Начало ЮНЕСКО 21 септември – Международния ден на Мира

21 септември – Международния ден на Мира ПДФ Печат Е-мейл


Международен ден на Мира

С резолюция на Общото събрание на ООН от 2001 г. се определя деня да се отбелязва на 21 септември като ден на глобалното прекратяване на огъня и отказ от насилие, призовават се всички държави и народи да спазват прекратяването на военните действия през този ден.

До 2001 г. Международният ден на мира се отбелязва през третия вторник от м. септември съгласно резолюция 36/67 на Общото събрание на ООН от 1981 г., в която поддържането на мира на международно и на национално равнище се определя като главна цел на ООН в съответствие с Устава на ООН и се определя специален ден за отбелязване и укрепване сред всички нации и народи на идеалите на мира. За пръв път Международният ден на мира се чества през 1982 г.

Всяка година на 21 септември, ООН отбелязва Международния ден на мира и приканва всички нации и народи да прекратят сблъсъците. Това е и покана към всички страни-членки, организации от системата на ООН, регионални и неправителствени организации и граждани да честват по подходящ начин деня, включително чрез образователни и информационни прояви и да си сътрудничат с Организацията на Обединените нации за постигане прекратяване на огъня по цял свят.

На днешния ден всяка година в централата на ООН в Ню Йорк генералният секретар и председателите на Общото събрание и на Съвета за сигурност заедно с „мирните ООН-посланици“ учавстват в специална церемония, включваща биенето на Камбаната на мира. Тази камбана, която е направена от монети от 60 различни държави, е подарък от Сдружението за ООН на Япония и се намира в Западната дворна градина на сградата на Секретариата на ООН в Ню Йорк.

България също се включва в честването на Деня на мира с различни инициативи.
Днес, ти също можеш да се включиш в Деня на мира.  Лесно е. Направи го.

Ела при нас!

Включи се в нашият проект и напиши твоето послание, а ние ще го изпратим до младежите от цяла Европа. Виж нашите послания!


Инициативен комитет за честване 21 септември Международен ден на Мира:Обръщение, Програма

Датата 21 септември беше избрана от ООН за Международен ден на мира през 2001 г. Държавите-членки го отбелязват по подходящ начин от 2002 г. насам. Република България е сред тези страни.

Дружеството за ООН в България, чиито усилия са насочени към популяризиране на принципите и целите на световната организация, е съпричастно към отбелязването на тази годишнина.

Мирът не е само най-желаното нещо сред народите по света. Мирът е задължение. Само мирът може да донесе прогрес. Развитието на човечеството в последно време ни убеждава напълно, че това изискване – да има мир за всички народи и хора по света, е най-насъщното.

Няма народ, който да не желае истински мир. Няма народ, който да иска война, насилия, разрушения, конфликти, проливане на човешка кръв. А това трябва да разбират не само народите, но и техните правителства, ООН и другите международни организации. Не може този най-важен в жизнено отношение въпрос за цялото човечество да не бъде решен веднъж завинаги!

Известно е колко много се говори на тази тема, колко много заседания, конференции, дискусии, срещи, преговори се провеждат, колко решения се вземат всяка година в рамките на ООН, на други международни, регионални и двустранни форуми. Но резултатите ясно показват, че докато едни райони в света са пощадени от ужасите на кръвопролитните конфликти, тероризма, други не са.

Не може да се приеме фактът, че основните човешки ценности, сред които мирът е приоритет, се преосмислят и извращават под въздействието именно на липсата на мир, под въздействието на насилие, кръвопролитни войни, конфликти и терористични действия.

Не е случайно, че Уставът на ООН започва с думите:
“Ние, народите на Обединените нации, сме решени...да обединим усилията си за поддържане на международния мир и сигурност...”


И по-долу най-категорично се заявява:
“...за да проявяваме търпимост и да живеем задружно в мир един с друг, като добри съседи, и да обединим силите си за поддържане на международния мир и сигурност...”

Затова ООН не спира да призовава, настоява и изисква утвърждаването на световния мир и разрешаването на всички конфликти по мирен начин. Това е върховната задача на всички държави-членки на ООН, на регионални и неправителствени организации, на отделните хора.

Нека да почетем този ден подходящо, включително и чрез образованието и възпитанието, да окажем сътрудничество на световната организация за постигане на глобалния мир и сигурност.
Република България неизменно е в първите редици на държавите-членки, които искат мир за всички и край на войните, конфликтите, насилието, тероризма!

Дружеството за ООН в Република България твърдо подкрепя призивите на световната организация и се приобщава към българските държавни институции и цялата общественост за всеобщото отбелязване на международния ден на мира.

Управителен съвет
на Дружеството за ООН в България

София, 20 септември 2007 г.
Последно променен на Четвъртък, 29 Септември 2011 07:19