Начало Актуално Актуално Проектно-ориентираното обучение

Проектно-ориентираното обучение ПДФ Печат Е-мейл

Рая Раева 4 а клас СУ Вичо ГрънчаровГорна ОряховицаВ СУ "Вичо Грънчаров" град Горна Оряховица учениците от IV "а" клас с класен ръководител Татяна Георгиева се превръщат в активни и творчески представящи се личности. В променената вече училищна реалност ролята им като пасивни наблюдатели, вече не е приемлива. Сега те са търсещи, интерпретиращи получената им информация от учебниците и различните онлайн приложения, конструктивни и практически насочени. Водещата доскоро роля на учителя като безпрекословен авторитет с навлизането на всички информационни технологии се промени в менторска по своята същност и консултираща. Такова обучение предполага използването от учителите по всички предмети на интерактивни и иновативни методи.

Проектно-ориентираното обучение е най-достъпният интерактивен метод за учениците от начален етап,който трябва да се въвежда още от първи клас планирано, системно да се доразвиват уменията на учениците през целия период на обучение и разбира се дозирано и с мярка. Малките ученици работят в екип като разчитат основно на помощ от учителя и своите родители. Те решават важни за тяхното обучение въпроси, практически задачи с указания, които са интердисциплинарни и са базирани на учебната програма. Учениците в процеса на работа влагат мислене, проявяват своето творчество, развиват уменията си за решаване на проблеми, развиват ораторските си способности, представяйки проекта, умения за планиране , разпределяне на отделни модули, работа в екип със своите съученици в сътрудничество, комуникационни умения, социални умения, рефлексия (способност за самооценка и самопознание) и т.н. Крайният продукт се презентира от учениците под вид на лапбук, макет, схема, смислова карта, рисунка, книжка, дневник и др. пред своите съученици и родители.
Възможностите на технологиите се използват в широк аспект.

Учениците на г-жа Георгиева от първи клас започнаха обучението си за работа по проекти. Началото бе с проекта "Приключенията на Франклин"по български език и литература, математика и околен свят с цел да засилят своя интерес към четенето с разбиране, да усъвършенстват технически личната си четивна техника, да разширят познанията си за света на земноводните. Всеки от тях прочете различна книжка от поредицата, преразказа част от нея, разказва и изказва свое мнение за героя, рисува го в ситуация по своя представа, съчинява математически задачи, събира факти и твърдения за живота на костенурките в природата и накрая открива и снима костенурка в нейната естествена природна среда. Във втори клас интересът бе насочен към образа на лисичката като литературен образ, митологично животно и тотем в приказки, легенди, митове и стихове от цял свят. Направените, с много старание, креативност и любов и с помощта на родители, лапбуци бяха като малки интерактивни книжки -игра с различни приказки за лисичето, пъзели с тях, игри, гатанки , разкази в картинки, любопитни факти и фотонаходки. Изработването им бе в продължение на месец ,а резултатите дълго забавляваха децата и ги заредиха емоционално. Лека-полека и презентирането им пред други ученици вече бе забавление и тренинг за бъдещите майстори на ораторското изкуство. Трети клас темата също бе предизвикателна и провакативна. Вълненията бяха насочени към световноизвесни предприемачи, новатори, изобретатели, учени, спортисти и техния личен и професионален път към славата и успеха. Имена като Стив Джобс, Мария Кюри, Уолт Дисни, Никола Тесла, Рей Крок, Марадона, Хенри Форд, Кейт Хъдзън, Коко Шанел и др. разшириха мирогледа и познанията на децата за света като цяло. Избраната от тях личност бе представена с нейните възгледи за света, пътят на постигнатия успех и житейската съдба на новаторите.

https://regnews.net/news/16105231352658/chetvartoklasnitsi-ot-su-vicho-grancharov-uchastvat-v-natsionalniya-konkurs-kosmonavtika-2021