Начало Актуално Актуално Информирани и здрави

Информирани и здрави ПДФ Печат Е-мейл

тубСветовният ден за профилактика на туберкулозата - 24 март беше отбелязан днес СУ "€žВичо Грънчаров" в електронната платформа Microsoft Teams. Проведе се информационна кампания и виртуално подреждане на дървото на туберкулозата - рискови фактори, пътища на заразяване, симптоми, за да се получи цялостната картина, описваща болестта. Учениците от IXа клас Йоана Димитрова, Теодора Янчева и Даяна Янчева, заедно със своите учители и медицинското лице в училището - Жанета Николаева проведоха разяснителна беседа и обучение по темата. Представена беше и презентация с акценти за природата на заболяването и профилактиката му.

24 03 20210324 084937Целта е да се привлече вниманието към този сериозен проблем, който е с особена значимост за общественото здраве. Основното послание на Световния ден е да се обединят усилията за ограничаване на заболяването чрез осведоменост за рисковите фактори, необходимостта от профилактика, ранната диагностика и адекватно лечение.

Туберкулозата е най-разпространеното инфекциозно заболяване в света. Екипът на СУ "€žВичо Грънчаров", като част от голямото семейство на проекта "€žУчилища за здраве в Европа", училища утвърждаващи здраве, представи пред училищната общност, че за превенция на заболяването е необходимо да живеем здравословно, да се храним правилно, да оптимизираме своята двигателна активност и да спазваме хигиенни норми.

Информираността на младите хора е част от профилактиката и популяризирането на здравословния начин на живот - ЖИВОТ БЕЗ ТУБЕРКУЛОЗА.