Начало

Дарения от бивши ученици на нашето училище ПДФ Печат Е-мейл

Prikazki

В маратона от 19 до 23 април 2013 година „България чете” бивши ученици на училището се завърнаха в него след много години, но вече със своите плодове на творческата си и житейска мъдрост. Те ни правиха дарение от своите спомени и  своите литературни произведения.

  Добринка Белчева е преводач от чешки на български език. Тя подари своите последни преводи „Чешки приказки” от Бажена Немцова. Това издание е осъществено по инициатива на Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство и е реализирано с помощта на Министерството на външните работи на Чешката република. Дарението е с посланието: „На възпитаниците на любимото ми училище с пожелание да прочетат много книги”. Приказките ни пренасят в една отминала вече епоха и се потапяме във вълшебния свят , създаден от Бажена Немцова (1820-1962)

 DetelinaPrez stradanietoДругото дарение е от Николинка Енчева с литературен псевдоним Лина Марини, доктор по филология. Била е дълги години преподавател по руски и български език и литература. Автор е на поезия, художествена проза и литературна критика. В творбите си авторката откликва на разнообразни явления и събития от родната действителност, на духовните търсения и лутания от страна обществото, в което живеем, а така също и на собствената личност. Те отразяват духовния прелом на авторката, провокиран от демократичното преустройство на държавата ни, от прехода от атеизъм към вяра, от лъжа към истина, от безгрижие към разум и разсъдителност. Разработва теми, посветени на родовата памет, история, религия и философия, морално-нравствени казуси, интимни преживявания, спомени, злободневни и вечни проблеми, библейски мотиви и източна езотерика и др. От книга към книга формата на творбите се разчупва, обогатява, разнообразява, усъвършенства. Класически и бели стихове се редуват естествено и разнообразяват стила и възприятието на творбите. Досега е издала осем книги, а именно. Jovkov

1.През страданието. Лирика. „Астарта”, Велико Търново, 2006 г.

2.Към духовните извори в творчеството на Йордан Йовков. Литературно-публицистично съчинение, „Астарта”, Велико Търново, 2006

3.Силата на съдбата в творчеството на Димчо Дебелянов. „Фабер”, Велико Търново, 2007 г.

4.Поетична мозайка. „Фабер”, Велико Търново, 2008 г.

5.Сезоните на живота. Поезия. Фабер”, Велико Търново, 2008 г.

6.Искри на истината. Стихове. ИВИС, Велико Търново, 2009 г.

7.В очакване на пролетта. Стихове. ИВИС, Велико Търново, 2009 г.

8.Детелината в нашата нива. Поетична книга. Фабер”, В.Търново, 2010 г.

Произведението на Д.Белчева и три от произведенията на Н.Енчева – Лина Марина можете да намерите и прочетете в училищната библиотека.