Начало ЮНЕСКО Химически празник

Химически празник ПДФ Печат Е-мейл

На 16.12.2011 г., в СОУ „Вичо Грънчаров“, се проведе вечер, посветена на Международната година на химията 2011. Тя се превърна в истински празник не само за нас, участниците, ученици от V до XI клас, но и за нашите родители, учители и гости.

  Водещо събитие на вечерта бе състезанието „Знам и мога“ между отбор „Мария Кюри“ (Светослав Цанев, IX кл.,  Марияна Савова, X кл., Веселина Георгиева, XI кл.) и отбор „Дмитрий Менделеев“ (Георги Арихтев, IX кл., Юлия Недкова, X кл., Жанета Желязкова, XI кл.). Състезателите разказаха за патрона на своя отбор, решиха разнообразни задачи, извършиха интересни  опити. Отговорите им бяха оценявани от жури в състав Александра Тодорова, VIII кл., Йоана Христова, IX клас и Любослава Христова, X кл., а в паузите между задачите, колби, чаши и вещества бяха в ръцете на млади експериментатори от различни класове, които показаха практически знания и умения в областта на химията. Участие в празника взе и публиката – родители, учители и съученици. Асистентите за приятни изненади (Кристина Костадинова, Антон Станчев, Живко Коларов, IX кл.) предложиха томбола-викторина с интересни въпроси, а късметлиите си тръгнаха с полезни награди. За добрата организация на празника, заслуга имаха прекрасните водещи Радостина Стоянова, IX кл., Надежда Първанова, X кл., Рафаел Пашамов, XI кл., а ролята на мултимедиен асистент бе поверена на Зорница Дъргънова, IX кл. Всички се убедихме, че химията не е само сложна и скучна теория с трудни уравнения, а цял един свят, изпълнен с вълнуващи експерименти и любопитни факти, като този, например, че в света съществуват хора със синя кръв.

  В края на вечерта, г-н Милчо Савов, директор на училището, награди победителите от отбор „Дмитрий Менделеев“ и останалите участници, а г-жа Събка Стоянова направи дарение за училищната библиотека.

  Чудесната вечер на химията завърши с вълнуващите изпълнения на талантливите певци Стефан Ганев, V кл., Радостина Стоянова, IX кл. и Рафаел Пашамов, XI кл. Песните им бяха поздрав за благодарност към учителките Марияна Божинова и Стефка Берекетова, за възможността да изявим химически знания и умения и към нашите родители. В навечерието на Коледа, всички ние показахме колко важно е обучението и семейството за нас, децата, и колко се нуждаем от подкрепата на всички в живота ни.

Любослава Христова, X кл.