Начало Проекти Международни Учениците от СОУ”Вичо Грънчаров”- част от глобална училищна мрежа за енергийна ефективност SPARE

Учениците от СОУ”Вичо Грънчаров”- част от глобална училищна мрежа за енергийна ефективност SPARE ПДФ Печат Е-мейл

Горнооряховското училище се пребори и е вече сте част от този проект

http://sparebulgaria.com/v1/

http://www.spareworld.org

 

  • Учениците от СОУ”Вичо Грънчаров” имат една нова интересна възможност за екологично образование и забавни практически дейности за своите ученици.
  • От тази година България е пълноправен участник в SPARE: Глобална училищна мрежа за практическо образование за енергийна ефективност. Основната цел на SPARE: Глобална училищна мрежа за практическо образование за енергийна ефективност е възпитание на екологично съзнание у децата и привличане вниманието на обществото към проблемите на енерго-потреблението, спестяването на енергия и енергийни ресурси, опазване на околната среда.
  • В SPARE вече участват над 4500 училища от 17 различни държави.
  • Горнооряховското училище е вече сте част от този проект. Участието в SPARE дава на учениците знания за енергията и нейната взаимовръзка с околната среда, възпитава екологично устойчив и безопасен начин на живот свързан със създаването на мотивацията ....

за спестяване на ресурси и енергия, тъй като днешните ученици са специалистите, които утре ще вземат решенията.

Чрез него в училището ще се работи по теми свързани с енергийно ефективното поведение на човека. Ще се ползва достъп до информационната система SPARE с различни учебни ресурси вкл. електронни игри, посветени на енергийно ефективното поведение Ще се прилага мерки за намаляване на потреблението на енергия на своята територия включително информационни кампании за енерго-спестяващо поведение в училище. SPARE е мрежа, чрез която учениците се запознават с иновативни практики по проблемите свързани с изменението на климата и възможните последствия. С една от причините за ускорените промени в климата – засилването на парниковия ефект и действията свързани с намаляване на емисиите на парникови газове. Участвайки в SPARE СОУ ”Вичо Грънчаров” и чрез него местната общност интересуваща се от темите свързани с климата и енергията, може да допринесе за намаляване на емисиите от парникови газове. Обучителните дейности по проекта ще се ръководят от Даниела Хинкова- учител по биология.

На 21.XI.2009 г.тя взема участие в SPARE Националната конференция : „Международен училищен проект за устойчива енергия”, която се проведе в гр.София

За тази значима дейност училището получава и Международен сертификат за членство в мрежата SPARE за училище подкрепящо енергийната ефективност.

За повече информация: http://www.spareworld.org/eng/ .Координатор на проекта за България е Екологично сдружение "За Земята"