Начало Актуално Актуално Деветата Национална конференция „Насърчаване на грамотността и четенето“

Деветата Национална конференция „Насърчаване на грамотността и четенето“ ПДФ Печат Е-мейл

11 2 nСУ "Вичо Грънчаров"се включва в Национална конференция за насърчаване на грамотността и четенето сред младите хора, организирана от Център за развитие на човешките ресурси, гр.София. Училището е и единствен представител на Конференцията за Община Горна Оряховица.

В ролята си на Национална агенция по Програмата "Еразъм+", на Национално звено за координация по дейност eTwinning, Национален Еврогайдънс център, Национален Европас център, Евродеск България, Евридика България и ECVET България, ЦРЧР обявява конкурс на тема "Споделеното четене". Конкурсът е насочен към училища, детски градини, училищни, регионални и национални библиотеки, центрове за подкрепа на приобщаващото образование, както и към учени, художници, дизайнери и други хора на духа, за които темата е значима и които са я засегнали по един или друг начин в работата си.

За втора поредна година представител на СУ "Вичо Грънчаров" е г-жа Михаела Антова, учител по български език и литература. След участие в конкурс тя получава правото да се включи в Националната конференция. В рамките на четири дни участници от цялата страна, заедно с университетски преподаватели и eTwinning посланици споделят добри практики, насърчаващи четенето. Поради наложилата се извънредна ситуация в страната мероприятията ще се проведат онлайн.

"Темата на тазгодишнито издание на Конференцията е подходяща, тъй като в рамките на няколко месеца се наложи да общуваме с учениците в електронна среда. "Споделеното четене" е подходяща и ползотворна практика във виртуалното пространство. Чрез "споделяне" учениците не само обменят информация за нещо, а и общуват пълноценно, учат се да си помагат и да бъдат полезни на другите. С помощта на книгата децата повишават не само четивната си грамотност, а разширяват и светогледа си. Поради тази причина трябва да ги насърчаваме да четат", споделя г-жа Антова. Това я мотивира да търси различни подходи в работата си, чрез които да помага на подрастващите да осъзнаят важността на четенето и да преоткриват силата на книгите.