Начало Профили Изкуства - Изобразително изкуство „Нарисувай своите права”

„Нарисувай своите права” ПДФ Печат Е-мейл

2Vsichki_zaednoОсем ученика от седми клас приеха предизвикателството със свои рисунки да участват в конкурса обявен от Генерална дирекция „Правосъдие, свобода и сигурност” на Европейската комисия. За четвърта поредна година се обявява стартирането на състезание сред младите хора за създаване на плакат „Нарисувай своите права”. Темата тази година бе „20-та годишнина от приемането на Конвенцията за правата на детето”.

Участниците трябваше да създадат плакат, който да илюстрира едно от правата, вписани в Конвенцията за правата на детето.

1Parvi_otborИдеята допадна най-напред на седем ученика от VІІ „а” клас: Йоана Момъкова, Мария Пенкова, Мария Великова, Радостина Стоянова, Христина Стойнова, Петър Йорданов и Венелин Стефанов. Към тях по-късно се присъедини и Десислава Табакова от VІІ „в” клас. Сформираха се два отбора според статута на конкурса. Всеки отбор поотделно се запозна с материалите в сайта на МОМН и в официалния сайт на конкурса: www.europayouth.eu. В продължение на два месеца учениците се запознаха подробно с Конвенцията за правата на детето, коментираха отделните права и взеха решение всеки ученик да скицира своята първоначална идея във вид на графична рисунка. След това всеки отбор трябваше  да избере една тема и да изработи един плакат, като всички деца в отбора работят съвместно по плаката. В хода на работата учениците така се увлякоха, че спонтанно взеха решение всеки да изработи по една рисунка по избраното от него право и после да изберат рисунката, която да ги представи на конкурса. При реализирането на проектите учениците в двата отбора си помагаха взаимно.

3Vtori_otborПри създаването на плакатите учениците изготвиха предварително графични рисунки с различни композиционни решения, коментираха резултатите, уточняваха елементите в композициите и живописното изграждане. Изпълниха плакатите с акварелни и темперни бои.

Над 1500 деца от всички крайща на страната работиха в екип и бяха създадени 398 плаката. Нашите два отбора се представи със шест плаката  с размери 42/59 см. И въпреки, че не са сред тримата национални финалисти, както е казал барон дьо Кубертен: „...важното нещо в живота не е победата, а битката; основното е не да си спечелил, а да си се борил добре”. Работата в екип, творческото общуване, създадените красиви рисунки и усмивките върху лицата на децата говорят красноречиво, че те също са победители.