Ads 468x60px

Featured Posts

сряда, 18 март 2015 г.

Кой е по-важен?

(за най-малките математици)

Веднъж Плюсът и Минусът се скарали, кой от тях е по-важен.
– Аз съм по-важен! – викал Плюсът. – Без мен не можеш да сметнеш колко ябълки има в купата. Ето, например, имало в купата 2 ябълки, мама сложила още 3. Без плюс как ще разбереш колко са станали?
– Не, аз съм по-важен! – още по-силно викал Минусът. – Без мен в магазина си загубен! Ето, отиваш да купиш хляб – хлябът струва 1 лев, а ти имаш банкнота от 5 лв. Без минус как ще разбереш какво ресто ще ти остане? Ако не разбереш, така и ще се прибереш вкъщи с един хляб. А ако пресметнеш, че ще ти останат 4 лв, можеш да си купиш и цяла кутия сладолед!
– И все пак аз съм по-важен, – не отстъпвал Плюсът. – С мен винаги се добавя, а това е хубаво!
– Да, бе! – подиграл му се Минусът. – Имало една локва, появила се още една, станали две локви – какво му е тук хубавото? Само ще си намокриш краката. А виж, ако на небето имало три облака, духне вятър и всичките отлетят – остават 0 облака и напича слънце. Е, кой е по-важен: плюсът или минусът?
Спорът можело да продължава до безкрай, ако на виковете им не се отзовало Равното:
– Вие сте равни, приятели мои, – заявило то. – Без минус не можеш да провериш вярно ли е решен пример със събиране, а без плюс не можеш да провериш вярно ли е решен пример със изваждане. А и моята помощ е важна, за да намерите правилното решение на всичките си въпроси и спорове.
Оттогава математическите знаци живеят дружно и помагат на хората да решават ежедневните си задачи.

четвъртък, 19 септември 2013 г.

Пиратският банкет и бурето с ром

На кораба на капитан Флинт по случай международния пиратски ден кокът приготвя празничен обяд. Когато всичко е готово, установява, че бурето с първокласен ямайски ром, което пази запечатано за подобен случай и още рано сутринта е заръчал да донесат в трапезарията, така и не се е появило до момента. Понеже и най-страшната морска буря не играе пред гнева на корабния готвач, той успява да изтръгне от попадналите в полезрението му следните признания:
- Капитанът казва, че току-що Боцманът донесъл бурето от трюма в каютата му. Бурето било запечатано.
- Боцманът казва, че преди 1 час Док отнесъл бурето от собствената си каюта в тази на Капитана. Бурето било отпечатано.
- Док казва, че преди 2 часа Дърводелецът занесъл бурето от трюма в дърводелската работилница. Бурето било отпечатано.
- Дърводелецът казва, че преди 3 часа Капитанът отнесъл бурето от палубата в трапезарията. Бурето било запечатано.
Кокът знае, че пиратите не са Чак Толкова Непочтени Същества и затова всеки от тях е излъгал само един път повече, отколкото е казал истината. Какви митарства е извършило бурето и успял ли е някой да се почерпи преди официалното събитие?

Мислех, че последната задача от серията е за коледните чорапи, а се оказа, че е била пак за ром. Съжалявам, че се повтарям (донякъде) и обещавам следващия път да си мисля за нещо друго. :D

Към предишната част     Към началото   

вторник, 6 август 2013 г.

На колко години е капитанът?

Вчера намерих тази задача в миналогодишен брой на списание "Осем":


Годините на капитана ги намерих, както и още 6 числа, които евентуално да свържа с останалите търсени величини. Изхождайки от представата си за винт като крепежен елемент, изключително се затрудних: кое е логично/реално на един кораб да е повече - пътниците или винтовете?! Реших, че "има нещо гнило в Дания" и потърсих оригинала. Ето го:



Според моя речник "винт (рус.)", що се отнася до плавателен съд, е витло. Оказа се, че за да решиш тая задача, доколкото трябва да се уточни кои стойности биха били реални за някои от търсените величини, трябва да си завършил военноморското училище, което аз не съм. Възможно е и, ако си го завършил, да стигнеш до заключението, че е добре и авторът да е завършил подобно училище, преди да  съставя такива задачи.
Оставям ви да се помъчите. И да се изкажете за "единственото" решение, упоменато в българския превод . :)


 

Категории

Математическа логика

Математически приказки

Химия