Начало Актуално Актуално Благотворителна кампания за изследователски център в училище

Благотворителна кампания за изследователски център в училище ПДФ Печат Е-мейл

1 900Ученици, родители и учители в СУ "Вичо Грънчаров" тази година са обединили усилията си в благотворителна кампания, която ще помогне на училището да изгради модерен изследователски център. По традиция всяка година в навечерието на Коледа децата от училището правят благотворителен базар и с парите подкрепят някое добро дело. Тази година целта им е да направят училището си по-модерно с още по-добра база.

СУ "€žВичо Грънчаров" е сред 113-те училища, които ще получат финансиране от втория етап на Национална програма "Изграждане на STEM среда"€. Целта на програмата е да се засили обучението по природни и математически науки чрез изграждане на модерни лаборатории и кабинети за виртуално обучение. Още през пролетта по програмата кандидатстваха 546 училища. До втория етап на кандидатстване бяха допуснати 262 учебни заведения, сред които и СУ "€žВичо Грънчаров"€. Тогава училището не успя да спечели финансиране за проекта си, но тази есен МОН даде възможност на още 113 училища, стигнали до втория етап, но неодобрени, да реализират своите проекти.

Това означава, че в СУ "€žВичо Грънчаров"€ ще се изгради STEM център, който ще има две зони. В едната е лаборатория с 4 работни къта, а другата е кабинет за обучение чрез виртуална реалност. Ще се въведе и нов учебен предмет-виртуална биология.

Проектът на СУ "€žВичо Грънчаров"€ е на обща стойност 221000 лева. Училището трябва да осигури собствено финансиране от 10%. Предвидено е половината средства да се заделят от бюджета на гимназията, а останалите да се съберат от спонсорство и благотворителни кампании. Избрали сме този начин и за да направим учениците и родителите съпричастни към това, което се случва в училище. Една от нашите цели е не само да даваме знания, но и да възпитаваме отговорни и добри хора, обясни директорът на училището Нели Атанасова.

Една от къщичките в Коледния базар на площад "€žГеорги Измирлиев" е предоставена на СУ "€žВичо Грънчаров" и там учениците предлагат коледна украса, сувенири, картички. Всичко е направено от децата и учителите. Родителите също са участвали в изработката на предметите, а някои даряват свои неща. Фирма "Деметра" например предостави коледни курабийки за благотворителния базар. На щанда на училището има и пощенска кутия, в която децата могат да пускат писмата си до Дядо Коледа.