Начало Проекти

Проекти


Първа транснационална мобилност по проект на програма „Еразъм +” за СОУ „Вичо Грънчаров” ПДФ Печат Е-мейл

logo ErasmusЕкип от шестима ученици и четирима учители от СОУ „Вичо Грънчаров” участва в първа транснационална мобилност  по проект на програма „Еразъм+”, КД2. Проектът е финансиран от Европейската комисия. Темата на проекта е „Европейците в движение – мигрантите между интеграция и традиция”. 1-erazam2015От 02 до 06 март 2015 се проведе първата среща на партньорите по проекта, които са от 10 различни държави – България, Белгия, Турция, Италия, Германия, Полша, Кипър, Гърция, Франция и Виликобритания. Домакин на дейностите по проекта бе  Езиковата гимназия в град Тренто, Италия. По време на визитата се организира изложба на тема „Разкажи ми твоята история за миграцията!", отразяваща целите и идеите на проекта. Всяка от държавите-партньори участва в изложбата с по три  плаката, които бяха предварително подготвени. Проведе се езиково състезание „Намери твоето съкровище“. Екипът от ученици, който се класира на първо място беше в състав трима ученика от България - Георги, Христиана и Радостина и двама от Полша. Основен акцент по време на визитата беше работата на нашите ученици по ателиета, заедно със съучениците им от държавите-партньори. Там те заедно рисуваха, представяха презентации, създаваха филми, подготвяха изложбата и постановка, в която взеха участие ученици от различни държави с мигрантски произход.Трогателна бе срещата с българско момиче, ученичка в ХІІІ клас - емигрантка, участник в проекта.

Учениците имаха възможност да използват знанията си по английски език, за да общуват с децата от страните-партньори, да създават контакти и приятелства и с още по-голям ентусиазъм да усвояват знания и умения, необходими им за бъдещата успешна реализация.

 
Четвъртоклсници от СОУ „Вичо Грънчаров” гостуваха в Община Горна Оряховица ПДФ Печат Е-мейл

pro kmeta-S5030633 resizeВ рамките на обучението си по проект УСПЕХ учениците от 4 „в” клас, с ръководител Даниела Велчева гостуваха на кмета инж. Добромир Добрев в Община Горна Оряховица. 

В клуб "Предприемачи" учениците от три години работят на различни теми по програмата „Джуниър Ачийвмънт” . Тази година те изучават общностите в своя град, а този урок бе посветен на вземането на управленски решения. В Гербовата зала децата разговаряха с кмета как се управлява Общината и трудно ли се вземат управленски решения. Инж. Добрев ги запозна със структурата и работата на общинска администрация, с ангажиментите на ресорните заместник-кметове, с дейността на Общинския съвет. „Училище за кметове няма. Отговорността на един кмет е много голяма, затова той трябва да има добър екип, с който да работи и на който да разчита”, каза на децата инж. Добрев. Малчуганите разгледаха кметския кабинет, но най-много емоции предизвика стола на градоначалника, за който имаше много желаещи да седнат. Децата посетиха и залата за електронно гласуване на Общинския съвет. На тръгване четвъртокласниците подариха на инж. Добрев макет на слънце, изработен от детски ръце и му пожелаха винаги, когато го погледне, да се сеща за усмихнатите децата на Горна Оряховица. Подариха му и ключ, с който да отваря вратите на града за добри дела!

 
СОУ „Вичо Грънчаров“ с проект по програма ”Еразъм +” ПДФ Печат Е-мейл

logo-EU flagСОУ „Вичо Грънчаров“ стартира успешно работата си по проект „YOUropeans on the move - migrants between integration and tradition“.

 

2DSC 5520

Проектът "Европейците в движение - на мигрантите между интеграцията и традиция" е по програма ”Еразъм +”, Ключова дейност 2 – „Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики”. Проектът се финансира от Европейската общност. В негоще вземат участие учители и ученици на възраст от 14 до 18 години от Германия, Великобритания, Беилгия, Франция, Италия, Гърция, Кипър, Полша, Турция и България. Ученици и учители ще реализират дейности по проекта и ще изготвят продукти през периода 01.09.2014-31.08.2017г. Чрез тях ще се подкрепи значението на темата за "Миграцията", която се отнася до всички европейски граждани, да се опознаят културата и традициите на отделните държави. Ще се споделят опит и идеи за намаляване процента на преждевременно напускащите училище и младежката безработица. Спрямо плана на проекта 2 учители взеха участие в среща за планиране в град Хамм, Германия от 10.11-14.11.2014 г. Там се проведоха дискусии между представители на училищата-партньори относно предстоящите дейности и тяхната организация.

 
Бъдещи журналисти в библиотеката. ПДФ Печат Е-мейл

mlad gurnalist 1Във връзка със седмицата на детската книга, учениците от клуб „Млад журналист – Лъвски сърца” по проект УСПЕХ с ръководител Ваня Недкова, проведоха своето занятия в училищната библиотека. Със съдействието на госпожа Панова – библиотекар в библиотеката на СОУ „Вичо Грънчаров”, участниците в клуба се запознаха с живота на Вичо Грънчаров и на рода Грънчарови. Отсяваха огромната информация и четоха от книгата на Мария Шалаверова „Да се знае и помни”. .

mlad jurnalist 2

Разговаряха върху наученото досега за журналистическата порфесия. Потвърдиха, че журналистиката е практиката на събиране, анализиране и интерпретация на информация за актуални събития, теми, явления, личности и тенденции на съвременния живот, представена в различни жанрове и форми и разпространена за масова аудитория. Журналистиката може да се разглежда и като наука при определени обстоятелства. Така улисани в старите книги те като трудолюбиви пчелички събираха необходимата им информация за подготовка на последния 3 брой на вестник  „Лъвски сърца”, посветен на патрона на училището. 

 
Национален ученически форум “Панаир на проектите”2-3 април 2014 г. ПДФ Печат Е-мейл

panair 1На 2 и 3 април в Димитровград се проведе вторият Национален ученически форум под наслов "Подай ръка! Подари усмивка! Бъди човек!". Инициатор и организатор на инициативата бе Сдружение "За ново образование".

        Във форума участваха деца от цяла България - Божурище, Самоков, Павликени, Ботевград, Варна, с. Габровница, Лясковец, Пазарджик, Нова Загора, Стара Загора, Бургас и Раховчетата  от ІІІ „в“ клас , заедно със своите приятели от СОУ "Христо Ботев", Разград.

       3 kl-panair na proektiet През втория ден от форума, представителите на Раховчетата,  Мария и Пламена , представиха дейностите по проект "Бъди добър - подари усмивка!". В продължение на няколко месеца  Раховчетата,  съвместно с  децата от ІІІ „А“ клас на СОУ „Христо Ботев“, гр. Разград , твориха добрини и с желание помагаха на дете в нужда, провеждаха on-line срещи и уроци.

        Двата класа получиха грамоти за отлично представяне и златни медали за сторените добрини от Сдружение "За ново образование" и Община Димитровград.

        Ще продължат  да работят  по проекта и даряват усмивки!

 
Да разчупим стереотипа! ПДФ Печат Е-мейл

Да разчупим стереотипа с проектна дейност.

Проектът се нарича "УСПЕХ". Това е абревиатура и означава "училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти". Реализира се по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

На 07.02.2012 бе сложено началото на проект „Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти” (УСПЕХ). Стартът бе даден от просветния министър по това време Сергей Игнатов с благодарност към екипа на министерството за усърдната работа по проекта.

Това е проект, с общата цел  – „Да се осмисли свободното време на учениците в държавните и общински училища в една по-интересна насоченост. Мотивацията се повишава, когато на учениците  им става интересно”. 

Алтернативен метод за справяне с проблемните ученици и задържането им в училище предлаган от Министерството на образованието. Това  става под формата на различни извънкласни дейности.

Подобно на някогашните кръжоци извънкласните занятия  са в различни области - от туризъм до мода и са част от европроекта "Успех". По него може да кандидатства всяко едно училище като условието е учителите да предложат тема за извънкласна дейност и да съберат група от 6 до 15 деца.

Целта е учениците да уплътняват свободното си време и да се занимават с интересни за тях дейности абсолютно безплатно.

"Ваучерът" за безплатен кръжок, който министерството на образованието гарантира за всеки ученик, е най-смисленият европодарък, който можеше да се измисли за новата година. А възможността трудните момчета и момичета да се запишат на толкова места, колкото искат - супер.

Ангажирането на децата с дейности според интересите им е перфектната форма да се оползотвори напиращата като гейзер енергия на подрастващите. Оставена на самотек, тя задвижва едно безумно перпетуум мобиле на агресия и пороци. Справка - новините, инцидентите в махалата, разказите на познати.

Колкото повече смислени занимания станат достъпни за всяко българче, независимо от заплатите на родителите му и отдалечеността от културни и спортни средища, толково по-голяма е надеждата да избегнем поредните изгубени поколения.

Защото сега всяко трето българско дете е участвало в сбиване, половината удрят по едно питие поне два пъти в седмицата, като правило с цигара, всяко четвърто от време на време "си маха главата" с дрога...

Към обобщения портрет може да се добавят и печалните резултати от международни сравнения, според които 40 на сто уж могат да четат, но се затрудняват да разберат смисъла, а мнозина не владеят дори елементарни сметки.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1172884

Za proekta USPEX v SOU "Vicho Grancharov" ot nachalo do sega

 
Представителна изява на клуб Здраве по проект Успех ПДФ Печат Е-мейл


uspeh souВ съвременния свят храненето все повече се превръща в индустрия. Много преди генномодифицираните храни и стероидите, химията намери пътя си към нашата трапеза. Постепенно се изгради една нова номенклатура.

  Много от технологичните добавки вече се номерират по популярната „Е” система. Ние учениците от клуб Здраве от СОУ „ Вичо Грънчаров”  проявихме инициативата да разясним повече за това до каква степен добавките са безвредни и какви са реалните опасности от тях. За целта изработихме рекламни материали : подложка за хранене, подложка за напитка, тефтер и информационна картичка. Върху тях ние представихме хранителната пирамида, показваща едно добре балансирано и здравословно хранене. Също така на информационната картичка класифицирахме „Е”-тата по това кои от тях не бива да ни тревожат и кои са опасни за човешкото здраве. Постарахме се да представим един модел на здравословно хранене, възможен дори и  в днешната индустриализирана хранителовкусова промишленост.

  В една непринудена обстановка се опитахме да хвърлим малко светлина върху материал, с който не всеки е добре запознат. Представителната изява беше успешна с това, че ние направихме всичко възможно да информираме гостите ни с много важна и значима за нашето здраве информация. Горещо се надяваме чрез нашата инициатива да подбудим  хората да обръщат повече внимание на нещата, които консумират, да живеят по-здравословно и да могат да разграничават  храните на такива които ни вредят, и на такива които поддържат здравословния баланс в тялото ни.

  Идеите за рекламните материали са на учениците от клуб Здраве и са реализирани с любезното съдействие на рекламна агенция и печатница Рай-Дизайн ЕООД гр. Горна Оряховица

 


Страница 11 от 17