  След посещения на Турция, Италия, Швеция, Испания и Полша най-сетне дойде редът и на визитата в България.  Чуждестранните гости ще присъстват на общи семинари, свързани с целите на проекта – иновативни методи на обучение и превръщане на училищата в по-привлекателно място за младите, а освен това ще имат възможността да се запознаят с местните забележителности. За тях ще бъдат организирани екскурзии в Арбанаси, Габрово, Етъра и Велико Турново.

Komenski WP 001044Радостно очакване е обзело СОУ „Вичо Грънчаров”, учениците нямат търпение да се срещнат отново с приятелите си от различните страни и да се потопят в приятната атмосфера на творчество, иновативност и забавления. Трепетната подготовка включва и заснемането на филм, отразяващ влиянието на проекта върху училището и всеки един ученик – разширяването на кръгозора, откриването на нови приятели, срещата с нови култури и начини на мислене.

KomenskiWP 000879Ентусиазираните ученици са се заели да изработят ракети с парашути, на които да бъдат нарисувани знамената на всички държави-партньори и които да бъдат изстреляни при тържественото посрещане на гостите. Освен това в отбор с ученика, на когото ще бъде домакин, всеки ученик oт СОУ „Вичо Грънчаров” ще представи своята идея за "Европейско сътрудничество и приятелство" чрез рисунка или колаж, които ще бъдат включени в обща изложба. 

 

 
Фондация „Америка за България” връчи на директора на СОУ „Вичо Грънчаров” Милчо Савов кристален орел ПДФ Печат Е-мейл

 

kabinet-IMG 2469С помощта на Фондация „Америка за България” бе открит Мултифункционалeн кабинет официално в присъствието на директора на „Оценка проекти” Иванка Цанкова и експерта в отдел „Образование и библиотеки" към „Америка за България” Наталия Митева, на директора на РНБ „Петко Р. Славейков” във В. Търново Иван Александров и заместника му Калина Иванована, на Татяна Иванова и Мая Славова - експерти в Отдел „Национална информационна система на младежта” към МОМН .На церемонията и последвалата я демонстрация свидетели бяха зам.кметът на Г. Оряховица Йорданка Кушева и директорът на „Хуманитарни дейности и международни връзки” Милена Николова. Свършеното дотук ми дава убеждението, че изборът ни на СОУ „Вичо Грънчаров” е правилен, коментира Иванка Цанкова. Тя уточни, че сред основните критерии за подбор на одобрени за финансиране проекти се нарежда това доколко динамично е ръководството на дадено училище и има ли то ясна визия за случващото се за напред. Убедена съм, че кабинетът, който оборудвахме с общи усилия, ще бъде от полза на всички ученици, допълни Цанкова. От името на Фондацията тя връчи на директора на СОУ „Вичо Грънчаров” Милчо Савов кристален орел. Мултифункционалния кабинет засега ще се ползва предимно за часовете по английски език, по информационни технологии и по рисуване. Тенденцията е обаче в него да тече обучение и по останалите предмети. В тази връзка в училището се провежда обучение на учителите за боравене с техниката.
Кабинетът е оборудван със системата HP MultiSeat Computing Solution, която дава възможност да се увеличи броят на компютърните работни места в училище и да се намалят разходите с до 75% чрез по-ефикасно използване на ресурсите. С тази система се създават десетки виртуални работни места върху един реален компютър, при което множество ученици, споделят и използват оптимално общ изчислителен ресурс. Те разполагат с отделна клавиатура, мишка, монитор и устройство за връзка с хост компютъра. С изграждането на този кабинет значително ще се подобрят условията за работа, ще се осигури качествено обучение на съвременно технологично ниво, ще се стимулира интереса, активността и въображението на учениците.

 

4-kabinet IMG 2474

5-kabinet IMG 2456

7 kabinet IMG 2459

3 kabinet

2 kabinet-IMG 2466

 
Пъстро оживление на хартиени произведения във фоайето на СОУ ''Вичо Грънчаров'' ПДФ Печат Е-мейл

news 5739 IMG 1890 smПъстро оживление на хартиени произведения във фоайето на СОУ ''Вичо Грънчаров'' привлича погледите на учители, ученици и родители. Талантливи ученици на г-жа Маргарита Рачкова подредиха причудлива изложба ''Вълшебство от хартия'' по проект «Успех». Това е първата представителна изява на сръчните

участници в едноименната групата. news 5739 IMG 1891 smИзложбата  е плод на усърдната работа по проекта на ученици от пети, осми и единадесети клас. Тя се отличава с голямо разнообразие на стилове, технологии и идеи.Интересни колажи, хартиени дръвчета, къщички, цветя, кълбета, звезди, шармантна кукла, шарени оригами, бухалчета, жаби, слончета са само малка част от творенията, които намират място в уникалното хартиено кътче, подредено от учениците. От началото news 5739 IMG 1893 smна учебната година заедно със своя ръководител Маргарита Рачкова  арт групата по проект «Успех»  ентусиазирано майстори хартиени вълшебства. Хартиените произведения сръчните творци от ателие ''Вълшебства от хартия'' изработват в специалните занятия по проекта. С помощта на лепило С 200, всякакъв вид хартия, разнообразни техники и доза въображение  учениците вдъхват живот на красиви цветя, животни, украшения, колажи и картини.Сред любимите техники на младите творци е квилинг техниката. news 5739 IMG 1902 smТова е техника за декорация с хартиени ленти. По  тази технология са изработени и привлекателните хартиени балони, които няма как да не бъдат забелязани на изложбата. Настоящата  хартиена експозиция е поредната изява на творците от арт групата. Миналата година те представиха уникална колекция от хартиени рокли, маски и оригинални кутии за бижута.

 
Златното число или магията на числата на Фибоначи по проект УСПЕХ ПДФ Печат Е-мейл

 

    08-IMG 6268Една занимателна математика незастъпена в уроците, но даваща много нови знания и широки хоризонти на учениците. С това и  други малко известни, но интересни доказателства се представиха в първата си представителна изява  клуб „Математиката и красотата” по проекта „УСПЕХ” с ученици от X и XI клас от СОУ”Вичо Грънчаров” –Горна Оряховица.

 

  08-IMG 6367Под ръководството на ръководителя на клуба г-жа Веселина Славчева учениците доказаха магията на „ Златното число Ф „ в математиката, изкуството, природата и екологичната енергия. Интерес предизвика презентацията с основни изображения на „ЗЛАТНАТА спирала”, „Енергийното дърво”, числото Ф при растения и животни  сред малки и по-големи ученици, колеги и родители. 08-IMG 6325Гостите бяха провокирани със задачи от математическия фолклор и нестандартни методи за решаване на практически задачи. Провокираният интерес предизвика широк отзвук и сега по коридорите на училището започнаха да се обясняват тези числа на Фибоначи.

http://www.g-oryahovica.org/

 
Пета транснационална визита за СОУ „Вичо Грънчаров” по проект на програма „Коменски” ПДФ Печат Е-мейл

komenski -polscha-P1010119От 20.01.2013 до 25.01.2013 в Цешин, Полша, се проведе петата транснационална визита по проект на програма „Коменски”. Темата на проекта е „Иновативното преподаване (с акцент върху информационните технологии) и неговото влияние върху качеството на образованието”. Във визитата участваха 2 учители и 5 ученици от СОУ „Вичо Грънчаров” и представители на още 5 страни – Испания, Италия, Румъния, Турция и Швеция.

Училището представи предварително разработени интерактивни упражнения на английски език и участва във фестивал на научните филми. Беше представен и  новият брой на онлайн списанието, което отразява дейностите по проекта: http://www.souvg.com/comenius_electronic_magazine/

komenski-Polscha-WP 000200Учениците имаха възможност да използват знанията си по английски език, за да общуват с децата от страните-партньори, да създават контакти и приятелства и с още по-голям ентусиазъм да усвояват знания и умения, необходими им за бъдещата успешна реализация. Силвия Петрова, ученичка в 11 „а” клас, разказва за преживяванията си в Полша: „Когато очакваш нещо с голямо нетърпение, то идва изключително бавно, но пък за сметка на това, когато дойде, отминава светкавично бързо. По същия начин аз и още четирима ученици очаквахме петата установена визита по проекта „Коменски”, този път в Полша. Въпреки не чак толкова дългия, но изморителен полет до Варшава, а после и продължителният престой на Варшавското летище за следващия ни полет до Катовице, късно вечерта пристигнахме в Цешин – нашата крайна цел. Запознахме се с „приемните” си семейства, чиито домове щяха да бъдат и наши в следващите пет дни. Когато посещаваш дадено място за пръв път, всеки един детайл ти прави впечатление. Първият такъв, който остана в съзнанието ми, е една средно-голяма къща, цялата отрупана в сняг, с голям двор и куче порода „Хъски”, което вероятно беше обезпокоено от непознатия нашественик, посещаващ дома му в този късен час. Другото нещо, което ми направи силно впечатление беше топлината, с която семейството ме посрещна в дома си, без даже да ме познава. Тъй като на другия ден трябваше да ставаме рано за училище, не загубихме много време в разговори и директно си легнахме.

продължава>
 
23 от тях са в СОУ"Вичо Грънчаров" ПДФ Печат Е-мейл

510 групи по програма „Успех” има в областта

из статията на в.Борба публикувана в брой: 12 / 2013-01-18

 

СОУ „Емилиян Станев” е шампион в областта със своите 23 сформирани групи. Децата, обхванати в тях, са близо 400. 29 клубове има в ОУ „Бачо Киро” във Велико Търново, а децата, които работят в тях, са 333. Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” и двете горнооряховски училища СОУ „Вичо Грънчаров” и Професионалната гимназия по електроника и електротехника са следващите в класацията.
ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Българско Сливово пък е на първо място по обхват на деца в тези клубове. Там абсолютно всички ученици са ангажирани в някаква извънкласна дейност, показва справката на Регионалния инспекторат по образованието. 92% е обхватът на децата в извънучилищни дейности в ОУ „Елин Пелин” в Първомайци, около 80% в основните училища в Бяла черква и Страхилово. На дъното е СОУ „Г. Измирлиев” в Горна Оряховица, където обхватът е едва 3.5%.

цялата саттия е  на http://www.borbabg.com/?action=news&news=23519

 

 
„Америка за България”-проект на СОУ"Вичо Грънчаров ПДФ Печат Е-мейл


Logo America for BulgariaСОУ „Вичо Грънчаров” започва осъществяването на проект за оборудване на модерен компютърен кабинет. Училището кандидатства и спечели грант от Фондация „Америка за България”, която от няколко години подкрепя инициативи за подобряване на качеството на преподаване и обучение в българските училища и университети, информират от учебното заведение. Кабинетът ще бъде реновиран и оборудван със системата HP MultiSeat Computing Solution, която дава възможност да се увеличи броят на компютърните работни места в училище и да се намалят разходите с до 75% чрез по-ефикасно използване на ресурсите. С тази система се създават десетки виртуални работни места върху един реален компютър, при което множество ученици, споделяйки и оптимално използвайки общ изчислителен ресурс, разполагат с отделна клавиатура, мишка, монитор и устройство за връзка с хост компютъра (терминал), прикрепено към него, и да ползват собствена и независима сесия.

С изграждането на този кабинет значително ще се подобрят условията за работа, ще се осигури качествено обучение на съвременно технологично ниво, ще се стимулира интереса, активността и въображението на учениците, защото това са деца, родени и израснали в компютърната ера, за които традиционното училище не може да осигури достатъчно висока мотивация. Чрез системата HP MultiSeat Computing Solution се стимулира участието и комуникацията в класа чрез размяна на незабавни съобщения. Учителите могат да изпращат съобщения директно до компютрите на учениците, а учениците да задават въпроси персонално, без да пречат на учебния процес на класа.

Неоценима помощ при кандидатстването оказа доброволката от Корпуса на Мира Клеър Патано, а за реализирането на проекта съдействат и фирмите Масив Дизайн Братя Ангелови ЕООД, STEMO Computer Systems & Software и ИВСТРОЙ – 2010 ЕООД.

 


Страница 10 от 14