Начало Занимания по интереси

Занимания по интереси ПДФ Печат Е-мейл

Занимания по интереси

РЪКОВОДСТВО ЗА РАБОТА С ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФОРМА ЗА ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ НА ЗАНИМАНИЯ ПО ИНТЕРЕСИ

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ И СРОКОВЕ

Информация за училищата във връзка с информационната система (електронната платформа) за заниманията по интереси съгласно Наредбата за приобщаващото образование

Изборът на занимания по интереси в училищата се подпомага от информационна система (електронна платформа за публикуване на търсени и предлагани занимания по интереси), която е достъпна на следния адрес:https://class.mon.bg/.

В електронната платформа се публикува следната информация:

  1. Предлагани занимания по интереси от училищата, от физически и от юридически лица;
  2. Идентифицирани от училищата занимания по интереси въз основа на желанията на учениците.

Директорите на училищата е необходимо да създадат профил на ръководените от тях училища в електронната платформа като се регистрират с код по АДМИН.Регистрацията ще бъде отворена на 07.01.2019 г.

В същия срок -07.01.2019 г., ще бъде отворена и регистрацията в електронната платформа за физически и юридически лица, предлагащи занимания по интереси, както и за регистрацията на представител на педагогическия съвет на училището.

Достъп до електронната платформа има само един представител на педагогическия съвет на училището, който е необходимо да одобри идентифицираните като търсени занимания по интереси от училището.

Директорите на училищата е необходимо да инициират процес по идентифициране на занимания по интереси, в които учениците желаят да бъдат включени -чрез проучване на желанията на учениците въз основа на анкета, разработена от училището, и в срок до21.01.2019 г. да публикуват тези занимания в електронната платформа.

Педагогическите съвети одобряват търсените занимания по интереси от училищата в срок до28.01.2019 г.

Заниманията по интереси, които училищата предлагат и могат да провеждат, включвайки педагогическите специалисти и други специалисти, работещи в тях, се регистрират в електронната платформа от директора в срок до28.01.2019 г.

В същия срок -28.01.2019 г., физическите и юридическите лица регистрират в платформата предлаганите от тях занимания по интереси.

При регистрацията на занимание по интереси се попълва формуляр със следната информация:

  1. Наименование и описание на дейността, тематична област и направление, специфични изисквания и място на предлагане;
  2. Заявена готовност за провеждане на занимания -брой занимания седмично/месечно/годишно, продължителност на заниманията и период на провеждане;
  3. Минимален и максимален брой на учениците в група, който е необходим и/или оптимален за провеждане на съответното занимание по интереси;
  4. Данни за ръководителя на групата - професионален опит и/или професионална квалификация в областта на заниманията по интереси, и/или педагогическа правоспособност.

ОФИЦИАЛЕН САЙТ НА ПРОЕКТА

https://class.mon.bg/

ПРИОБЩАВАЩО ОБРАЗОВАНИЕ

Чрез заниманията по интереси се развива интегрирането на ключовите компетентности, възпитанието в ценности, патриотичното, гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното възпитание, насърчаването на иновациите и креативното мислене на учениците.

Заниманията по интереси се организират от общинските и държавните училища за учениците от I до XII клас, в съответствие с желанието на родителите на децата, с желанието на учениците със съгласието на родителите, както и със спецификата на заниманията и с възможностите на училището.

Заниманията по интереси може да се провеждат чрез различни организационни педагогически форми - клуб, състав, ансамбъл, секция, отбор и други. Te включват провеждане на учебни часове и изяви на учениците, провеждане на междуинституционални занимания по интереси и междуинституционални изяви на учениците, обхванати в тях, посещения на културно-исторически и природонаучни обекти, институции, публични и стопански организации и други.

Заниманията по интереси се организират приоритетно в тематичните направления:

  • Дигитална креативност
  • Природни науки
  • Математика
  • Технологии
  • Изкуства и култура
  • Гражданско образование
  • Екологично образование и здравословен начин на живот
  • Спорт

Училищата може да организират заниманията по интереси и изявите на учениците, обхванати в тях, съвместно с физически лица и с юридически лица, чийто предмет на дейност е свързан с тематичните направления на заниманията по интереси.

ВАЖНО: Заниманията по интереси по тематични направления "Дигитална креативност", "Природни науки", "Математика" и "Технологии"са не по-малко от 40 на сто от общия годишен брой часове за организирани занимания по интереси в училището.

Допълнителна информация може да получите отПостановление № 289/12.12.2018 г. на Министерски съветза изменение и допълнение на Наредбата за приобщаващо образование.

ТЕМАТИЧНИ ОБЛАСТИ И ПОДОБЛАСТИ ЗА ЗАНИМАНИЯТА ПО ИНТЕРЕСИ

Гражданско образование

□ Емоционална интелигентност

□ Интеркултурна комуникация

□ Институционални знания и култура

□ Психология и превенция на зависимостите

□ Психология на общуването

Дигитална креативност

□ Дигитални умения

□ Иновации и решаване на проблеми

□ Креативно мислене в действие

□ Програмиране и роботика

Екологично образование и здравословен начин на живот

□ Астрономически лаборатории

□ Екология

□ Знания за здравето

□ Хранене и здраве

Изкуство и култура

□ Изящни изкуства

□ Приложни изкуства

□ Сценични и танцови изкуства

Математика

□ Математическа лингвистика

□ Математическа логика

□ Математическо моделиране

□ Приложна математика

Природни науки

□ Биологически науки

□ Околна среда

□ Физически, химически и науки за земята

Спорт

□ Индивидуални спортове

□ Колективни спортове

Технологии

□ Езиков свят

□ Природо-математическо знание

□ Техника и технологии

□ Хуманитарни познания

□ Развитие на въображението – моделиране, творчество, игра и памет

□ Предприемачество

ДОКУМЕНТИ

1. Постановление № 289/12.12.2018 г. на Министерски съвет за изменение и допълнение на Наредбата за приобщаващо образование ТУК

2.Декларация за информирано съгласие -ТУК

3.Анкетна карта -ТУК

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ПОСТАНОВЛЕНИЕТО

Извадка от Постановление № 289 от 12 декември 2018 Г. и Наредба за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с Постановление № 219 на Министерския съвет от 2017 г. (обн., ДВ, бр. 81 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 31 от 2018 г.)‚за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет

  • 1.В Наредбата за приобщаващото образование, приета с Постановление № 232 на Министерския съвет от 2017 г. (ДВ, бр. 86 от 2017 г.), се правят следните изменения и допълнения:

(2) Чрез заниманията по интереси се подкрепя развитието на ключовите компетентности на учениците в областта на математиката, информатиката, природните науки и технологиите и се подпомага професионалното ориентиране на учениците.

(3) Чрез заниманията по интереси се развиват интегрирането на ключовите компетентности, възпитанието в ценности, патриотичното, гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното възпитание, насърчаването на иновациите и креативното мислене на децата и учениците.

(4) Заниманията по интереси се организират от детските градини, както и от общинските и държавните училища за учениците от I до XII клас в съответствие с желанието на родителите на децата, с желанието на учениците със съгласието на родителите, както и със спецификата на заниманията и с възможностите на детската градина или училището.

(5) Заниманията по интереси може да се провеждат чрез различни организационни педагогически форми -€“ клуб, състав, ансамбъл, секция, отбор и други.

  1. Член 21 се изменя така:

Чл. 21. (1) Заниманията по интереси в училищата включват провеждане на учебни часове и изяви на учениците, провеждане на междуинституционални занимания по интереси и междуинституционални изяви на учениците, обхванати в тях, посещения на културно-исторически и природонаучни обекти, институции, публични и стопански организации и други.

(2)Заниманията по интереси се организират приоритетно в тематичните направления: "€žДигитална креативност", "€žПриродни науки", "Математика", "Технологии", "€žИзкуства и култура", "€žГражданско образование", "€žЕкологично образование и здравословен начин на живот", "Спорт".

(3)Заниманията по интереси по тематични направления "€žДигитална креативност", "Природни науки", "€žМатематика" и "€žТехнологии" са не по-малко от 40 на сто от общия годишен брой часове за организирани занимания по интереси в училището.

(4) В случай на неизпълнение на изискванията, определени в ал. 3, първостепенният разпоредител с бюджет намалява средствата за занимания по интереси на съответното училище с процента на недостига от часове по посочените в ал. 3 направления.

(5) Заниманията по интереси и изявите на учениците, обхванати в тях, може да се организират съвместно от две и повече училища.

(6) Училищата може да организират заниманията по интереси и изявите на учениците, обхванати в тях, съвместно с физически лица и с юридически лица, чийто предмет на дейност е свързан с тематичните направления на заниманията по интереси.

(7)Външните за училището физически и юридически лица по ал. 6 провеждат не по-малко от 5 на сто от организираните занимания по интереси в училището.

(8)При неизпълнение на изискването по ал. 7 първостепенният разпоредител с бюджет намалява средствата за заниманията по интереси с 5 на сто.

(9) Ръководители на заниманията по интереси са педагогически и други специалисти от училището или външни за него физически лица и представители на юридически лица, включително от други образователни институции.

(10)Родители на ученици, чийто професионален опит е свързан със съответното тематично направление на заниманията по интереси, могат да провеждат занимания по интереси до три часа годишно във или извън училището в присъствието на ръководителя на групата.

(11) Заниманията по интереси, чрез които се подпомага професионалното ориентиране на учениците по отношение на избора на възможности за обучение и професия, са свързани с посещения на културно-исторически и природонаучни обекти, институции, публични и стопански организации на територията на общината и/или областта.

(12) Заниманията по интереси може да се провеждат:

  1. извън часовете по учебен план;
  2. по време на целодневната организация на учебния ден извън дейностите по самоподготовка с оглед осигуряване на разнообразие от занимания по интереси;
  3. през почивните дни и ваканциите.

(13) Заниманията по интереси може да се провеждат в училището и/или в база, определена в договор с юридическо лице, включително в центрове за подкрепа за личностно развитие, в музеи, библиотеки, читалища и бази на други външни организации.

(14) В случаите, когато заниманията по интереси се изпълняват извън училището, се спазват съответно разпоредбите на Наредба № 10 на министъра на образованието и науката от 2016 г. за организацията на дейностите в училищното образование (обн., ДВ, бр. 73 от 2016 г.; изм. и доп., бр. 12, 46 и 77 от 2017 г. и бр. 48 и 82 от 2018 г.) и на Наредбата за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с Постановление № 365 на Министерския съвет от 2016 г. (ДВ, бр. 103 от 2016 г.).

  1. Създава се чл. 21а:

Чл. 21а. (1) Заниманията по интереси в училищата за съответната учебна година се избират от учениците със съгласието на родителите им и се регистрират в информационна система за заниманията по интереси до 5 октомври.

(2)Изборът на занимания по интереси се извършва чрез проучване на желанията на учениците въз основа на анкета, разработена и приложена от училището и съдържаща индикатори за отчитане на:

  1. индивидуалните потребности, интересите и познавателното развитие на ученика;
  2. миналия опит на ученика в занимания по интереси;
  3. съответствието между потребностите и желанията на ученика, регистрираните предложения в информационната система и възможностите и спецификата на училището.

(3) Юридическите лица, които предлагат занимания по интереси, се регистрират в информационната система по ал. 1.

(4) Посочените от юридическите лица данни при регистрацията подлежат на проверка в съответния публичен регистър - търговски регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел, регистър БУЛСТАТ, Централен регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Проверката се организира от директора на училището.

(5) Юридическите лица, които предлагат занимания по интереси, трябва да отговарят на следните изисквания:

  1. предметът им на дейност да включва образователни услуги и/или други образователни дейности;
  2. да притежават опит в организирането или провеждането на образователни, творчески и спортни дейности на деца и ученици;
  3. предлаганите занимания по интереси да съответстват на тематичните направления;
  4. предлаганите ръководители на занимания по интереси да са в трудови или облигационни правоотношения с юридическото лице и да притежават професионален опит и/или професионална квалификация в областта на съответното занимание по интереси, да не извършват дейности, които съдържат идеологически и/или религиозни доктрини, верски убеждения или нетолерантност;
  5. да разполагат със съответната база в случаите, когато заниманията по интереси се провеждат извън училището.

(6) Юридическите лица, които предлагат занимания по интереси в областта на спорта, трябва да притежават спортна лицензия съгласно Закона за физическото възпитание и спорта или да са членове на лицензирана спортна федерация.

(7) Физическите лица, извън педагогическите специалисти в училището, които предлагат занимания по интереси като ръководители на съответните дейности, се регистрират в информационната система по ал. 1 чрез попълване на формуляр за регистрация.

(8) Физическите лица по ал. 7 трябва да отговарят на следните изисквания:

  1. да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;
  2. да не са лишени от право да упражняват професия, съответстваща на дейността, която предлагат;
  3. да не извършват дейности, които съдържат идеологически и/или религиозни доктрини, верски убеждения и/или нетолерантност;
  4. да притежават професионален опит и/или професионална квалификация, и/или педагогическа правоспособност, съответстваща на конкретното занимание по интереси, за което кандидатстват;
  5. предлаганите от тях занимания по интереси да съответстват на тематичните направления.

(9) Физическите лица, които предлагат занимания по интереси в областта на спорта, трябва да са вписани в Националния регистър на спортно-педагогическите кадри към Министерството на младежта и спорта по Наредба № 2 на министъра на младежта и спорта от 2017 г. за професионалната правоспособност и квалификацията на спортно-педагогическите кадри (ДВ, бр. 29 от 2017 г.).

(10) От информационната система по ал. 1 на изпълнителите се изключват физически или юридически лица, които:

  1. не отговарят на изискванията по ал. 5, 6, 8 и 9;
  2. предлагат за ръководители на съответните занимания лица, за които е налице информация, че:

а) са осъдени за умишлено престъпление от общ характер, независимо от реабилитацията;

б) са лишени от право да упражняват професия, съответстваща на дейността, която предлагат;

в) страдат от заболявания и отклонения, които могат да застрашат живота и здравето на учениците;

г) извършват дейности, свързани с налагането на идеологически и/или религиозни доктрини, верски убеждения и/или нетолерантност.

  1. Създава се чл. 21б:

Чл. 21б. (1) Директорът на училището извършва анализ на съответствието между потребностите и желанията на учениците и направените предложения на юридическите и физическите лица, които са регистрирани в информационната система, и възможностите и спецификата на училището, като предлага на педагогическия съвет да одобри предложенията за занимания по интереси в училището за съответната учебна година.

(2) Броят на групите за занимания по интереси и ръководителите им се определят от директора на училището в срок до 10 октомври въз основа на подадените заявления на учениците и с изразено информирано съгласие на родителя за участието на съответния ученик.

(3) Групите за занимания по интереси в училището се формират в зависимост от посоченото първо желание на ученика, като може да се формират с ученици от различни класове, както и сборни групи с ученици от групите за целодневна организация на учебния ден.

(4) При невъзможност да се формира група за занимания по интереси по първо желание групите се формират по второ или следващо желание, без да се надвишава максималният брой на учениците в групата, определен от директора на училището.

(5) Училището осигурява участие в занимания по интереси на минимум 20 на сто от учениците в училището.

(6) В случай че училището не осигури участието на посочените в ал. 5 ученици, първостепенният разпоредител с бюджет намалява средствата за занимания по интереси пропорционално на недостига до 20 на сто.

(7) Когато в информационната система са регистрирани предложения за провеждане на занимания по интереси, свързани с играта на шах, и е направен избор от ученици за включване в такива занимания, в училището задължително се формира група или групи за занимания по интереси, свързани с играта на шах. В случай че не е направен избор от ученици за участие в занимания по интереси, свързани с играта на шах, такива занимания се провеждат в часовете за занимания по интереси в рамките на целодневната организация на учебния ден.

  1. Създава се чл. 21в:

Чл. 21в. (1) Заниманията по интереси се организират със седмичен брой часове и/или на модулен принцип, който включва средно не по-малко от два часа седмично по броя на учебните седмици, съгласно разработен времеви график от ръководителя на групата с разпределение на темите.

(2) Часовете за занимания по интереси не формират и не допълват нормата за задължителна преподавателска работа.

(3) Когато ученикът е възпрепятстван да се включи в конкретно занимание, той представя документ, който удостоверява обстоятелствата за отсъствието му.

(4) При отсъствието на ръководителя на групата повече от три часа времевият график за занимания по интереси се актуализира при възможност, като се запазва общият брой часове за дейността.

  1. Създава се чл. 21г:

€žЧл. 21г. (1) Училището осигурява разнообразие от занимания по интереси в часовете за занимания по интереси в рамките на целодневната организация на учебния ден.

(2) Учителите в групи за целодневна организация подпомагат ръководителите на групи за занимания по интереси, когато тези занимания се провеждат в рамките на целодневната организация на учебния ден.

  1. Създава се чл. 21д:

€žЧл. 21д. (1) Училищата изготвят до 10 октомври програма за занимания по интереси за съответната учебна година в съответствие с тематичните направления, която се утвърждава от директора на училището.

(2) Програмата за занимания по интереси включва:

  1. дейности за мотивиране на учениците за участие в занимания по интереси в тематичните направления "Дигитална креативност", "€žПриродни науки", "€žМатематика", "Технологии";
  2. дейности за подпомагане на професионалното ориентиране на учениците при избора на възможности за обучение и професия;
  3. тематичните направления на заниманията по интереси, които ще се провеждат в училището;
  4. дейности за изяви на учениците, обхванати в заниманията по интереси, за популяризиране на постиженията им;
  5. междуинституционални дейности за занимания по интереси и за изяви на постиженията на учениците;
  6. групите и учениците в тях, както и ръководителите на групите.

(3)Училището съвместно с родителите и/или с външни юридически лица организира най-малко два пъти годишно публични изяви на учениците, участници в групите за занимания по интереси, които включват концерти, тържества, състезания, изложби, дебати, конкурси и други, за популяризиране на индивидуалните и/или груповите постижения, способностите на учениците и творческите резултати.

(4) Училищата изготвят до 1 септември отчет за проведените занимания по интереси.

  1. Създава се чл. 21е:

Чл. 21е. (1) Общината осъществява обща програма за стимулиране на дейности и изяви на учениците, свързани със заниманията по интереси, в сътрудничество с училища, центрове за подкрепа за личностно развитие, които организират занимания по интереси, други общини, регионалните управления на образованието и други институции. Програмата включва:

  1. организиране и провеждане на междуинституционални дейности и изяви, включително състезания, концерти и други, с учениците, които участват в заниманията по интереси, от две и повече училища на територията на общината и/или областта;
  2. организиране и провеждане на посещения на културно-исторически и природонаучни обекти, музеи, библиотеки и други институции, публични и стопански организации и други;
  3. организиране и провеждане на занимания по интереси, дейности и изяви, които насърчават играта на шах в училище, в случай на невъзможност на училището да организира и да провежда такива занимания, дейности и изяви.

(2) Програмата по ал. 1 е част от общинската програма по чл. 256, ал. 1, т. 12 от ЗПУО и се финансира, както следва:

  1. със средствата от неизпълнение на изискванията по чл. 21, ал. 3 и 7 и чл. 21б, ал. 5;
  2. със средства по чл. 16а, ал. 3, т. 2 и чл. 17, ал. 1 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с Постановление № 219 на Министерския съвет от 2017 г. (обн., ДВ, бр. 81 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 31 от 2018 г.);
  3. със средства от бюджета на първостепенните разпоредители с бюджет;
  4. със средства от други източници.“
  • 3.В Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с Постановление № 219 на Министерския съвет от 2017 г. (обн., ДВ, бр. 81 от 2017 г.; изм. и доп., бр. 31 от 2018 г.), се правят следните изменения и допълнения:
  1. Създава се чл. 16а:

€žЧл. 16а. (1) От държавния бюджет се предоставят целеви средства за занимания по интереси, организирани от държавните и общинските училища, за развитие на способностите, компетентностите и за изява на дарбите на учениците.

(2) Средствата по ал. 1 се предоставят на първостепенните разпоредители с бюджет въз основа на нормативи за занимания по интереси за институция и за ученик в дневна форма или в дуална система на обучение, определени с акта по чл. 282, ал. 3 от ЗПУО, като броят на учениците се определя по данни от НЕИСПУО към 1 януари на текущата година.

(3)Средствата по ал. 1 на общинските училища се разпределят, както следва:

  1. 100 на сто от норматива за занимания по интереси на институция и 88 на сто от норматива за занимания по интереси за ученик по броя на учениците;
  2. неразпределените дванадесет на сто от средствата по т. 1 се разходват от първостепенните разпоредители с бюджет за организиране на изяви, включително състезания, концерти и други, с учениците, които участват в заниманията по интереси на територията на общината.

(4) Министърът на образованието и науката, министърът на културата и министърът на младежта и спорта разпределят пълния размер на получените от държавния бюджет средства за занимания по интереси между финансираните от тях училища съобразно нормативите за занимания по интереси на институция и на ученик в дневна форма или в дуална система на обучение.

  1. Създава се чл. 16б:

Чл. 16б. (1) С получените по реда на чл. 16а, ал. 3, т. 1 и ал. 4 средства училищата финансират разходи за възнаграждения на ръководителите на групи за занимания по интереси, за външни изпълнители, за закупуване на материали, за абонамент за специализирана литература и електронни продукти, за посещение на културни, исторически и спортни обекти, за изяви и за транспорт.

(2) Разходите за възнаграждения на педагогическите и непедагогическите специалисти от училището са съгласно определените във вътрешните правила размери за работната заплата.

(3) Разходите за посещения на културни, исторически и спортни обекти заедно с извършените във връзка с тях разходи за транспорт не могат да надвишават 10 на сто от размера на предоставените на училището средства.

(4) Неусвоените средства в края на годината остават в преходен остатък, включват се в бюджета на училището за следващата година и се разходват само за дейности за занимания по интереси.

(5) При установяването на увеличаващ се преходен остатък по бюджета на училището за сметка на неусвоени средства за занимания по интереси за период три последователни години финансирането на заниманията по интереси за училището се преустановява до усвояването на реализирания преходен остатък. Директорът на училището представя на първостепенния разпоредител с бюджет подробен анализ за неизпълнението на програмите за занимания по интереси по държавния образователен стандарт за приобщаващото образование.

(6) С получените средства по ал. 1, включително останалите в преходен остатък средства по ал. 4, училищата не могат да финансират дейности за занимания по интереси, финансирани за сметка на европейски фондове и програми.

  1. Създава се чл. 16в:

€žЧл. 16в. (1) Със средствата по чл. 16а, ал. 3, т. 2, както и с намалените от училищата средства за неизпълнение на изисквания за организиране и провеждане на занимания по интереси съгласно държавния образователен стандарт за приобщаващото образование, първостепенните разпоредители с бюджет, финансиращи общински училища, могат да извършват разходи за транспорт, наем на зали и оборудване за провеждане на изяви и дейности, свързани със занимания по интереси.

(2) Неусвоените средства по ал. 1 в края на годината се възстановяват в централния бюджет.

(3) Със средствата по чл. 16а не може да се финансират дейностите за занимания по интереси, утвърдени в годишната програма по чл. 17, ал. 1 на центровете за подкрепа за личностно развитие.

(4) Министърът на образованието и науката, министърът на културата и министърът на младежта и спорта разпределят намалените от училищата средства за неизпълнение на изисквания за организиране и провеждане на занимания по интереси съгласно държавния образователен стандарт за приобщаващото образование между останалите финансирани от тях училища въз основа на броя на учениците за провеждане на изяви и дейности.

  1. В чл. 52а се създава ал. 4:

(4) В случаите, когато детската градина или училището не може да осигури изпълнението на дейността по ал. 1, се допуска възлагането й на външни изпълнители, като средствата се предоставят само за разходи за труд на наетите лица за изпълнението на конкретните дейности.