Начало Профили Чуждоезиков Нашите големи успехи в националния кръг на състезанието по функционална грамотност „Любословие”

Нашите големи успехи в националния кръг на състезанието по функционална грамотност „Любословие” ПДФ Печат Е-мейл

LuboslovieЗа трета поредна година Сдружение на учителите филолози „Любословие” организира национално състезание по български език и литература. Целта на състезанието е да се проверят уменията на учениците за разбиране, осмисляне и използване на информация от текст, както и за създаване на писмен текст по конкретна задача. Проверката на функционалната грамотност на учениците е една от целите в работата на Сдружението. През настоящата учебна 2013/ 2014 година състезанието „Любословие” е част от Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката. За трета поредна година и учители, и участници-ученици от І до ХІІ клас показаха с труда си, че функционалната грамотност по български език и литература в СОУ „Вичо Грънчаров” е достойна за уважение на фона на останалите състезатели от България. След първия (училищен) кръг, в който от град Горна Оряховица учителите по български език и литература на СОУ „Вичо Грънчаров” единствени имаха достоинството да се конкурират с колегите си от цялата страна, от 73 ученици на 20 ноември 2013  до участие в националния кръг на 26 февруари 2014 г. достигнаха 32 ученици. На резултатите от националния кръг може само да ни се завижда!  Най-важното е силата да се състезаваш и да побеждаваш!

В І клас от 176 участници от цялата страна нашите 5 ученици на г-жа Миглена Димитрова и Татяна Георгиева се представят с изключително високи резултати: с трети резултат Светозара Колева, с четвърти - Теодора  Иванова, с пети -  Мариела Стоянова, със седми - Кристиана Янкова и Виктория Диксокова.

 В ІІІ клас гордост за своите учители  г-жа Кремена Витанова, г-жа Емилия Димитрова и г-жа Даниела Велчева от 273 участници в страната са учениците: Ралица Рашкова, Андрея Величкова, Мария Лалова, Божидара Крумова, Росен Стоянов, Александър Филипов, Мартина Костадинова, Нелина Димитрова, Алекси Гайдаров.

В ІV клас от 215 участници първото място сред състезателите на цяла България е за Йоанна Генкова  с 48,5 точки от общо 50 т., а останалите състезатели Ивайло Христов, Михаил Георгиев, Милица Петрова, Георги Кръстев показват много добър и добър резултат. Учениците на г-жа Недкова за пореден път показват много добри резултати в състезания.

В V клас Любомира Нанева показва резултат 43 точки от максимален брой 50 точки. С осми резултат е Иоан-Парашкев Петров.

В VІ клас Стефани Станева сред  152 участници - резултат 36 т. от максималния бал от 50 точки.    

В VІІ клас Калина Хаджиниколова сред 278 участници реализира 40 точки от максималните 50, а Маринела Славова 39 точки.

В ІХ клас Габриела Николова е пета сред своите 21 съперници от страната с резултат 40 точки от максималните 60 точки.

В Х клас Александра Тодорова има много висок резултат - 57 точки от максималните 60 точки.

Всички участвали във втория  национален кръг  ученици от прогимназиалния и гимназиалния етап на СОУ „Вичо Грънчаров” са гордост за своите учители г-жа Татяна Георгиева, г-жа Пепа Колева и г-жа Росица Генова

 

Невянка Личева – помощник-директор на СОУ „Вичо Грънчаров”