Начало Актуално Актуално РЗИ обявява грипна епидемия в област Велико Търново.

РЗИ обявява грипна епидемия в област Велико Търново. ПДФ Печат Е-мейл

В периода 16.01 - 24.01.2019 г. заболяемостта от грип и ОРЗ на територията на област Велико Търново достигна 154,11 на 10 000 население. По данни на лечебните заведения за болнична помощ, броят на хоспитализираните болни с усложнения от грип и ОРЗ непрекъснато нараства. От извършените лабораторни изследвания се доказа циркулация на грипен вирус тип А.

След решение на Областния оперативен съвет за борба с грип и ОРЗ от 25.01.2019 г., със заповед № РД-01-14/25.01.2019 г. на директора на РЗИ - Велико Търново, е обявена грипна епидемия на територията на областта и са разпоредени произтичащите от това профилактични и противоепидемични мерки.
Лечебните заведения за болнична помощ трябва да преустановят свижданията, плановите операции, да изолират потоците фебрилно и респираторно болни с оглед намаляване на епидемичния риск. Във всички отделения да засилят мерките за предпазване от грип и ОРЗ.
Лечебните заведения за извънболнична помощ е необходимо:
- да преустановят работата на женските и детски консултации;
- да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации;
- да спрат профилактичната дейност.
РЗИ - Велико Търново препоръчва на населението:
- ограничаване на социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства (кина, театри, заведения за обществено хранене);
- болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение;
- при наличие на симптоми за грип да посещават личните си лекари и да не ходят болни на работа.
С цел прекъсване на епидемичната верига в условията на грипна епидемия и ограничаване на заболяемостта от грип и ОРЗ сред учениците, с предписание № ЗП-02-183/ 25.01.19 г. е разпоредено на началника на РУО -“Велико Търново прекратяване на учебните занятия в областта от 28.01 -04.02.2019 г., включително.